Kuivaa syksyn herkut talteen

Syksyn sadosta voi nauttia pitkin talvea, kun sen kuivattaa. Maku ja useimmat ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa tuotteissa. Säilömistapana kuivaaminen on kätevä, sillä kuivatut tuotteet vievät vähän tilaa keittiön kaapista. Lasipurkkeihin säilötyt syksyn herkut ovat myös kaunis sisustuselementti kodin keittiössä.

Kirjoittanut Kati Jalagin

Sienistä suppilovahvero, mustatorvisieni, herkkutatti, ukonsieni ja miedot haperot sopivat hyvin kuivatukseen. Sieniä voi kuivattaa esimerkiksi kiertoilmauunissa, jolloin ne levitetään uuninpellille asetetun leivinpaperin päälle. Uunin lämpötilan tulee olla 35–40 astetta ja kuivumista seurataan 1–2 tunnin välein. Uunin luukku on hyvä jättää hiukan auki, jotta kosteus pääsee uunista ulos.

Huoneenlämmössä sieniä voi kuivata ritilän päällä, jonkin lämmönlähteen – esimerkiksi pakastimen tai jääkaapin – yläpuolella. Suuren sienimäärän saa kuivattua parhaiten kasvikuivurissa, jossa yksi erä kuivuu 3–6 tunnissa. Jotta sienet säilyvät hyvinä, ne tulee kuivata yhtä kuivaksi kuin näkkileipä. Kuivattuja sieniä liotetaan usein vedessä noin 15–30 minuuttia ennen kuin niistä valmistetaan ruokaa.

Kuivatut omenat ja marjat sopivat mysliin tai niitä voi napostella sellaisinaan. Omenat kuivataan yleensä ohuina siivuina. Jotta ne pysyvät vaaleampina, niiden päälle voi ripotella sitruunamehua. Omenasiivut kuivatetaan uunissa samaan tapaan kuin sienet ja ne saavat kuivua rapeiksi, muttei liian kuiviksi. Jos ne jäävät kostean nihkeiksi, ne voivat homehtua säilytyksen aikana. Uunissa siivut kuivuvat 12 tunnissa ja kuivurissa kuudessa tunnissa. Omenarenkaat voi myös kuivata huoneenlämmössä esimerkiksi lankaan pujotettuna, jolloin kuivumiseen kuluu 2–3 vuorokautta.

Marjoja voi kuivattaa uunissa, kasvikuivurissa tai kodin lämpimissä ja ilmavissa paikoissa. Kuivauslämpötilan tulee olla korkeintaan 50 astetta. Marjojen koosta ja uunista riippuen kuivatus kestää noin 7–24 tuntia. Valmiit marjat ovat kovia ja kutistuneita.

Lähteet:
martat.fi
arktisetaromit.fi