Kasvisvaihtoehto joulupöytään: Porkkala eli vegaaninen savulohi
Porkkala eli porkkanasta valmistettu savulohi rantautui Suomeen vuonna 2016, jolloin se levisi bostonilaisen pariskunnan Olives for Dinner -blogin kautta suomalaisiin keittiöihin ja ruoka-reseptisivuille. Alkuhuumankin jälkeen porkkala on jäänyt etenkin joulupöydän valikoimaan.
Kuvat iStockphoto
Ainekset
4 porkkanaa
600 g merisuolaa
Marinadi:
1 tl savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
Valmistus
- Peitä pienen uunivuoan pohja suolalla. Aseta pestyt porkkanat vuokaan ja kaada loppu suola porkkanoiden päälle niin, että ne peittyvät kokonaan.
- Kypsennä vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla tunti ja vartti.
- Nosta porkkanat pois suolakuoresta ja anna jäähtyä. Kuori porkkanat varovasti.
- Leikkaa porkkanasta pitkiä, ohuita suikaleita. Veitsen sijasta voit käyttää tässä juustohöylää tai kuorimaveistä.
- Sekoita marinadin ainekset keskenään. Upota porkkanasuikaleet marinadiin ja anna marinadin imeytyä yön yli jääkaapissa suljetussa astiassa. Mitä kauemmin annat porkkanan marinoitua, sitä vahvempi on maku.