10 konstia parempaan uneen

Terveet elämäntavat ja iltaa kohti rauhoittuvat rutiinit petaavat tietä kohti makoisampia unia. Jos uni ei tule tai nukkuminen on levotonta, apua voi etsiä myös unta seuraavista mobiilisovelluksista. 

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Istockphoto
  1. Kaikenlaiset toimet muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa vaikuttavat. Illalla voi harrastaa kevyttä liikuntaa, mutta rajut ponnistelut saavat elimistön ylikierroksille. Huomaat itse, mikä ero on kävely- ja juoksulenkillä. Kumpi tuo unen parhaiten?
  2. Mielenkin saa ylikierroksille, jos työt tai huolet painavat iltasella. Päätä nollaamaan! Jos ei millään onnistu, tee jotain muuta: katsele telkkaria, lue kirjaa, juttele niitä näitä perheen kanssa tai soita ystävälle.
  3. Vältä illalla rasvaisia, raskaita, mausteisia aterioita. Muuten ne tulevat kanssasi vuoteeseen, eikä nukkuminen onnistu. Sokerikaan ei vie höyhensaarille. Vuoteessa syömisen voit lopettaa, jos et halua aineenvaihdunnan jylläävän myöhään yöhön.
  4. Iltapalaksi sopii aamiaisen kaltainen ratkaisu: leipää lisukkeineen tai puuroa sekä hedelmiä tai marjoja. Esimerkiksi rahkasta saa proteiinia, eikä yöllä tule nälkä. Kaikki hedelmät ovat suotavia, mutta erityisesti banaanin sanotaan auttavan parhaiten untenmaille. Omenakin on hyvä luotsi.
  5. Kahvi ja uni ovat monille huono yhdistelmä, toisille taas kofeiini ei haittaa nukkumista. Kaakaossakin on kofeiinia, tosin vähänlaisesti. Iltainen kaakaohetki lasten kanssa sopii kaamokseen. Lempein vaihtoehto on yrttitee, johon voi sujauttaa hiukan hunajaa.
  6. Nukkumatti ei tykkää alkoholista. Yömyssy voi auttaa nukahtamaan, mutta unen laatua se heikentää. Päivän päätteeksi alkoholista ei sittenkään taida olla huolien pyyhkijäksi, stressiin laukaisijaksi tai rentoutuksen tuojaksi.
  7. Totta se on: viileässä nukkuu parhaiten. Jos makuuhuoneen patterin saa pienemmälle, hieman alle +20 astetta riittää. Viileyteen tottuu. Vuodevaatteetkin on hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin: puhtaat lakanat voivat toimia porttina uneen.
  8. Makuuhuone on hyvä rauhoittaa kaikesta ylimääräisestä: älylaitteiden tiirailu ennen uinailua voi siirtää nukahtamista. Itselle sopii kirja unikaveriksi.
  9. Jos et saa millään nukahdettua, on turhaa pyöriskellä sängyssä loputtomiin. Vaihda paikkaa tai puuhastele hiukan. Pikkuinen yöpalakin voi tuudittaa uneen.
  10. Teknologia on tullut huonounisen avuksi: tarjolla on erilaisia unta seuraavia ja mittaavia mobiilisovelluksia, joista osa on ilmaisia, osa maksullisia. Kun sovellusta käyttää viikon ajan, se myös neuvoo, mitä pitäisi tehdä toisin. Unen seuranta on koukuttavaa, mutta liekö siitä ratkaisuksi unensaantiin ja nukkumiseen. Aina voi kuitenkin kokeilla!

Hyvää yötä, nuku hyvin!