Grillikausi kutsuu ystävät yhteen – kertaa ohjeet parvekkeella ja pihalla grillaamiseen

Oma parveke, terassi tai kotipiha ovat monesti niitä ihanimpia grillauspaikkoja, ja tietyin reunaehdoin homma toimii kuin tanssi.

Kirjoittanut Maija Kajanto

Kesä ja grillaaminen kuuluvat saumattomasti yhteen. Kun grillikausi alkaa, ruoka on paljon muutakin kuin vatsantäytettä. Yhdessä olemisen ilo kulminoituu lämpimänä iltana, kun herkut tirisevät kuumana hehkuvalla grillillä ja eri ikäiset kokoontuvat ruuan ääreen nauttimaan kesäisestä tunnelmasta.

Jos haluat grillata parvekkeella, sallittua on käyttää ainoastaan sähkögrilliä. Avotulen tekeminen on kiellettyä parvekkeella. Sähkögrillejä löytyy nykyään monen kokoisia ja muotoisia, ja ruoanlaitto näillä laitteilla on näppärää ja kärytöntä.

Parvekkeella saa grillata ainoastaan sähkögrillillä.

Terassilla tai oman asunnon pihalla voi käyttää sähkön lisäksi kaasugrilliä. Kaasun kanssa toimiessa on tärkeää tarkistaa välineet ennen kesän ensimmäistä grillaamista. Onhan kaasugrilli päällisin puolin kunnossa? Onhan kaasusäiliöistä grilliin johtava letku ehjä ja tiivis?

Yhteisten pihojen grillaukseen osoitetuilla paikoilla saa grillata niin sähkö-, kaasu-, puu- kuin hiiligrilleilläkin. Muistathan kuitenkin pitää grillauksen nimenomaan sille osoitetulla paikalla: jos grillauskatos tai tulipaikka on merkitty, älä pystytä grilliä toiseen kohtaan, vaikka ilta-aurinko kutittelisikin juuri sillä hetkellä pihan toisella laidalla. Yhteisillä pihoilla ei saa grillata muualla kuin grillaukseen osoitetuilla paikoilla.

Tiesithän, että talotoimikunnat voivat hankkia myös yhteiseen käyttöön kaasu- tai sähkögrillin. Asukkaat voivat lainata grilliä sopimuksen mukaisesti.

Lisätietoja kaasugrillin oikeasta käsittelystä löydät Pelastusalan Keskusliiton Kodin turvaoppaasta.

Lue lisää Heka-kohteissa grillaamisesta.

Tee itse herkullinen marinadi grillattavalle lihalle!   

  • 1 dl öljyä 
  • 1/2 dl valkoviinietikkaa 
  • 2 rkl hunajaa 
  • 1 rkl yrttejä (timjamia, oreganoa, rosmariinia) 
  • 1/2 tl mustapippuria.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada marinadi lihan joukkoon tiiviiseen pussiin. Anna lihan maustua marinadissa jääkapissa yön yli.