Mattojen kesäpesu on palkitsevaa puuhaa

Kotitöistä yksi mukavammista saattaa olla mattojen pesu kesäpäivänä ulkona. Helsingissä on 12 mattolaituria sekä yksi kuivan maan pesupaikka, joilla voi pestä mattoja itse.

Meren äärellä on huolehdittava, että pesuaine on ympäristöystävällistä, eikä pesuvesiä saa ohjata suoraan vesistöihin. Vaikka esimerkiksi mäntysaippuat ovat täysin biohajoavia, mäntysuovan hartsit ovat haitallisia kalojen kiduksille joutuessaan suoraan vesistöön.

Helsingin kaupungin ainut kuivan maan matonpesupaikka sijaitsee Pukinmäessä. Vantaanjoen läheisyydessä olevan pesupaikan likavedet menevät viemäriin eivätkä likaa tai rehevöitä vesistöjä. Mattopyykille pääsevät tasaisen maaston ansiosta kaiken ikäiset ja liikkumisesteisetkin pyykkärit. Kuivausmankeli ja -telineet kuuluvat kaupungin matonpesupaikkojen varustukseen.

Myös joissain Heka-kohteissa on käytössä mattopesuloita. Talopesulan tavallisessa pyykinpesukoneessa mattojen pesu on kielletty.

Vinkit sujuvaan ja ekologiseen mattojen kesäpesuun

Valitset mattojen pesupaikaksi sitten merenrannan, kuivan maan tai oman talon pesulan, kannattaa pitää mielessä muutama ohje parhaan lopputuloksen takaamiseksi:

  • Imuroi tai ravistele matto ennen pesua kaikesta irtoliasta ja roskasta.
  • Käytä pesuaineena ympäristöystävällistä pesuainetta, esimerkiksi mäntysuopaa tai neutraalia astianpesuainetta. Jos käytät jauhemaista pesuainetta, liuota pesuaine ensin kunnolla veteen ämpärissä. Muutkin pesuaineet kannattaa liuottaa pieneen vesimäärään ennen levitystä matolle. Näin pesuainetta ei imeydy mattoon liikaa, jolloin huuhteleminen käy helpommin.
  • Levitä matto pesutasolle kasteltuna tai kuivana. Kastele matto reilusti vedellä ja levitä sen jälkeen pesuainevesi matolle. Voit antaa pesuaineen hetken vaikuttaa.
  • Harjaa matto esimerkiksi juuriharjalla kuteensuuntaisesti molemmilta puolilta päästä päähän. Muista harjata myös maton reunat. Huomioi maton materiaali pesumekaniikassa – räsymatot kestävät kovempaa harjausta kuin nukkapintaiset matot.
  • Huuhtele matto huolellisesti moneen kertaan, ettei pesuainetta jää mattoon. Matto on puhdas, kun vesi on täysin kirkasta eikä matto jätä kättäsi liukkaan tuntuiseksi. Mankeloimalla voit puristaa huuhtelun jälkeen ylimääräistä vettä pois.
  • Matonkuteiden joukossa voi olla väriä päästäviä raitoja. Voit välttää värien sekoittumisen, kun ripustat maton kuivumaan niin, että vesi valuu raitojen suuntaan.
  • Matto, jossa on vaikkapa valkoisen parina voimakkaita värieroja, saattaa päästää väriä. Voit kokeilla värin kestoa hankaamalla mattoa kostealla puuvillakankaan palasella ennen pesupäätöstä. Luonnon vedet voivat myös värjätä vaaleita värejä.
  • Ripusta matto kuivumaan matonpesupaikan telineille, tukevalle tangolle tai useammalle pyykkinarulle. Näin matto pysyy suorana. Narulla painava matto saattaa venyä.
  • Ravistele ja käännä mattoa kuivumisen aikana. Kuivata matto varjossa, suora auringonvalo voi haalistaa värejä. Myös liian hidas kuivuminen saattaa kellastuttaa valkoisen maton.
  • Levitä matot lattioille vasta, kun ne ovat täysin kuivuneet, jotta ne eivät ala haista.

Hyvä matonpesupäivä on kaunis, aurinkoinen, ja lämmin tuulenvire auttaa mattojen kuivumisessa. Alkukesästä matot kuivuvat hyvin, loppukesästä yökaste haittaa mattojen kuivumista ulkona.

Matonpesupaikat kartalla: palvelukartta.hel.fi, hae ”Matonpesupaikat”

Lähteet: Marttojen räsymattojen pesuohjeet ja Helsingin kaupungin matonpesupaikat