Mukavasti yhdessä tv:n ääressä

TV:n katselussa tärkeintä ovat rentous, verkkarit ja hyvä seura, arvioi Sohvaperunoistakin tuttu Teemu Tanner.

Kirjoittanut Päivi Maaniitty

– Kerää hyvä jengi kasaan, pyydä ystävät mukaan, varaa suoritukseen aikaa useita tunteja ja varmista mahdollisimman lokoisat oltavat, Tanner listaa ohjeita siihen, miten pimeästä talvisesta illasta saa tehtyä elämyksen tv:tä katselemalla.

Moni perustaa kotiinsa kisakatsomon silloin, kun telkkarista tulee Euroviisut tai jääkiekon MM-kilpailut. Tannerin mielestä se, mitä tv:stä tulee, ei kuitenkaan aina ole tärkeintä.

– Parhaat kisakatsomot syntyvät ihan ex-tempore, jos satutaan olemaan porukalla samassa paikassa ja jollakin on telkkari, hän sanoo.

Tärkeintä on, että katsottava ohjelma tai lähetys herättää katselijoiden kesken keskustelua. On hyvä, jos jostain ollaan eri mieltä.

Välillä voi katsoa ihan soopaakin.

– On rikkaampaa, jos ihmisillä on erilaisia katselutottumuksia. Välillä voi katsoa ihan soopaakin. Itse katson tv:tä usein porukalla, yksin tulee katsottua kohdennetumpaa sisältöä, kuten elokuvia, Tanner kertoo.
Tanner viihtyy tv:n äärellä myös, kun ohjelmassa on mielenkiintoinen tv-sarja tai urheilun arvokisat.

Seuraa tv:n ääreen kaipaava voi kerätä rohkeutensa ja pyytää naapureita mukaan vaikka jättämällä positiivisen heippalapun rappukäytävään. Liian suuresta kisakatsomosta voi kuitenkin olla haittaakin.

– Jos ihmisiä on liikaa, katselu menee hölinäksi. Jos katsotaan lätkän MM-kisoja, niin joukkohurmos on siinä se juttu, mutta sama ei toimi taiteellisemman ohjelman kohdalla. Yleensä seitsemän ihmistä on hyvä määrä, Tanner toteaa.

Kun tv:tä ei katso joka iltaa putkeen, vaan hyvinä kerta-annoksina, viitsii viihtyvyyden eteen nähdä myös vähän vaivaa: lokoisuuden ja hyvän seuran lisäksi tarvitaan ruokaa.

– Helpointa on tilata ruokaa palvelusta. Pitsa toimii, sillä se kärrätään ovelle asti. Jos haluaa nähdä tarjoilujen eteen enemmän vaivaa, niin voi sopia, että kaikki tuovat jotain mukanaan. Esimerkiksi irtokarkit ovat hyviä, ne kertovat aina ihmisestä jotain. Alkoholi ei ole mikään must, tolkku on hyvä pitää mukana, sanoo Tanner.

Kokoontuupa kisakatsomoon sitten joulukuun Linnan juhlia, helmikuun olympialaisia, sarjamaratonia tai mitä tahansa muuta seuraamaan, tunnelmaa voi nostattaa erilaisin keinoin. Keväisin moni pistää pystyyn euroviisutuomariston, jossa sohvaraati antaa numerolapuilla pisteitä eri maiden esityksille.

Pukeutumisen pitää olla mahdollisimman mukavaa. 

Tannerin mukaan vain taivas on rajana sille, mitä kaikkea osallistujien iloksi tai päänmenoksi voi keksiä.

– Rohkeasti vaan hommaamaan uusia kreisejä konsepteja kisakatsomoiden ääreen. Esimerkiksi erilaiset sing-a-long-viritelmät voisivat toimia, jos katsotaan musikaalia ja osaa laulaa numerot vaikka unissaan. Musikaalisia elementtejä voisi muutenkin tuoda tv:n katseluun mukaan.

Teemapukeutumisista Tanner sen sijaan ei innostu, sillä se on pois lokoisuudesta, joka on kuitenkin tärkeintä.

– Pukeutumisen pitää olla mahdollisimman mukavaa. 


Kylän paras kotikatsomo

 

Ainekset:

1 kpl televisioita
1 sohva tai muita mukavia istuimia
sylillinen vilttejä ja tyynyjä
n. 7 kpl ystäviä (myös perheenjäsenet käyvät)
100 g pikkupurtavaa henkeä kohden
450–800 luumenin valaistus (tai enemmän maun mukaan)

Tee näin:

  1. Kutsu ystävät tai muut läheiset koolle. Jo kaksi ihmistä voi riittää kotikatsomoon, mutta liian montaa ei kannata kutsua. Vieraiden kannattaa pukeutua mukavasti elämyksen maksimoimiseksi.
  2. Kaada tarjoilut kulhoon tai asettele ne muuten esille. Tarjoilujen määrä kannattaa suhteuttaa vieraiden nälkäisyyteen ja siihen, mitä televisiosta katsotaan. Esimerkiksi kokkausohjelmia katsellessa napostelut kuluvat nopeasti.
  3. Aseta televisio sopivalle etäisyydelle istuimiin nähden. Kuorruta istuimet vilteillä ja tyynyillä.
  4. Säädä valaistus miellyttäväksi ja niin, että se ei häikäise katsomoa.
  5. Nauti hyvästä seurasta ja kotikatsomosta!