Kasvata kotona ituja ja versoja

Idätetyt ja versotetut siemenet ja palkokasvit ovat superruokaa, jonka kasvattaminen on halpaa ja helppoa myös kerrostalokodissa. Siemenen itäessä sen ravintoarvot moninkertaistuvat: idussa on esimerkiksi enemmän proteiinia ja vitamiineja kuin siemenessä. Idut ja versot ovatkin hyvä C-vitamiinilisä salaatteihin, leivän päälle tai sellaisenaan.

 

Kirjoittanut Jenni Juntunen

Idättäminen ei kaipaa erikoisvarusteita

Idättämiseen tarvitaan siementen lisäksi vain lasipurkki, siivilä, harso ja kuminauha. Kaikki syötävät siemenet, pavut tai linssit itävät. Kokeile esimerkiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä tai kuivatuotteena myytäviä linssejä tai mungpapuja.

Idätyksen perusidea on yksinkertainen: huuhdellut ja yön yli liotetut siemenet laitetaan suureen lasipurkkiin, jonka suu peitetään harsolla. Purkki asetetaan 45 asteen kulmassa ylösalaisin kuivauskaappiin, jossa on sopivan hämärät ja ilmavat olosuhteet itämiselle. Siemeniä ja ituja huuhdellaan 34 kertaa päivässä. Jo muutamassa vuorokaudessa idut ovat valmiita syötäväksi.

Kaikissa idätyksen vaiheissa on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta. Astioiden, käsien ja huuhteluveden on oltava puhtaita. Tietyt idut on kiehautettava ennen syöntiä.

Versotus on yhtä helppoa kuin rairuohon kasvatus

Tarvitaan vain matala astia, taimimultaa, suihkepullo ja versotukseen tarkoitettuja siemeniä. Esimerkiksi auringonkukan siemenet, vehnänjyvät ja kuivatuotteena myytävät herneet käyvät hyvin.

Versotus aloitetaan huuhtelemalla siemenet ja liottamalla niitä yön yli. Astian pohjalle levitetään senttimetri multaa, joka kastellaan. Siemenet levitetään mullan pinnalle, ja astian päälle voi laittaa rei’itetyn kelmun. Kylvös pidetään suihkuttelemalla tasaisen kosteana. Kun siemenet alkavat itää, kelmu poistetaan ja astia siirretään valoisaan paikkaan.

Versosato on valmis korjattavaksi, kun pienet sirkkalehdet ovat täysin kehittyneet.

Lähde:

Marttaliitto, Ohjeita idätykseen ja versojen kasvatukseen