Laimennettu virtsa ja banaaninkuoret saavat kotikukat kukkimaan

Kodin kasvit kasvavat ja kukkivat paremmin, kun ne saavat lannoitetta. Huonekasvit tarvitsevat ravinteita maaliskuusta loka-marraskuulle, jolloin niiden kasvu on voimakkainta.

Kirjoittanut Ida Ijäs  Kuvat iStock

Monet luonnollisten lannoitteiden ainekset löytyvät keittiöstä. Esimerkiksi kahvinporot sopivat huonekasvien sekä hyvin happamassa mullassa viihtyvien kasvien, kuten ruusujen ja hortensioiden, lannoittajaksi. Jäähtyneiden perunoiden keittovesi on myös oiva lannoite, jossa on paljon vitamiineja. Multaan murskatut munankuoret taas sisältävät runsaasti kalsiumia, joka kiihdyttää kasvien kasvua.

Kaliumia sisältävä banaaninkuori auttaa ravitsemaan kasveja, kun ne eivät ole enää kukassa tai näyttävät nuupahtaneilta. Banaanin kuorista voi valmistaa lannoitenestettä kiehuttamalla niitä vedessä 15 minuuttia. Viilentynyttä lannoitenestettä suihkutetaan kasvin multaan.

Kukoistusta nokkosilla ja ihmisvirtsalla

Nokkosvesi on lannoite, joka sisältää paljon ravinteita ja maaperän mikroeliöstölle hyödyllisiä hajottajabakteereja. Valmista nokkosvesi täyttämällä ämpäri nokkosen lehdillä ja varsilla ja lisäämällä vettä niin, että kasvit peittyvät. Jätä liemi seisomaan 1–2 viikoksi, ja laimenna nokkoslannoitetta suhteessa 1 litra tiivistettä, 8–10 litraa vettä.

Yksinkertainen mutta tehokas lannoitusaine on myös ihmisvirtsa. Laimenna virtsaa veden kanssa suhteessa yksi osa virtsaa, 9 osaa vettä, ja käytä lannoite heti. Älä säikähdä nokkos- ja virtsavesien hajua, niiden kuuluukin haista pahalta. Voimakkaanhajuisten luonnonlannoitteiden käytössä on kuitenkin kohteliasta ottaa naapurit huomioon ja lannoittaa kohtuudella.