Ergonominen työpiste rakentuu kotiin kekseliäisyydellä

Kotona työskentely on osa yhä useamman arkea. Etänä työskentelyn lisääntyessä työpisteen toimivuus ja ergonomia tulevat ajankohtaisiksi myös kotona. 

Kuvat Otava

Huonekalu- ja hyllykauppiaat tarjoavat monenlaisia ratkaisuja kodin työpisteiksi, jos tila antaa myöten. Vähän tilaa vievän työpisteen voi rakentaa osaksi kirjahyllyä tai sen jatkoksi. Lisäämällä hyllyyn yhden leveämmän laudan syntyy työtaso, jolle mahtuu laskemaan tietokoneen ja muistiinpanovälineet.

Usein koululaisilla on työpöytä kotona, jolloin tämän työpisteen hyödyntäminen laajemmin on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi säädettävä työtuoli auttaa työpisteen muokkaamisessa eri henkilöiden mittoihin. Pitkään käyttämättä olevat tietokirjat saavat uutta käyttöä korokkeina pöydän jalkojen alla, erillisen näytön korottajina tai rakennettaessa seisomatyöpistettä kotiin.

Seisomatyöpiste kotiin kirjoilla tai kylmälaukulla

Seisten työtä tehdessä on hyvä testata talon lipastot ja lisätä niille korkeutta kirjapinoilla. Keittiön työpöytä korottuu helposti säilytyslaatikolla tai vaikkapa styroksisen kylmälaukun avulla. Myös silityslauta olohuoneessa puolustaa paikkaansa, laudan seisomakorkeudelle säätäminen ja sivuun asettaminen tuovat kaivattua vaihtelua työasentoihin päivän aikana. Seisomatyöpisteen voi toteuttaa mille tahansa tasolle, kunhan korkeus mahdollistaa seisomisen ryhdikkäänä, kyynärvarret noin 90 asteen kulmassa ja ranteille saa alustasta jonkun verran tukea.

Asentojen vaihtaminen ja tauot lisäävät työtehoa

Tärkeintä kotonakin työskennellessä on vaihdella asentoa ja työpistettä päivän aikana, jopa tunnin välein. Kotona onkin mahdollista keittiönpöydän tai silityslaudan ohella hyödyntää sohvaa, sänkyä, jopa lattiaa tyynyjen avulla. Eri ihmisillä toimii eri asennot, joten kannattaa kokeilla rohkeasti kodin tarjoamia vaihtoehtoja. Tärkeintä on, ettei kehoa tai käsiä tarvitse erityisesti kannatella ja asento tuntuu rennolta.

Asentoa voi eri paikoissa tukea esimerkiksi tyynyillä. Keittiöpöydän ääressä voi tukea selkää suoremmaksi tuolissa tyynyllä selän takana. Kannattaa huomioida myös jalkojen tukeva asento ja tarvittaessa korottaa istuinosaa tyynyllä. Myös sohvalla tyyny selän takana tukee asentoa. Lisäksi tyynyn voi asettaa myös tietokoneen alle sopivaa korkeutta hakiessa. Käsien olisi hyvä levätä rennosti tyynyllä. Huolehdi kuitenkin tietokoneen tuuletuksesta ja lisää tarvittaessa vaikkapa kirja tyynyn ja koneen väliin.

Vaihtaessasi työasemaa tai asentoa, muista pitää myös pieniä taukoja päivän mittaan. Voit tehdä muutaman taukojumppaliikkeen ja verryttele myös silmiä katsomalla välillä kauas ulos ruudun ohi. Silmistä kannattaa huolehtia myös hyvän työvalaistuksen avulla, erityisesti syksyn pimentyessä.

Lähde: Terveystalon työfysioterapeutin vinkit kotitoimistolle.