40 neliön kaksiosta tuli kissojen valtakunta

Maarit Mattila on luonut kodistaan viihtyisän ja turvallisen paikan kissoilleen. 

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Sami Heiskanen

Oven avautuessa Maarit Mattilan kotiin vastaan tipsuttelee kaksi uteliasta burmakissaa, neljävuotias Hippa ja kolmevuotias Velmu. Ne nuuskivat sisään tulijoita ja tutkivat tarkkaavaisesti, mitä eteisessä tapahtuu. 

– Hippa ja Velmu ovat vähän kuin koiria, ne ovat todella uteliaita ja seurallisia, Maarit sanoo. 

Maarit sai pentuikäisen Hipan pelikaveriltaan ja hommasi vuoden kuluttua Ruotsista Velmun Hipalle kaveriksi. Poikakissat ovat keskenään parhaita kaveruksia, jotka leikkivät yhdessä päivittäin.  

Maarit Mattila ja kaksi kissaa kodin parvekkeella.
Hippa ja Velmu pääsevät toisinaan parvekkeelle ulkoilemaan.

Maarit ei ollut omistanut aiemmin kissoja, joten hän etsi netistä ja Facebookista ohjeita kissojen hoitoon ja siihen, mitä kaikkea kissakotiin tarvitaan. Myös kissojen kasvattaja antoi vinkkejä. 

Koti kivaksi ja turvalliseksi 

Alkuun Maarit hankki Sofianlehdonkadulla sijaitsevaan 40 neliöiseen kaksioonsa kissanhiekka-astian, kissanhiekkaa, kissanruokakuppeja ja kuljetuslaukun. Sittemmin kotiin on kertynyt lukuisia leluja, piilopaikkoja ja raapimiseen tarkoitettuja mattoja ja esineitä. 

Kissojen ruokailupiste löytyy keittiöstä. Maarit on laittanut ruoka- ja vesikuppien alle suojaksi tarjottimen. 

– Joissain kissatalouksissa keittiön hellat on suojattu ja lapsilukot on laitettu päälle, meillä tätä ei ole tarvinnut tehdä. Sen sijaan pidän ulko-ovea takalukossa, koska Velmu osaa avata sen. Maarit toteaa. 

Kuvassa kissojen ruoka-astioita, jotka on asetettu suoja-alusta päälle
Ruokakuppien alla oleva tarjotin suojaa keittiön lattiaa.

Velmu on osoittautunut myös johtojen ja kumin nakertajaksi. 

–  Olen hommannut Ikeasta johtosuojaa pesukoneen johtoihin Velmun vuoksi, Maarit kertoo. 

Maarit hankki olohuoneessa sijaitsevan ruokapöydän jalkoihin Ikeasta raapimismatot, jotka ovat olleet kovassa käytössä. Vessan läheisyydestä taas löytyy kaktuksen mallinen raapimispuu. Myös olohuoneen pieni maatuskamatto on joutunut raapimisen kohteeksi. 

Kodin viherkasvit ovat myrkyttömiä, sillä erityisesti Velmu tykkää syödä kasveja. 

Jotta koti pysyy siistinä, Maarit imuroi melkein joka toinen päivä. Kissoista irtoavan karvan lisäksi kylpyhuoneen lattialle levinneet kissanhiekat vaativat siivoamista. 

– Ostin kuivaavan pesukoneen, joka auttaa paljon: kissankarvoja on nyt kotona vähemmän. Kylpyhuoneen lattialle laitoin mattoja, jotka estävät hiukan kissanhiekan kulkeutumista muualle, Maarit sanoo. 

Kissojen temmellyskenttä 

Hippa ja Velmu voivat temmeltää ja kiipeillä valtakunnassaan vapaasti, mikä tarkoittaa sitä, että tavaroita tipahtelee välillä hyllyiltä lattialle. 

Yksi kissojen suosikkipaikoista on vanha televisio, jonka Maarit osti kirpputorilta ja tuunasi ystäviensä avustuksella lepopaikaksi. Maarit on asentanut keittiön ja makuuhuoneen ikkunoihin verkot, ja nykyään ikkunan ääressä istuskelu ja ihmettely on kissojen yksi lempipuuhista. 

Kuvassa kissojen raapimispuu, joka on kaktuksen muotoinen.
Kynsien teroittimena toimiva kaktus on kovassa käytössä.

Maarit vie Hipan ja Velmun muutaman kerran vuodessa valjailla talon pihalle tai kodin parvekkeelle ulkoilemaan. Suurimman osan ajastaan kissat oleilevat sisällä. Kodin ulkopuolinen maailma kiinnostaa sen verran paljon, että ne ovat muutaman kerran karanneet rappukäytävään ulko-oven avauduttua. 

– Joskus olen joutunut hakemaan Hipan ja Velmun naapurin kotoa, kun ne ovat päässeet livahtamaan sinne avoimesta ovesta. Onneksi naapurit ovat olleet ymmärtäväisiä, Maarit kiittelee.