Hakijoiden elämäntilanteet ja tarpeet vaikuttavat asukasvalintaan

Hekan asuntojen välityksestä ja asukasvalinnoista vastaava Helsingin kaupungin asuntopalvelut pyrkii löytämään asukasvalintoja tehdessään hakijoille sopivan kokoisia, tarpeita vastaavia koteja.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Juho Kuva

Helsingin kaupungin asuntopalveluiden tiimipäällikkö Kati Hytönen kertoo, että kaupunki pyrkii edistämään elämäntilanteeseen sopivan asunnon löytämistä ja huomioimaan myös lapsiperheiden asumistarpeet.

– Asunnon koon kohtuullisuutta määriteltäessä otetaan huomioon erityyppisten asuntojen kysyntä ja tarjonta, Hytönen selventää. Eri kokoisille perheille tarjotaan eri kokoisia asuntoja perheen koon mukaan. Yhden henkilön talous voi hakea 1–2 huoneen asuntoa, kahden hengen talous 1–3 huoneen asuntoa ja kolmen hengen talous 2–4 huoneen asuntoa. Nelihenkinen perhe voi hakea 2–5 huoneen asuntoa, ja kun perheessä asuu viisi henkilöä tai enemmän, perhe voi hakea 3–6 huoneen asuntoa.

– Suurten perheiden kohdalla asunnon kokoa rajoittaa eniten tarjonta. Esimerkiksi viime vuonna vapautui 50 kappaletta viiden huoneen asuntoja, mutta ei yhtään kuuden
huoneen asuntoa. Keskinäisissä vaihdoissa oli viime vuonna vain yksi kuuden huoneen asunto, Hytönen kertoo. Myös liian ahtaasti asuminen huomioidaan hakemusten
kiireellisyydessä.

– Jos asunnossa asuu vähintään kolme henkilöä huonetta kohden, heidän katsotaan olevan erittäin kiireellisessä asunnontarpeessa.