Kylpyhuoneen kaakelit kiiltämään

Kylpyhuoneen pinnat kannattaa kuivata huolellisesti aina suihkun jälkeen, jotta ne pysyvät puhtaina pidempään. Pelkkä vesi ja kuivaus ei kuitenkaan aina riitä, sillä kaakeleihin ja saumoihin kertyy ajan myötä pesuainejäämiä, likaa ja kalkkia. Kylpyhuoneen kaakelit kannattaa puhdistaa säännöllisesti, jolloin lika ei pinty niihin. 

Kaakelien pesu saattaa vaatia jopa kaksi eri puhdistusainetta 

Kylpyhuoneen seinien ja lattian lika on usein sekä rasvaa että kalkkia. Kalkkitahroihin tehoavat happamat aineet, rasvan poistoon taas sopivat emäksiset aineet. 

Kuivuneetkin shampoo- ja rasvatahrat voi pestä pois käyttämällä nestemäisestä tiskiaineesta ja lämpimästä vedestä tehtyä seosta. Käsittele tahrakohdat tiskiaineen ja veden seoksella esimerkiksi suihkuttamalla pestävät kohdat. Anna seoksen vaikuttaa kymmenisen minuuttia ennen pois huuhtelua. Tiskiaineseoksen sijaan voit hyvin käyttää myös mäntysuopaseosta, yleispuhdistusainetta, kylpyhuoneen pesuainetta, uuninpuhdistusainetta tai taikasientä. 

Kalkkisaostumien ja -tahrojen poisto onnistuu happamilla pesuaineilla, etikalla, sitruunahapolla tai jopa sitruunanpuolikkaalla, johon voi lisätä suolaa. Myös ruokasooda tai puhdistuskivi puhdistavat tehokkaasti kalkkitahroja, vaikka ne eivät olekaan happamia aineita.

Kaakelit kastellaan ja huuhdellaan hyvin osana puhdistusta

Suihkuta laatat kädenlämpöisellä vedellä ennen pesua, näin suojaat laattojen saumoja haurastumiselta. Happaman pesuaineen vuoksi on suositeltavaa käyttää suojakäsineitä laattoja pestäessä. Laattojen puhdistaminen on sitä helpompaa mitä sileämpiä laatat ovat. Anna pesuaineen vaikuttaa tarvittava aika, ja hankaa tahrat kaakeleista pois esimerkiksi harjalla tai mikrokuituliinalla. Huuhtele pinnat ja& erityisesti saumat hyvin. Kuivaa lopuksi pinnat ikkunankuivaimella.

Pinttyneiden kalkkitahrojen poistoon on omat niksinsä

Jos kalkki on kovettunut, vaaditaan kovempia otteita. Yksi keino on jättää vaikuttava aine märän rätin vai paperin avulla vaikuttamaan puhdistettavalle pinnalle puolesta tunnista jopa pariin tuntiin. Vaikutusajan jälkeen kostea rätti tai paperit poistetaan ja kohta huuhdotaan sekä kuivataan. Toisinaan tarvitaan vahvempia aineita tai mekaanista hankaamista. Hankaaminen on ekologisempi vaihtoehto. Happamia aineita käytettäessä pitää muistaa myös pintojen hyvä huuhtelu ja neutralisointi käytön jälkeen.

Hyvä vaihtoehto kalkkitahrojen puhdistukseen on puhdistuskivi. Puhdistuskivi ei ole hapan aine, joten sitä ei tarvitse neutralisoida. Se puhdistaa kuitenkin kalkkitahrat ja sopii siksi oivallisesti laattojen puhdistukseen. Puhdistuskivi on tehokas ja sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Liika hankaaminen voi vaurioittaa pintoja. Puhdistuskivi on kuitenkin suosittua taikasientä hellävaraisempi.

Laattasaumat kaipaavat erityiskohtelua 

Likaantuneet laattasaumat voi pestä esimerkiksi vanhalla hammas- tai juuriharjalla tai saumojen puhdistukseen suunnitellulla saumojenpuhdistusharjalla. Saumojen puhdistusta voi kokeilla edellä mainittujen aineiden lisäksi partavaahdolla, piimällä tai ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä paksulla tahnalla. Tärkeää on aina muistaa kastella saumat ennen puhdistusaineen käyttöä. Silikonisia saumoja ei harjata, jotta pinta ei vahingoitu. Ne pyyhitään mikrokuituliinalla, ja tarvittaessa käytetään puhdistusaineita. 

Tarvikkeet kaakelisaumojen puhdistukseen ja kaakelien pesuun 

  • puhdistusaineet

  • sieni, rätti

  • saumaharja

  • lasta

  • käsineet.

Kaakelisaumojen puhdistus ja kaakelien pesu 

  1. Kastele pinnat ensin lämpimällä vedellä. Vesi suojaa pintoja vahvoilta puhdistusaineilta.

  2. Seuraa puhdistusaineen käyttöohjeita. Anna aineen tarvittaessa vaikuttaa puhdistettavalla pinnalla. Pinttynyttä likaa voi joutua hankaamaan pesuaineella tai liottamaan useita kertoja. 

  3. Aloita seinän pesu alakulmasta, ja etene vaakatasossa reunasta toiseen kohti yläreunaa. 

  1. Harjaa tai pyyhi kaakelit huolellisesti puhtaaksi. Saumoihin kertyvä lika kannattaa harjata pois. Älä harjaa silikonisaumoja, vaan puhdista ne pehmeällä sienellä tai liinalla. 

  1. Huuhtele huolellisesti kaikki pesuaine pois, ja kuivaa pinnat ikkunakuivaimella. Tuuleta kylpyhuone kuivaksi.

Muistathan, että vahvat puhdistusaineet voivat vahingoittaa pintoja ja ovat väärin käytettyinä terveydelle haitallisia. Tutustu käyttöohjeisiin huolellisesti ennen käyttöä ja noudata niitä. 

Lisää vinkkejä kodin puhdistukseen löydät Toimittaja testaa -artikkelista 

Lähteet: Marttojen siivousohjeet ja siivousinfo