Parikymppinen Sofia haki Hekalta vauhtia opintoihin ja roppakaupalla uutta osaamista

Kesätyö Hekalla on monelle nuorelle ensikosketus työelämään. Hekan kohteissa ja toimistoilla ympäri Helsinkiä on vuosittain useita kymmeniä kesätyöntekijöitä muun muassa kiinteistönhoidon ja siivouksen parissa. Karla Savelainen kirjoitti kesätyökaveristaan Sofia Aholasta, jonka kesätyö Hekalla jatkui lopulta pidempänä pestinä. 

Kirjoittanut Karla Savelainen Kuvat Karla Savelainen

Heka tarjoaa vuosittain useille kymmenille nuorille kesätyöpaikan, joka on monille ensimmäinen työkokemus. Sofia Ahola, 19, aloitti Hekan etelän toimiston Käpylän toimipisteessä kesätyöntekijänä 2019 ja päätyi jatkamaan töitä kiinteistönhoitajana opiskelun ohessa viimeisenä lukiovuotenaan. Opiskelun ja työnteon yhdistäminen ei ole aina helppoa, mutta onneksi Hekalla tuettiin ja oltiin valmiita joustamaan tarvittaessa. 

Työ on tuonut myös kokonaisvaltaisempaa näkemystä elämästä: kiinteistönhuollossa ollaan ihmistä lähellä, usein asiakkaan kotona.

Aluksi Sofia oli töissä osa-aikaisesti kolme päivää viikosta. Toisinaan kaksi päivää koulun penkillä ei tuntunut riittävältä, sillä koulukavereiden kanssa oli paljon kuulumisia kertaamatta. Työsopimuksesta tehtiin kuitenkin kokoaikainen vuodenvaihteessa. Keväällä 2020 Sofia pänttäsi työn ohessa fysiikan ylioppilaskirjoituksiin ja sai töistä kaksi viikkoa lukulomaa.

- Töissä lueskelin vähän tauoilla ja laskin fysiikkaa. Työkaverit ovat olleet hirveän kiinnostuneita. Pääsin sitä kautta myös heille selittämään ja opettamaan, mikä auttoi myös omaan oppimiseen, Sofia kertoo. 

- Olen tosi kiitollinen siitä, että tämä toimi näin hyvin. Esimieheni Leea on tullut tosi paljon vastaan näissä opinnoissa.

Työ tekijäänsä opettaa – sekä Hekan osaavat työtoverit

Kesätyöntekijänä Sofian työhön kuului lähinnä piha-alueiden hoitoa ja ulkotöitä. Kokoaikaisena kiinteistönhoitajana hän on päässyt kokeilemaan erilaisia työtehtäviä, joita moni ikätoveri tuskin osaisi kuvitellakaan tekevänsä. Harva parikymppinen on opetellut vaihtamaan sirkkelin terää tai sulaketta työkoneeseen. Työ on tuonut myös kokonaisvaltaisempaa näkemystä elämästä: kiinteistönhuollossa ollaan ihmistä lähellä, usein asiakkaan kotona. Sosiaaliset taidot ovat kehittyneet. Alussa Sofia jännitti vieraille ihmisille soittamista, mutta siihenkin on tottunut, kun sitä on tehnyt päivittäin. 

Oma asenne ja into oppia uutta on ollut tärkeää uuden työn omaksumisessa. Kiinteistönhoitajan työ on suurilta osin käytännönläheistä käsillä tekemistä ja työ opitaan tekemällä, kokeneempien avustuksella. Omien töiden ohella Sofia on päässyt avustamaan myös erityisammattimiesten tehtävissä. Hekalla vanhemmat kiinteistönhoitajat ovat aktiivisesti opastaneet uutta työntekijää. Apua on aina saanut, etenkin kun on itse rohkaistunut kysymään. 

- Aina olen saanut neuvoja ja apua. Erityisen kivaa on, kun on opetettu myös juttuja, jotka ei kuulu suoraan mun työnkuvaan. Mulle on opetettu asioita, koska mä olen halunnut oppia, Sofia kiittää. 

Ei vain työtä vaan elämää varten

Käytännönläheinen työ kiinteistöhuollossa opettaa myös jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taitoja, onhan asuminen keskeinen osa elämää. Oikeat työkalut löytyvät ja pysyvät kädessä. Opittuja taitoja Sofia on päässyt hyödyntämään esimerkiksi, kun vanhempien talossa tehtiin piharemonttia. Työ on opettanut myös ongelmanratkaisukykyä ja muuttuviin tilanteisiin sopeutumista. 

Työskentely Hekalla on tuonut myös uutta näkökulmaa tulevaisuuden suunnitelmiin. Kunnianhimoinen Sofia on tähdännyt alusta asti yliopistoon luonnontieteelliselle alalle, mutta työ kiinteistönhuoltajana on opettanut hänelle myös jotain uutta hänestä itsestään. 

- Ennen kuin aloitin työt Hekalla olin ensisijaisesti hakemassa lukemaan teknillistä fysiikkaa, mikä on tosi teoreettista ja tosi laskennallista. Täällä olen nähnyt itsestäni sellaisen puolen, että tarvitsen myös käytännön tekemistä ja näkökulmaa, kun tulevaisuudessa menen oman alan töihin, Sofia pohtii. 

Tulevaisuuden tekijä iloitsee käytännön opeista

Tulevaisuudessa Sofia haluaisi tehdä töitä energiatekniikan ja ympäristöasioiden parissa. Hän uskoo hyötyvänsä kokemuksistaan Hekalla myös tulevaisuuden työpaikoissaan. 

- Voisin nähdä itseni tulevaisuudessa työskentelemässä esimerkiksi jonkin rakennusalan yrityksen johtotehtävissä. Monesti ihmisillä päättävissä elimissä ei ole työkokemusta sieltä, missä päätökset kaikkein eniten vaikuttavat ja se saattaa näkyä niissä päätöksissä.

Käytännönläheinen työ kiinteistöhuollossa opettaa myös jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taitoja, onhan asuminen keskeinen osa elämää.

Tuore ylioppilas aloittaa syksyllä opiskelun Aalto-yliopiston energia- ja ympäristötekniikan fuksina. Muille tulevaisuuden urahaaveita miettiville nuorille hän antaa vinkin: 

- Kannattaa kokeilla mahdollisimman paljon erilaisia juttuja, koska siten löytää sen millainen tyyppi itse on ja mistä tykkää. Jos mä en olisi ollut täällä niin en olisi välttämättä tajunnut minne haluan jatkossa mennä. Olen tosi tyytyväinen, että tässä kävi juurikin näin. 

Välivuoden viettäminen töissä oli siis oikea ratkaisu Sofialle, ja hän voi suositella sitä myös muille samassa tilanteessa oleville nuorille. Sofia allekirjoittaa Hekan sloganin Onni asuu Hekalla. Hänelle, kuten monelle muullekin nuorelle, Heka on tarjonnut paikan levittää siipensä työelämään.

 

Juttu on Hekan kesätyöntekijän Karla Savelaisen kirjoittama työkaveristaan Sofia Aholasta kesällä 2020. Savelainen oli neljättä kertaa kesätöissä Hekan etelän toimistolla Käpylässä. 

 

Hekalla on noin 650 kiinteistöalan ammattilaista ja kymmeniä kesätyöntekijöitä

  • Asuntojemme parissa työskentelee ympäri vuoden yli 650 kiinteistöalan ammattilaista hoitamassa muun muassa isännöintiä, huoltoa sekä asiakaspalvelua. Suurimmat henkilöstöryhmämme ovat kiinteistöhuolto ja siivous.
  • Kesällä 2020 Hekalla työskenteli 70 kesätyöntekijää huollon, siivouksen ja asiakaspalvelun tehtävissä. Seuraavat kesätyöpaikkamme tulevat hakuun alkuvuodesta 2021.

Katso kaikki avoimet työpaikkamme tai jätä meille avoin hakemus.