Mummotyylillä saa väriä ja tunnelmaa kotiin
Mummolatyylinen sisustaminen ei katso ikää tai elämänvaihetta. Kotoisa ja runsas mummolatyyli syntyy yhdistelmällä menneiden vuosikymmenten huonekaluja, tekstiilejä ja esineitä.
Monen mielikuvissa mummolaan yhdistyy lämpimiä ja nostalgisia tunteita. Sisustamisessa mummolatyyli vetoaa nykyihmisiin perinteikkyydellään ja turvallisuudellaan. Tätä mieltä on tietokirjailija ja toimittaja Henna-Kaisa Sivonen.
– Mummolatyyli on lämmin, kotoisa ja sielukas – varsinkin jos kotiin saa tavaroita omista mummoloista tai omilta sukulaisilta. Kaikkien maailman myllerrysten keskellä kodilla on entistä tärkeämpi rooli ihmisten elämässä. Halutaan,
että omat juuret näkyvät kodissa, Sivonen sanoo.

Sivonen on kirjoittanut aiheesta myös kirjan ”Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja” vuonna 2015. Sisustamisen ohella
kirjassa käsitellään mummojen inspiroimaa elämäntyyliä kattavasti pukeutumisesta ruoanlaittoon.
Mummolatyyliin ihastuneita löytyy kaikenikäisistä, mutta Sivonen kertoo havainneensa, että usein kiinnostus sitä kohtaan syntyy noin 30–40 ikävuoden paikkeilla.
– Ihmiset kiinnostuvat aiemmista sukupolvista ja havahtuvat panostamaan vanhaan. He tajuavat suvun ja oman sukuperintönsä arvon. Siinä vaiheessa myös monesti laitetaan omaa kotia ja on ehkä muodostunut jonkinlainen oma tyyli.
Kaikkea muuta kuin minimalismia
Runsas mummolatyyli tarjoaa vaihtoehdon minimalistiselle sisustussuuntaukselle. Mummolatyylin tunnusmerkkejä
ovat esimerkiksi räsymatot, pitsiverhot, keinutuolit, koriste-esineet, posliiniset kahviastiastot ja kukkakuosit. Vanhat käsityöt, kuten ryijyt ja ristipistotaulut, ovat myös arvossaan.
– Jos kodista pyyhitään pois kaikki persoonallinen ja vähän turha, sieltä saattaa kadota jotain oleellista. Monesti muistoesineillä ei ole käyttöarvoa, mutta ne tuovat kotiin lämpöä ja muistuttavat ihmisistä, joilta niitä on saanut, Sivonen sanoo.

Mummolatyyli voi edustaa jotakin tiettyä vuosikymmentä tai olla yhdistelmä useasta aikakaudesta. Sivosen mukaan mummolatyyli on ”vastaisku kaikelle uudelle”.
– Se voi olla hyvin 1920-luvun tyyliä, joka on enemmän antiikkia. Mummolatyyliä voi edustaa 1950-luvun rintamamiestalo,
jossa on siroja huonekaluja ja nykyään designiksi luokiteltuja kalusteita ja tavaroita, tai vaikka retron 1970-luvun värikäs ja vähän enemmän kitschmäinen tyyli.
Sivonen toteaa, että ihmisten suhtautuminen käytettyyn tavaraan on muuttunut. Vanhaa osataan nykyään arvostaa. Monelle kierrätetyn tavaran suosiminen on myös periaate ja osa kestävää elämäntapaa.