Ennakointi ja nopea reagointi ovat luteiden torjunnan A ja O

Lutikat ovat ikäviä asuinkumppaneita, jotka taloon tiensä löydettyään jylläävät tiensä helposti asunnosta toiseen. Lutikkahavainnosta tuleekin ilmoittaa välittömästi Heka-alueyhtiölle. 

Kirjoittanut Kati Jalagin ja Annika Laine

Lutikka eli seinälude on syöpäläinen, joka liikkuu öisin ja imee verta nukkuvasta ihmisestä. Ne ovat aktiivisimmillaan noin tuntia ennen aamunkoittoa. Päiväsaikaan ne ovat piilossa huonekalujen raoissa, taulujen takana, patjan saumoissa tai esimerkiksi runkopatjan rakenteissa. Lutikat kulkeutuvat asuntoihin esimerkiksi ihmisten, vaatteiden ja kangashuonekalujen mukana.

Lutikka on leveä ja litteä, aikuinen tuholainen kasvaa 5-8 millimetrin mittaiseksi. Se on väriltään ruskea mutta kauan ilman ravintoa ollut yksilö on väriltään vaaleampi. Toukka-asteet ovat aikuisia pienempiä ja vaaleampia.

Ulostepilkut paljastavat lutikan

Lutikoiden läsnäoloa voi epäillä, jos havaitsee tummia ulostepilkkuja sänkyjen ja sängynjalkojen alapinnoilla tai veripilkkuja lakanoissa.  Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria.

Purema ei välttämättä aiheuta oireita mutta jotkut saavat puremakohtaan kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia. Suomessa lutikka ei kuitenkaan levitä tauteja. Lutikan puremiin voi hakea helpotusta apteekista saatavilla kortisoni- ja antihistamiinivoiteilla.

Luteita tuliaisena matkalta tai käytettyjen huonekalujen kylkiäisenä

Lutikoita leviää asuntoihin ikävinä tuliaisina ulkomailta matkatavaroiden mukana. Pahin virhe on säilyttää avonaista matkalaukkua hotellihuoneen lattialla tai sängyn alla koko matkan ajan. Säilytä majapaikassasi matkalaukkua vain sille varatun telineen päällä tai kaapissa. Pidä likapyykit reissun ajan suljetussa pussissa, sillä pyykit saattavat houkuttaa luteita. Kun on aika lähteä kotimatkalla, ravistele kaikki vaatteesi huolellisesti ennen kuin pakkaat ne laukkuun. 

Luteita saattaa tulla asuntoon myös käytettyinä hankittujen tai roskalavoilta bongattujen huonekalujen kylkiäisenä. Sisustaessa pitää siis olla tarkkana, ettei kuljeta mööpeleiden mukana kotiinsa luteita.  

Lutikkahavaintoja ei pidä salata

Jos luteita ei torjuta, ne saattavat siirtyä viereisiin asuntoihin seinissä ja lattioissa olevien aukkojen kautta ja ongelma laajenee koko taloon. 

Lutikoita ei kannata torjua itse, sillä niihin eivät tehoa tavallisten kuluttajien käyttöön tarkoitetut torjunta-aineet.  Jos havaitset asunnossasi näitä viheliäitä kodin tuholaisia, tee havainnostasi välittömästi vikailmoitus, jonka jälkeen Heka-alueyhtiö ryhtyy toimenpiteisiin tuholaisten hävittämiseksi.

Ludehavaintojaan ei kannata hävetä ja salata. On hyvin mahdollista, että luteet ovat alun perin pesiytyneet taloon naapurissa, ja levinneet sieltä talon muihin asuntoihin.

Lähteet ja lisätietoja:

Helsingin kaupunki: Kodin kutsumattomat vieraat. Tuhohyönteisten tunnistus ja torjunta (pdf)

Helsingin kaupunki: Sisätilojen tuholaiset

Hyönteismaailma: Luteet

Rantapallo: Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Hima 3/2018.