Lajittelu on ekofiksua asumista – Heka panostaa tänä vuonna jätehuoltoon

Hekassa tehdään tänä vuonna töitä sen eteen, että lajittelu olisi asukkaillemme mahdollisimman vaivatonta ja luontevaa.

Seuraamme parhaillaan kymmenillä Heka-kiinteistöillä jäteastioiden täyttymistä: pursuavatko roskapöntöt yli tai tyhjentääkö jäteauto vajaita astioita. Tulosten perusteella muutamme tarvittaessa seurantakohteiden jäteastioiden määriä ja tyhjennysrytmejä niin, että ne vastaavat paremmin asukkaiden tarpeita. Myös jätetiloissa olevat lajitteluohjeet päivitetään ajan tasalle. Seurannan tuloksia pyritään hyödyntämään muissakin Hekan kohteissa.

Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksien jätteistä kierrätykseen päätyy hieman vajaa puolet mutta Hekan kiinteistöillä lajitteluaktiivisuus on seudun keskiarvoa matalampi. Sekajätteeseen eksyy siis paljon kierrätyskelpoista materiaalia, joka lajiteltuna saataisiin hyötykäyttöön esimerkiksi teollisuuden raaka-aineiksi. 

Sekajätteeseen eksyy paljon kierrätyskelpoista materiaalia.

Lajittelu on paitsi ekofiksua asumista myös taitavaa taloudenpitoa, sillä lajitellun jätteen keräys on kiinteistölle sekajätteen keräystä edullisempaa. Jokainen biojätteeksi päätyvä banaaninkuori, lasinkeräykseen nakattu kurkkupurkki ja metalliastiaan kiikutettu ananastölkki laskee jätehuollon kustannuksia ja vähentää siten osaltaan vuokrankorotuspaineita. Parhaiten jätekuluissa pihistelee, kun jättää turhan tavaran kokonaan hankkimatta ja valitsee tuotteita, joista syntyy vain vähän jätettä. 

Jaamme lajittelun ja jätteen määrän vähentämisen tueksi ohjeita ja neuvontaa muun muassa Hekan verkkosivuilla ja asukastapahtumissa. Tuhdin paketin jätetietoutta saat jo vuoden ensimmäisestä Himasta. Olethan jo lukenut nämä lajittelua, kierrätystä ja jätteen määrän vähentämistä käsittelevät jutut:

Jätteen matkassa roskapöntöltä jatkokäsittelyyn

Vie turhat romusi HSY:n kiertäviin keräysautoihin

Viisi askelta ruokahävikin vähentämiseen

Mistä kyyti, mistä rahaa – jakamistalous on yhteinen etu

Tavoitteemme on, että yhä useampi Hekan asukas ajattelee: Asun, siis lajittelen. 

Asun, siis lajittelen