Näin korjaat joulun pois oikein

Joulusta syntyy monenlaista roskaa. Perinteisesti joulu siivotaan pois suomalaiskodeista loppiaisena. Onneksi iso osa joulun jätteestä on kierrätettävää.

Kuvat iStockphoto

Kuusi

Vie kuusi kiinteistönne jätekatoksen viereen. HSY kerää kuuset ilmaiseksi jäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä.

Kinkkurasva

Kinkkurasvan voi säilöä ja käyttää ruuanvalmistukseen. Jos et halua säästää rasvaa, hydytä rasva astiassa ja vie sitten biojäteastiaan. Sekajätteeseen rasvan voi viedä suljetussa astiassa, kuten maitopurkissa. Älä koskaan kaada rasvaa viemäriin, se tukkii putket.

Lahjapaperit ja pakkaukset

Kohvehtirasiat, konvehteja suojaava paperimainen levy ja joskus jopa kääreet ovat pahvia tai paperia ja kuuluvat kartonkikeräysastiaan. Kääreet voivat olla myös alumiinisia, jolloin ne voi viedä metallikeräykseen. Alumiinkääreen tunnistaa siitä, että rypistetty kääre jää myttyyn. Sekajäteastiaan vietäväksi jäävät itse lahjapaperit sekä sellofaani.

Kynttilät ja koristeet

Suurin osa joulukoristeista kuuluu rikkoutuessaan sekajätteeseen. Myös steariini ja kynttilänjämät ovat sekajätettä. Myöskään lasiset kynttilätuikut eivät kelpaa lasinkeräykseen, vaan ovat sekajätettä, samoin muoviset hautakynttilät. Sen sijaan metalliset tuikkukynttilöiden kuoret voi viedä metallikeräykseen.

Paistoastiat

Alumiiniset vuoat ja -foliot ovat metallia ja kuuluvat metallinkeräykseen. Sinne voi viedä myös loppuun käytetyt kattilat ja paistinpannut.

Lisää vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun saa HSY:ltä.