Järkevästi sisustettu lastenhuone muuntuu elämäntilanteiden ja lasten iän mukaan
Taaperon leikkihuone, koululaisen omaa tilaa vai sisarusten yhteinen nukkumapaikka? Lastenhuoneen sisustaminen onnistuu, kun otat huomioon lapsen tarpeet.
Lastenhuone on kuin miniyksiö, jossa pieneen tilaan tulisi mahtua koko arjen kirjo: nukkuminen, vapaa-aika eli leikkiminen, tavaroiden säilytys ja joskus jopa minikeittiö nallekatraan teekutsuja varten. Mutta mistä aloittaa tämän monitoimitilan sisustaminen?
Jaa huone osiin
Pienenkin huoneen voi jakaa alueisiin, jolloin kunkin osan voi pohtia omana kokonaisuutenaan. Varaa paikka leikille ja oppimiselle, toinen paikka rauhoittumiselle eli nukkumiselle ja lukemiselle, ja vielä erikseen tila säilytykselle.
Leluille on hyvä olla selkeät säilytyspaikat. Lastenhuoneeseen voi esimerkiksi hankkia ison vaatekaapin, jos sille löytyy tilaa. Kaapin alaosa, johon lapsi ylettää, on hyvä paikka lapsen vaatteille ja tavaroille. Yläosan voi varata perheen muihin säilytystarpeisiin, kuten kausivaatteille tai harrastusvälineille. Myös sängyn alle sujautettavat laatikot sekä erilaiset kannelliset korit tuovat paljon lisää säilytystilaa. Siisti huone auttaa pientä lasta rauhoittumaan ja koululaista keskittymään.

Sänky lapsen ja perheen tarpeisiin
Parvisänky, pinnasänky vai jatkettava sänky? Lapsen sänkyvalintaa pohdittaessa kannattaa ensisijaisesti ottaa huomioon se, että koko perheellä on mahdollisuus nukkua hyvin.
Nukkumisjärjestelyjä on yhtä monta kuin erilaisia perheitäkin. Toiset lapset nukkuvat yksin omassa huoneessaan pienestä saakka, toiset kaipaavat viereensä sisaruksen tai aikuisen, toisille lastenhuone on vain leikkimistä varten.

Jos perheessä on esimerkiksi useampi isompi lapsi, vauva ja kaksi vanhempaa, saattaa toinen vanhemmista nukkua välillä isompien lasten kanssa. Jos lastenhuoneessa on tarpeeksi tilaa, voi pienellekin lapselle ostaa isomman sängyn. Esimerkiksi 120 senttimetriä leveässä sängyssä mahtuu mukavasti nukuttamaan lapsen tai nukkumaan tämän kanssa. Lisäksi sama sänky käy tarvittaessa aikuiseksi asti.
Kerrossänky on hyvä ratkaisu paitsi sisaruksille, myös uusioperheille, jos lastenhuoneessa nukkuu vuoroviikoin enemmän kuin yksi lapsi tai jos serkkuja tai kavereita käy paljon yökylässä.
Taaperosta koululaiseksi
Lapsen kasvaessa huoneen tarpeet muuttuvat. Pienen tilan pelastaja on usealla valmistajalla myynnissä oleva monitoimikaluste, kuten parvisänky, jossa on mukana kiinteä vaatekaappi, koulupöytä ja erilaisia lokeroita ja hyllyjä.

Pitkäikäisin valinta lastenhuoneeseen ovat kalusteet, joita voi muokata. Pidennettävä sänky käy pitkälle kouluikään asti. Parvisängyn alle mahtuu vuodesohva, leikkipaikka tai koulupöytä. Erilaisista laatikostoista saa koulupöydän, kun kiinnittää pöytälevyn kahden pienen lipaston päälle. Myös jatkettavat hyllysarjat ovat käteviä, sillä niihin saa hankittua erilaisia lisäosia, kuten pöytätasoja ja kaapinovia. Säilytystilaa voi jatkaa vaikka kattoon saakka.
Mikset kokeilisi koulupöydäksi pientä pyöreää pöytää? Sen ääreen mahtuvat kaveritkin piirtelemään, askartelemaan tai pelaamaan.
Virikkeitä lapselle
Lastenhuoneessa on hyvä olla sopivasti virikkeitä, jotka aktivoivat ja auttavat viihtymään huoneessa omien leikkien parissa. Esimerkiksi nukkekodin voi rakentaa seinäkaappiin, mattoon voi valita autoratakuvion, ja seinälle voi kiinnittää taulun sijaan suuren liitutaulun, joka on aina valmiina uusia piirroksia varten.
Rakenteisiin kiinnitettäviä huonekaluja ja leikkivälineitä asennettaessa tulee noudattaa mukana tulleita asennusohjeita ja ottaa huomioon seinien ja katon materiaalit. Turvallinen ja siisti kiinnitys hoituu varmimmin ammattilaisen toimesta. Huomioithan, että asukkaalla on entistämisvelvollisuus, eli asukas vastaa suurten reikien tai muiden isompien asennusjälkien paikkaamisesta.
Lue sisustussuunnittelijan vinkit lasten huoneen sisustamiseen.
