Jätehuollon teemavuosi on tuottanut näkyviä tuloksia

Hekan talojen jätetiloissa kuluvan vuoden muotiväri on keltainen. Muovipakkausten keräyksen laajeneminen lähes kaikkiin Hekan kiinteistöihin on näkyvä esimerkki Hekassa vietettävän jätehuollon teemavuoden tuloksista. Keltaisten muovipakkauksien keräysastioiden määrä on lisääntynyt huimasti. 

Joissakin kohteissa lajittelu on lähtenyt niin hyvin käyntiin, että asukkaiden toiveesta on jo tilattu lisää keräysastioita, Heka Länsi Oy:n isännöitsijä Mikko Saarinen kertoo alueensa asukkaiden innosta muovipakkausten lajitteluun.  

Vuoden alussa 63 Hekan kiinteistöä kuului muovipakkausten keräyksen piiriin. Lokakuun lopussa luku oli jo 410 kiinteistöä, eli muovipakkauksia kerätään jo 72 prosentissa Hekan kohteista. Osuus tulee vielä kasvamaan loppuvuoden aikana. Kohteissa, joissa on syväkeräysastiat, muovipakkausten keräys aloitetaan ensi vuonna. 

Yli 400 000 kiloa vähemmän sekajätettä viime vuoteen verrattuna.

Sekajätteen laskennallinen määrä on vähentynyt yli 400 000 kiloa viime vuoteen verrattuna, vaikka asukasmäärä on kasvanut. Myös jätehuollon kustannukset on saatu hienoiseen laskuun.

Asukkaat ovat kiitelleet myös sitä, että jätepisteitä on järjestetty toimivammiksi, Saarinen kertoo.  

Teemavuosi päättyy, jätehuollon kehittäminen jatkuu

Jätehuolto on ollut näkyvästi esillä esimerkiksi asukaskokouksissa ja talotoimikunnissa. Asukkaiden viesti on selvä: jätehuoltoon toivotaan panostusta jatkossakin. Asukkaat esimerkiksi kaipaavat keittiöihin lajitteluvaunuja, joissa olisi paikat nykyistä useammalle jäteastialle. Jatkossa peruskorjaus- ja uudiskohteissa keittiöihin asennetaankin jätevaunut, joissa on neljä lajitteluastiaa. 

Kehittämisen paikkoja on tunnistettu myös Hekan sisällä: 

Jäteastioiden täyttöasteen seurantaan ja astioiden tyhjennysväleihin voisi vielä panostaa, Saarinen pohtii.  

Asukkaiden jäteasioita kohtaa osoittama kiinnostus kannustaa jatkamaan kehitystyötä teemavuoden jälkeenkin.  

- Ei jätetä tätä tähän, vaan mietitään uusia ratkaisuja, Saarinen lupaa. 

Hima 4/2018.