Kasvisvaihtoehto joulupöytään: Porkkala eli vegaaninen savulohi

Porkkala eli porkkanasta valmistettu savulohi rantautui Suomeen vuonna 2016, jolloin se levisi bostonilaisen pariskunnan Olives for Dinner -blogin kautta suomalaisiin keittiöihin ja ruoka-reseptisivuille. Alkuhuumankin jälkeen porkkala on jäänyt etenkin joulupöydän valikoimaan.

Kuvat iStockphoto

Ainekset

4 porkkanaa
600 g merisuolaa

Marinadi:
1 tl savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Valmistus

  1. Peitä pienen uunivuoan pohja suolalla. Aseta pestyt porkkanat vuokaan ja kaada loppu suola porkkanoiden päälle niin, että ne peittyvät kokonaan.
  2. Kypsennä vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla tunti ja vartti.
  3. Nosta porkkanat pois suolakuoresta ja anna jäähtyä. Kuori porkkanat varovasti.
  4. Leikkaa porkkanasta pitkiä, ohuita suikaleita. Veitsen sijasta voit käyttää tässä juustohöylää tai kuorimaveistä.
  5. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Upota porkkanasuikaleet marinadiin ja anna marinadin imeytyä yön yli jääkaapissa suljetussa astiassa. Mitä kauemmin annat porkkanan marinoitua, sitä vahvempi on maku.
Asiasanat