Kurtturuusu poistuu Heka-pihoilta

Vieraslajiksi määriteltyä kurtturuusua ei saa enää kasvattaa ja se tuleekin hävittää piha-alueilta.

Kuvat Helsingin kaupunki

Monia Heka-talojen pihoja somistavat fuksianpunaisia tai valkoisia kukkia kasvattavat kurtturuusupensaatPensaat häviävät pian pihoilta, sillä Euroopan komissio ja Suomen hallitus ovat määrittäneet kurtturuusun vieraslajiksi, jonka kasvattaminen on kiellettyä 1.6.2022 alkaen. Kasvattamiseksi katsotaan myös piha-alueilla olevat kurtturuusupensaat. Siksi Hekan pihojen kurtturuusupensaita on alettu hävittämään.

Muita Suomessa esiintyviä vieraslajeja ovat esimerkiksi alaskanlupiini, erilaiset tatarit ja lännenpalsami. Vieraslajeja ovat kasvilajit, jotka ovat ihmisen toiminnan vaikutuksesta levinneet luontaiselta kasvualueeltaan alueelle, jolla niitä ei aikaisemmin ole tavattu. Haitaksi vieraslaji muuttuukun se alkaa vallata alaa alkuperäiskasvillisuudelta tai vaikuttaa ekosysteemin normaaliin toimintaan. Hekan pihoilta hävitettävä kurtturuusu on uhka erityisesti merenrantojen luonnolle, jonne se leviää helposti esimerkiksi lintujen ja veden virtausten mukana.  

Hekan pihoilta kurtturuusujen hävittäminen on jo aloitettu. Pensaiden hävitykseen käytetään erilaisia mekaanisia menetelmiä kuten kasvualueen leikkaamista ja peittämistä tai kasvuston ylös nostamista juurineen. Pihoille, joista kurtturuusut poistetaan, istutetaan muita kasvilajeja tai hankitaan esimerkiksi kukkaruukkuja kausikukkineen.