Itsenäinen arki kotona jatkuu oikeiden palvelujen avulla

Ikääntymisen ei tarvitse olla syy muuttaa pois omasta kodista. Tarjolla on palveluja, jotka auttavat selviytymään arjessa turvallisesti. Artikkelin loppuun on listattu toimijoita, jotka tarjoavat tukea ja seuraa senioreille Helsingissä.

Kirjoittanut Vilma Timonen Kuvat Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki

Ovatko arjen askareet alkaneet tuntua raskailta, tai oletko huolissasi oman vanhempasi tai muun läheisen pärjäämisestä kotona? Helsingin kaupungin neuvontapalvelu Seniori-infoon voi ottaa yhteyttä asiassa kuin asiassa. Apua voi kysyä esimerkiksi kodin siivoukseen ja ruokapalveluun, liikuntaan ja harrastusmahdollisuuksiin, vuokra-asunnon hakemiseen tai asunnon muutostöihin liittyen.

– Seniori-info on yli 65-vuotiaille helsinkiläisille ja heidän läheisilleen tarkoitettu kiireetön neuvontapalvelu, johon voi ottaa yhteyttä kaikissa – myös asumiseen liittyvissä – asioissa, kertoo neuvontapäällikkö Nina Arekari.

– Mietimme yhdessä, millaisesta avusta tai palvelusta voisi olla hyötyä. Jos keskustelussa nousee esille lisätuen tarve, ohjaamme täältä eteenpäin oikean palvelun piiriin, sanoo palveluneuvoja Lisa Sirén.

Palveluja kotona pärjäämiseen

Kotona asumista tukevilla palveluilla pyritään varmistamaan, että ikääntyväkin asukas pärjää ja viihtyy omassa asuinympäristössään.

– Tarvittava tuki voi olla esimerkiksi liikkumista helpottava apuväline, ulkoilukaveri tai saattoapua lääkärissä käyntiin. Olemme ohjanneet myös tutustumaan palvelukeskusten tarjontaan, Arekari kertoo.

Jos avuntarve liittyy arjen perustoimiin, kuten syömiseen ja henkilökohtaisen hygienian hoitoon, käydään läpi myös kotihoidon tarjoamia palveluja. Kotona asumista tukevien palvelujen lisäksi kysymykset liittyvät muun muassa palveluasumisen kriteereihin sekä remontin aikaiseen asumiseen eli väistöasunnon löytämiseen. Asumiseen liittyvissä kysymyksissä yhteyttä ottavat yhtä lailla sekä seniorit itse että heidän läheisensä.

Matalan kynnyksen neuvontaa

Yhteyden Seniori-infoon saa joko puhelimitse, sähköisesti tai paikan päällä Siltasaarenkadun uusissa toimitiloissa piipahtaen. Asioinnissa on apuna etätulkkipalvelu, joten äidinkielenään myös muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia puhuvat voivat ottaa yhteyttä. Arekari ja Sirén kannustavat asioimaan Seniori-infossa matalalla kynnyksellä.

– Läheinen tai tuttava voi myös soittaa meille yhdessä ikääntyneen asukkaan kanssa – tai vaikka lähteä mukaan käymään toimipisteessämme, he vinkkaavat.

Ota yhteyttä Seniori-infoon

Muita arjen auttajia

Helsinki-missio

Helsinki-missio tarjoaa keikka-apua arkeen. Vapaaehtoinen avustaja voi tulla seuraksi kauppareissulle, ulkoilemaan tai vaikka kahvittelemaan. Vapaaehtoisen keikka-avun voi tilata Helsinki Mission sivuilta. Mitä aikaisemmin olet pyyntösi kanssa liikkeelle, sitä varmemmin apukaveri löytyy. Senioreiden keikka-apu on tarkoitettu yli 65-vuotiaille.

Lue lisää Helsinki-mission senioritoiminnasta.

Punaisen ristin ystäväpalvelu

Punaisen ristin ystäväpalvelusta löytyy juttukavereita ja seuraa yksinäisiin hetkiin. Ystäväpalvelun kaveri voi lähteä seuraksi ulkoilemaan, teatteriin tai tulla käymään juttuseuraksi. Ystäväpalvelusta saa seuraa niin maahanmuuttaja, omaishoitaja kuin läheisistään kaukana asuva ikääntynytkin.

Lue lisää Punaisen ristin ystäväpalvelusta.

Asukastalot

Stadin asukastalot tarjoavat mielekästä harrastustoimintaa lähellä kotiasi. Ne ovat kaikille avoimia paikkoja, joihin voi mennä ilman ennakkoilmoittautumista tai sitoutumista. Ota yhteyttä oman alueesi asukastaloon.

Tutustu Stadin asukastalojen toimintaan.

Vanhustyön keskusliitto

Vanhustyön keskusliiton välittämä kaveri toimii ulkoiluapuna, keskustelukumppanina tai saattaja-apuna esimerkiksi lääkärissä, kaupassa tai tapahtumassa.

Lue lisää vanhustyön keskusliiton vapaaehtoistoiminnasta.

Seurakuntien keskusteluapu

Seurakunnat tarjoavat keskusteluapua ja tukea arjen haasteisiin. Kysy lisää oman seurakuntasi diakoniatyöntekijältä.

Lue lisää Helsingin seurakuntien diakoniatyöstä.

Asiasanat