Ikkunanpesun ABC

Kodin ikkunoiden pesu tulee tehtyä usein keväällä tai syksyllä, kun aurinko ei porota kuumimmillaan ja kuivaa ikkunoita kesken pesun. Pilvinen ja tyyni kesäpäivä on myös oiva ajankohta pesuoperaatiolle.

Kuvat iStockphoto

Aloita ikkunoiden pesu sulkemalla kaihtimet ja imuroimalla tai pyyhkäisemällä kuivalla liinalla ne molemmilta puolilta. Imuroi ja puhdista myös ikkunanpielet, puitteet ja ikkunalauta, ja siirry vasta sitten ikkunalaseihin.

Suojaa ikkunan alla oleva lattia vesinoroilta pyyhkeillä tai sanomalehdellä. Ikkunalasien pesu kannattaa aloittaa uloimmasta lasista, jotta pesun edetessä vettä ei roisku jo pestyille pinnoille. Kostuta lasi kunnolla ja pese etenkin likaisempi ulkoruutu pariin kertaan. Vedä sitten kevyesti kuivaimella lasi läpi tasaisin ja yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa kuivain jokaisen vedon jälkeen liinaan välttääksesi ikkunaan jäävät kuivausraidat. Kuivaa lopuksi myös nurkat ja reunat säämiskällä tai talouspaperilla.

Puhdas jälki ei vaadi erikoisia välineitä, vaan ikkunanpesu onnistuu hyvin jo pelkällä vesiämpärillä, siivousliinoilla, kuivauslastalla ja astianpesuaineella tai yleispuhdistusaineella. Moni luottaa kuivauksessa lastan sijaan sanomalehteen, jonka avulla kuivausraitoja ei synny. Apuna pesussa voi käyttää myös esimerkiksi ikkunanpesintä ja ikkunaliinaa.

Kun käytät pesuainetta maltillisesti, ikkunoita ei tarvitse huuhdella erikseen. Puhdasta saa kerralla, kun veden muistaa vaihtaa tarpeeksi usein pesun aikana. Takuuvarmasti kirkkaan lopputuloksen saa, kun pesuveteen lisää 1–2 ruokalusikallista etikkaa.

Muista ikkunanpesussa myös turvallisuus. Avoimen ikkunan edessä jakkaroilla tai tikapuilla keikkuminen lisää tapaturmariskiä.

Lue lisää ikkunoiden pesusta esimerkiksi Marttojen sivuilta.