Herttoniemeläinen Heka-koti täyttyy joulun alla valoista, tuoksuista ja juhlatunnelmasta

Joulutunnelmaan voi virittäytyä pienellä vaivalla. Herttoniemessä asuvan Dolk Vikstenin perheessä joulu on läsnä koko syksyn ajan.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Sami Heiskanen

Ilmassa leijailee vieno hyasintin tuoksu ja taustalla soi rauhallinen, jouluinen musiikki. 

– Oikeastaan kyseessä on frankincensen tuoksu. Se sopii hyvin jouluun, koska Itämaan tietäjät toivat sitä lahjaksi ihan ensimmäisenä jouluna, kertoo oven avaava Henna Dolk Viksten.  

Herttoniemessä Siilitiellä asuvan Dolk Vikstenin perheen kotona on odotettu joulua kesästä saakka. Jouluisten tuoksujen lisäksi joulutunnelmaa luovat kynttilät, ja parvekkeella loistavat valonauhat tuovat valoa pimeisiin iltoihin. Joulua kohti koristeiden määrä kasvaa, ja seinille ilmestyvät niin joulukalenterit kuin tonttukoristeetkin. 

Joulukoristelu on Hennan ja 12-vuotiaan Hertan yhteinen juttu, ja erilaisia jouluvaloja sytytellään yhdessä sitä mukaa, mitä lähemmäksi joulu tulee. 

– Jouluvalot saavat palaa heti, kun illat alkavat pimetä. Varsinaiset adventtikynttilät kaivetaan esiin kuitenkin vasta ensimmäisenä adventtina, Henna kertoo.

Parvekkeella eri värisiä jouluvaloja, taustalla kerrostalo ja piha-alue hämärässä.
Dolk Vikstenien perheen parveke saa jouluisen valaistuksen usein jo lokakuun puolella.

Jouluun kuuluu lahjoja ja rauhoittumista

Hennan ja Hertan mukaan joulussa parasta on yhdessäolo perheen kanssa. Myös lahjapaketit kuuluvat olennaisesti jouluun valmistautumiseen.

–  Meistä on kivaa toimia joulutonttuina. Lahjojen ostaminen ja antaminen on tosi hauskaa, kertoo Hertta.

Henna panostaa mielellään myös paketointiin.

– Lahjojen antaminen on ihanaa, ja lahjoja tuleekin ostettua jo hyvissä ajoin ennakkoon. Kauniisti paketoidut lahjat on ilo antaa eteenpäin, Henna kertoo.

Joulussa viehättää sekä iloinen juhlatunnelma että juhlan hengellinen puoli. Jouluna käydään myös kirkossa, ja esille laitetaan Hennan äidiltä peritty seimiasetelma.

– Joulu on ennen kaikkea suuri juhla, ja siihen liittyy kiitollisuus kaikesta siitä, mitä meillä on. Juhlapyhinä vietetään aikaa yhdessä ja rauhoitutaan, mutta pyrimme jakamaan hyvää myös eteenpäin. Meidän jouluperinteisiin kuuluu ehdottomasti hyväntekeväisyys, ja paketoimme mielellämme lahjoja muun muassa Pelastusarmeijalle ja Hope ry:lle. 

Kolme ikonia ja kaksi tuikkukynttilää seinällä olevalla tasolla.
Joulu on Dolk Vikstenien perheessä ennen kaikkea hengellinen juhla. Ikonit ja kynttilät saavat näkyä.

Muusikkoperheen joulunodotus täyttyy kymmenistä joulukonserteista

Dolk Vikstenien jouluintoilulle on myös käytännöllinen syy. Koko perhe sekä harrastaa että tekee työkseen musiikkia, joten normaalioloissa erilaisten joulukonserttien ohjelmanumeroita harjoitellaan alkusyksystä saakka. 

– Laskin joskus, että syksyn aikana erilaisia joulukonsertteja saattaa kertyä yli 50. Ja se on tosi hauskaa. Minua ei haittaa yhtään, vaikka laulaisin kymmeniä kertoja samoja joululauluja. Tänä vuonna joulukonsertteja ei ole kuin pari, joten joulunodotus on ihan erilaista kuin ennen, kertoo muun muassa kuoronjohtajana työskentelevä Henna.

Joulukonserttien sivutuotteena koti saattaa täyttyä konserteista saaduista kukista. 

– Meillä joulukoristeet eivät sinänsä vaihdu, vaan ne pysyvät vuodesta toiseen melko lailla samoina. Kukkien määrä sen sijaan vaihtelee, Henna nauraa.

Konserttien ja koristelun lisäksi Dolk Vikstenien perhe valmistautuu jouluun leipomalla. Etenkin pipareiden ja joulutorttujen leipominen kuuluvat ehdottomasti yhteisiin joulupuuhiin.

Pieni vaaleanpunainen kynttelikkö pöydällä. Takana sekalaisa tavaroita.
Myös lastenhuoneeseen voi lisätä joulukoristeita. Pieni kynttelikkö sopii esimerkiksi hyllyn päälle.

Aatoksi muusikkoperhe suuntaa usein maalle. Kotkassa sijaitsevan mökin pihakuusi koristellaan silloin jouluvaloin ja joulukoristein.

– Meillä oli ennen tapana hankkia ihan perinteinen joulukuusi, mutta viime vuonna aloin miettiä, että on aika ikävää, että kuusi pitää kaataa metsästä ihan vain sitä varten. Meillä on mökin pihassa juuri sopiva kuusi, joten siihen oli ihan yhtä hauskaa ripustaa koristeet kuin sisälläkin olevaan kuuseen, Hertta kertoo.

Lipaston päällä tonttukoriste ja pieni huonekuusi ruukussa.
Joulukuusen sijaan jouluista tunnelmaa voi luoda esimerkiksi huonekuusen avulla.