Näin pidät lattiat kunnossa

Kodin lattiat kannattaa pitää puhtaina, sillä roskat, lika ja hiekka kuluttavat niiden pintaa. Jotkut lattiamateriaalit kestävät toisia paremmin kulutusta, mutta niiden puhdistaminen on samanlaista materiaalista huolimatta.

Kirjoittanut Jaana Kalliokoski Kuvat iStockphoto

Pienellä vaivannäöllä huolehdit siitä, että lattiat eivät likaannu ehdoin tahdoin. Voit esimerkiksi asettaa eteiseen kynnysmaton, johon sisään tulijat pyyhkivät kenkänsä. Kengät kannattaa riisua ja jättää eteiseen. Lattialle kaatuneet nesteet ja muut tahrat on hyvä pyyhkiä heti tuoreeltaan. Tällöin harvoin tarvitsee käyttää pesuaineita.

Matot suojaavat lattiaa kulutukselta. Sijoita matot sellaisiin paikkoihin, missä kulutus on kovaa. Lisää kalusteiden jalkojen alle huopatassut, ja älä siirtele kalusteita pitkin lattiaa. Puhdista aika ajoin pyörillä liikkuvien tuolien ja lelujen pyörät. Vaihda välillä mattojen ja huonekalujen järjestystä. Näin lattiat kuluvat ja muuttavat väriään tasaisesti.

Valitse puhdistusaine lattiamateriaalin mukaan

Imuroi lattiapinnat säännöllisesti. Kaikki lattiamateriaalit pitävät nihkeämoppauksesta. Käytä puu- ja laminaattilattiaan mahdollisimman kuivaksi kierrettyä pyyhettä tai moppia. Laatta-, kivi- ja muovilattiat kestävät paremmin märkää. Käytä puhdistusainetta säästeliäästi. Kaikkiin lattiamateriaaleihin käy pääsääntöisesti mieto yleispuhdistusaine. Vältä laminaattilattian puhdistuksessa saippuapohjaisia puhdistusaineita, ne saattavat jättää harmaan kalvon.

Pesutilojen keraamiset laatat ja niiden saumat tarvitsevat aika ajoin kunnon vesipesun. Käytä vahvasti emäksistä puhdistusainetta ja pesuharjaa. Tummuneita saumoja voi kokeilla hinkata saumaharjalla. Kuivaa lattia pesun jälkeen.

Lattioita voi suojata vahoilla ja muilla suoja- ja hoitoaineilla. Ne ehkäisevät likaantumista ja kohentavat ulkonäköä. Eri materiaaleille on omat aineensa, joten lue pakkauksesta, mihin tuote on tarkoitettu.

Lue tarkemmat ohjeet Marttojen sivuilta.