Muistilista ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle

Kun nuori muuttaa asumaan ensimmäiseen omaan kotiin, on monta asiaa, jotka tulisi muistaa.

Kuvat Shutterstock

Muuttoilmoitus postiin tai maistraattiin

Yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on muuttoilmoituksen tekeminen postiin tai maistraattiin viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan ilmoituksen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. Muuttoilmoituksen tekeminen onnistuu helpoiten postin tai maistraatin verkkosivuilla.

Kun muutosta on ilmoitettu, uudet osoitetiedot päivittyvät automaattisesti viranomaisille, Kelaan, verohallintoon, seurakuntaan, puolustusvoimille sekä ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin. Myös monet pankit, vakuutusyhtiöt ja järjestöt voivat saada uudet osoitetietosi. Kaikki paikat, jonne tiedot päivittyvät postiin tai maistraattiin tehdyn ilmoituksen jälkeen löytyvät Väestörekisterikeskuksen sivuilta.

On tärkeää tehdä myös oma lista paikoista, jonne uusi osoite on ilmoitettava itse, ettei esimerkiksi laskuja lähetetä väärään osoitteeseen.

Muutosta tulee ilmoittaa myös aiemman kotisi isännöitsijälle. Kun nuori muuttaa Heka-asunnosta omaan kotiin, tulee siitä ilmoittaa talonkirjaan. Tämä onnistuu helpoiten sähköisesti Ilmoita poismuutosta -lomakkeella.

Vakuutukset ja sopimukset kuntoon ennen muuttopäivää

Omaan kotiin on hyvä hankkia kotivakuutus vesivahingon, omaisuusvahingon tai muun onnettomuuden varalle. Kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa ennen hankintaa: katso vinkit kotivakuutuksen kilpailuttamiseen täältä.

On tärkeää ottaa selvää, pitääkö uuteen asuntoon hankkia oma sähkösopimus. Esimerkiksi opiskelija-asunnoissa sähkö saattaa sisältyä vuokraan. Useimmissa vuokra-asunnoissa sähkö ei sisälly vuokraan, vaan sähkösopimus on tehtävä itse. Tämä on hyvä hoitaa hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Myös sähköyhtiöt kannattaa kilpailuttaa ennen sähkösopimuksen allekirjoittamista.

Nykyisin useissa asunnoissa on vuokraan sisältyvä verkkoyhteys. Jos näin ei ole, niin asuntoon tarvitaan verkkoyhteys. Ja vaikka vuokraan sisältyvä verkkoyhteys asunnossa olisikin, niin nopeamman yhteyden saamiseksi on tehtävä erillinen sopimus verkko-operaattorin kanssa. Varsinkin monissa kerrostaloissa tarjolla on myös taloyhtiölaajakaista, jonka kautta voi edullisesti saada nopean verkkoyhteyden.

Tutut avuksi muuttotalkoisiin

Muuttoavun etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa ja avuksi voi kursailematta pyytää sukulaisia ja kavereita. Jos kuitenkin päätyy käyttämään muuttofirmaa apuna muutossa, on hyvä ottaa huomioon, että erityisesti kuunvaihde ja viikonloput ovat firmoille kiireellisiä aikoja. Jos apuvoimia tai muuttofirmaa ei meinaa löytyä juuri omaksi muuttopäiväksi, kannattaa selvittää onko muuttaminen mahdollista jonain muuna päivänä, jolloin apua on paremmin saatavilla.

Kun avaimet uuteen kotiin on saatu, niin on hyvä idea viedä vara-avain talteen vaikka lähellä asuvan ystävän tai perheenjäsenen luokse. Lyhyt avaimen hakumatka on pienempi harmi kuin maksullisen ovenavauksen tilaaminen.  

Onnea uuteen kotiin!