Muista isännöitsijänlausunto kun haet vaihtoasuntoa

Elämässä tapahtuu paljon: lapset syntyvät, kasvavat ja muuttavat kotoa, parisuhteita syttyy ja sammuu, ja uusi työpaikka vie toiselle puolelle kaupunkia. Jos nykyinen asunto ei enää vastaa elämäntilannetta, voivat hekalaiset hakea asunnonvaihtoa toiseen Hekan asuntoon.

Vaihtoasuntoa etsivä voi hakea vapautuvaa asuntoa Stadin asuntojen kautta tai etsiä Asunnonvaihtopörssistä vaihtokumppania, jonka kanssa asunnonvaihtotarpeet kohtaisivat. Jos vaihtokumppani löytyy, täytyy Stadin asunnoille lähettää hakemus vaihdon hyväksymisestä.

Asunnonvaihtoa voi hakea, kun asukas on asunut nykyisessä asunnossaan vähintään vuoden ajan ja hänen asumistarpeensa ovat perustellusti muuttuneet. Lisäksi tarvitaan vaihtoa puoltava isännöitsijälausunto.

Isännöitsijälausuntoa pyydetään omasta Heka-alueyhtiöstä, ja helpoiten sen tilaus hoituu Hekan verkkosivujen kautta. Lausunto maksaa 45 euroa ja on voimassa vuoden ajan. Lausunnon toimitusaika on vähintään kaksi viikkoa. Isännöitsijälausunto kannattaa hankkia ennen vaihtohakemuksen tekemistä, sillä Stadin asunnot ei käsittele asunnonvaihtohakemuksia, joista puuttuu puoltava isännöitsijälausunto. Uudiskohteisiin vaihtoa hakevat eivät tarvitse isännöitsijälausuntoa vielä hakuvaiheessa.

Puoltavan isännöitsijälausunnon saadakseen asunnonvaihtoa hakevalla ei saa olla maksamattomia vuokria tai muuta velkaa Hekalle eikä viimeisen vuoden aikana saatua kirjallista varoitusta. Ennen isännöitsijälausunnon laatimista asukkaan nykyiseen asuntoon tehdään tarkastus, jossa asunnon kunnossa ei saa löytyä huomautettavaa.

Lisäys: 1.5.2019 alkaen lausunto hankitaan vasta kun asunnonvaihto näyttää toteutuvan. Myös lausunnon nimi muuttuu: jatkossa lausunto on nimeltään lausunto asunnonvaihtoa varten. Lue lisää muuttuneesta käytännöstä.