Avun tarjoamisen monet mahdollisuudet

Himan toimittajan vinkit avunannon aloittamiseen.

Kirjoittanut Jussi Evinsalo
  1. Toisia voi avustaa oman tahdin ja voimavarojen mukaisesti. Liikkeelle kannattaa lähteä pienestä, jotta ei tule haukanneeksi liian isoa palaa ja homma pysyy ilon puolella. Liian pientä apua ei ole, se on hyvä pitää mielessä.
  2. Vapaaehtoistyöllä on iso vaikutus monen ihmisen elämään, eikä sen merkitys kiihtyvätahtisemmassa yhteiskunnassa ole vähenemässä. Vapaaehtoistöistä löytyy erilaisia vaihtoehtoja lyhyistä pätkistä pidempiaikaisiin projekteihin.
  3. Varttuneemmat henkilöt voivat ryhtyä varaisovanhemmiksi, jolle varmasti on tilausta. Monet lapset kulkevat elämänsä alkupolkuja ilman isovanhempien läsnäoloa. Isovanhempien merkitystä ei voi väheksyä, eikä turvallisia aikuisia ole lapsen elämässä koskaan liikaa.
  4. Voit myös ryhtyä kävelykaveriksi seniorille. Raittiin ilman lisäksi saa varmasti joka kävelykerralla hyviä tarinoita omaan muistipankkiin ja kävelykaveri saa turvallisen lenkin tehtyä. Yksinäisten vanhusten määrä on suuri, eikä tule todennäköisesti pienemään lähitulevaisuudessa.
  5. On myös mahdollista avustaa nuoria aikuisia läksyjen teossa. Haasteet opinnoissa voivat torpata monen nuoren aikuisen etenemisen kohti työelämää ja innostavalla tukihenkilöllä voi olla iso merkitys.
  6. Jos eläimet ovat lähellä sydäntäsi, voit auttaa juuri sinulle sopivalla tavalla kodittomia eläimiä. Eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa tarvitaan auttavia ihmisiä monilla eri taustoilla ja taidoilla.

Yllä olevat esimerkit ovat vain pintaraapaisu mahdollisuuksista, joissa vapaaehtoinen voi olla tuottamassa iloa ja kriittistäkin apua toisille ihmiselle. Mahdollisuuksia vapaaehtoistyön tekemiseen voi selata paikkakunnittain osoitteessa vapaaehtoistyo.fi.