Talot turvallisiksi yhtenäisin ohjein

Turvallisuutta parannetaan Hekan taloissa yhtenäisillä ohjeilla ja talojen omista asukkaista poimituilla turvallisuuden erikoisosaajilla.

Kuvat Anssi Keinänen

Tiesitkö, että sinunkin naapurustossasi asuu todennäköisesti vähintään yksi asukas, jolla on erityisen paljon tietämystä taloturvallisuudesta? Entä miten toimisit itse, jos talossanne sattuisi jokin vaaratilanne? Hekassa lakisääteistä taloturvallisuustoimintaa on tämän vuoden aikana järjestelty uudelleen. Nyt toiminta perustuu aiempaa yhtenäisempiin käytäntöihin.

Talojen turvallisuuden varmistamisessa asukkailla itsellään on merkittävä rooli. Asukkaat nimeävät kunkin talon tai taloryhmän asukaskokouksessa keskuudestaan turvallisuushenkilön ja talon väestönsuojalle hoitajan sekä heille varahenkilöt. Heka-alueyhtiöiden henkilökunnissa on omat taloturvallisuuden yhteyshenkilönsä. Yhteistyössä muodostetaan alueelle yksi tai useampi turvallisuustiimi. Tiimit tekevät yhdessä turvallisuuskävelyjä eli kierroksia alueensa taloissa ja pihoilla, havainnoivat ympäristön turvallisuutta ja esittävät tarvittaessa parannusehdotuksia.

– Kriisitilanteissa on tärkeää, että mahdollisimman moni tuntee oikeat toimintatavat. Asukkaat itse ovat todennäköisimmin ensimmäisenä paikalla kun jotakin sattuu, summaa asukkaiden omaehtoisen taloturvallisuustoiminnan tärkeyttä Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu

Aktiivisimmat talojen turvallisuusasioista kiinnostuneet asukkaat alkoivatkin kokeilla ohjeen mukaista toimintaa jo ennen sen varsinaista voimaantuloa vuoden alussa. Asiantuntijuutta ja kiinnostusta siis löytyy. Turvallisuustiimien jäsenet pääsevät pätevöitymään turvallisuusaiheisille kursseille.

Jokaisen tulisi havainnoida arjessaan asuintalonsa ja yhteisen pihansa kuntoa ja riskejä. 

Onneksi kaikkien ei tarvitse olla aiheen asiantuntijoita, vaan jokamiehen turvallisuustiedoksi riittää tiukan paikan tullen monesti soitto hätänumeroon. Vaikka taloturvallisuushenkilöt ja -tiimit tekevätkin kaikkien Hekan asukkaiden asumisesta hiukan turvallisempaa, on varsin tarpeellista, että kukin havainnoi arjessaan asuintalonsa ja yhteisen pihansa kuntoa ja riskejä. 

– Jos huomaat esimerkiksi saunatilojen lauteista nousevan naulan tai rikkoontuneen autopaikan lämmitystolpan pistorasian, ilmoita siitä pikimmiten alueyhtiöösi, Jurmu vinkkaa.

Jos turvallisuusasiat kiinnostavat, ilmoittaudu mukaan toimintaan seuraavassa asukaskokouksessa.