Näin valmistat itse kynttilöitä kierrätysmateriaalista

Kynttilöitä polttaessa jäljelle jää usein lyhyitä pätkiä, jotka jäävät käyttämättä. Kynttilänpätkiä ei tarvitse heittää roskiin, vaan niistä voi valaa pienellä vaivalla uusia kynttilöitä pimeiden iltojen iloksi.

Kuvat Otava

Kynttilöiden valamiseen tarvitset kynttilänpätkien lisäksi sydänlankaa, grillitikkuja, vanhan kattilan ja valumuotin. Muottina voi käyttää lähes mitä vain, kunhan se kestää kuumuutta. Askarteluliikkeet myyvät valmiita valumuotteja, mutta myös kotoa löytyvä maito- tai lasipurkki on hyvä vaihtoehto. Helpointa on, jos kynttilän voi jättää muottiin, eikä sitä tarvitse irrottaa. Valumuoteiksi sopivat silloin vaikkapa kauniit peltipurkit tai kirpputoreilta löydetyt purnukat.

Kynttilöiden valmistus alkaa sydämestä

Kynttilöiden valmistus aloitetaan kiinnittämällä sydänlanka muotin pohjaan. Kertakäyttöisen muotin pohjaan voi tehdä parsinneulalla reiän, jonka läpi sydänlanka pujotetaan. Lasisen tai keraamisen muotin pohjaan langan voi kiinnittää pienellä palalla teippiä.

Sydänlangan toinen pää solmitaan grillitikkuun, joka asetetaan lepäämään kynttilämuotin päälle. Varmista, että lanka on tarpeeksi kireällä ja että se roikkuu suorana keskellä muottia.

Massan sulatus on tarkkaa puuhaa

Muotin valmistelun jälkeen kynttilänpätkät sulatetaan vesihauteessa teräskattilassa. Kattilaksi ei kannata valita keittiön parasta, sillä kynttilöiden sulatuksen jälkeen sitä ei voi enää käyttää ruoanlaittoon. Sulata kynttilät ja nappaa kynttilämassan seasta vanhat kynttilänsydämet pois pinseteillä. Valkoisesta kynttilämassasta saa mieleisensä värisen ostamalla askarteluliikkeissä myytäviä kynttilävärejä.

Anna kynttilän jäähtyä seuraavaan päivään.

Sula kynttilämassa kaadetaan muottiin niin, että muotin yläreunaan jää 1–2 senttiä palovaraa. Tarkista, että valumuotti on varmasti täysin kuiva. Jos steariinin sekaan pääsee vettä, kynttilä ei pala tasaisesti vaan saattaa rätistä.

Itse tehty kynttilä on persoonallinen lahjavaihtoehto

Leikkaa lopuksi sydänlanka sopivan pituiseksi ja anna kynttilän jäähtyä seuraavaan päivään. Jos käytit kertakäyttöistä valumuottia, irrota kynttilä muotista. Sytytä kynttilä omaksi iloksesi tai anna lahjaksi ystävälle!

Lue lisää kynttilöiden valmistusniksejä avoimen museon joulusivuilta tai kierrätyskeskuksen askarteluvinkeistä.