Hekan yli sata omaa siivoojaa pitävät talojen yhteiset tilat siisteinä

Hekan talojen siivouksesta vastaavat pääosin Hekan omat siivoojat. Siivoojan työssä parasta on se, miten jokainen työpäivä on erilainen.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Ville Rinne

Hei, kiva nähdä! Sirje Sepp huikkaa Käpylän Osmontiellä rappukäytävään livahtavalle asukkaalle ja pyhkii samalla lasiovet puhtaiksi. Hekan siivoojana työskentelevä Sepp on toiminut Käpylässä kolmen eri Hekan talon siivoojana vuoden alusta saakka, ja asukkaat ovat ottaneet siivoojan nopeasti omakseen. 

– He ovat kuin vanhoja tuttuja, ja monien kanssa vaihdetaan päivittäin kuulumiset. Kesälomille jäädessäni sain lahjaksi yhdeltä pullon kuohuvaa, toiselta itse neulotut villasukat. Se oli ihana yllätys, tuntui, että asukkaat olivat nähneet valtavasti vaivaa ihan vain minun takiani, Sepp kertoo ja jatkaa pintojen pyyhkimistä.

Sepp on saanut työstään vain ja ainoastaan positiivista palautetta. Se on helppo uskoa, sillä iloisen, positiivisen asenteen lisäksi hän kertoo suhtautuvansa siivoamiseen intohimoisesti. 

– Pidän tosi paljon työstäni. Työ on vaativaa, koska siistittäviä paikkoja on paljon, mutta kun työnpäivän aikataulun suunnittelee itse hyvin, ehdin hyvin tehdä työni hyvin ja huolella. Parasta tässä on se, että jokainen työpäivä on ihan erilainen, hän kertoo.

Talosaunan pesuhuoneen siivousta.
Käpylässä Osmontiellä siivoava Sirje Sepp kertoo, että siivoojana oppii näkemään nopeasti, mitkä kaikki kohdat kaipaavat siivousta.

Ensin perusasiat kuntoon

Haastattelupäivän aamuna Seppin työpäivä on alkanut seitsemältä aamulla siivouspyyhkeiden ja moppien pesulla. Kun pesukone on käynnissä, on aika tarkastaa talon yleiset tilat. 

– Katson aina päivän aluksi ensin läpi, missä kunnossa tilat ovat. Jos lattialle olisi jäänyt vaikka iso kasa mutaa tai koiran jätökset, siivoan ne pois ensimmäisenä ja pystyn sitten aikatauluttamaan loppupäivän työt sen mukaan. 

Työnteosta tekee helppoa se, että siivottavat kohteet pysyvät samoina. Hekan siivoojat saavat pääosin itse vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä työt tehdään. Se tekee Seppin mukaan työstä entistä kiinnostavampaa.

– Tunnen talot tosi tarkkaan ja osaan suunnitella työni niiden mukaan. Lisäksi Hekan tekemä palvelukuvaus on selkeä, ja sitä noudattamalla pääsee hyviin tuloksiin, Sepp sanoo.

Tehty työ puhuu puolestaan: Osmontien talon seinät hohtavat puhtauttaan, eikä hiekanjyväkään tunnu näkyvän käytävillä, vaikka sateisella säällä eteiseen luulisi jäävän edes hieman mutaa.

Seppin mukaan tilanne ei suinkaan ole ollut aina yhtä helppo. Sepp käytti ensimmäiset työviikkonsa aloitussiivoukseen, jossa niin seinät kuin lasipinnatkin puhdistuivat kertaheitolla.

– Halusin tehdä tästä ikään kuin omannäköiseni. Nyt, kun perusasiat ovat kunnossa, tiloista on helppo pitää huolta ylläpitosiivouksella. Olen kyllä joutunut hieman kouluttamaan asukkaitakin. Esimerkiksi pyykkituvan pesukoneiden oviin jäi alussa pesuainejäämiä. Olen käynyt erikseen näyttämässä pyykkitupaa käyttäville asukkaille, miten koneet täytyy puhdistaa. Sen jälkeen pinnat ovat pysyneet tosi siisteinä, Sepp nauraa.

Siivooja Sirje Sepp pyyhkii talopesulan koneet puhtaiksi.
Sirje Sepp kertoo opastavansa mielellään talojen asukkaita siihen, miten yhteiset tilat kannattaa pitää puhtaana. Esimerkiksi pesukoneet kannattaa pitää puhtaina pesuainejäämistä. Näin asumismukavuus paranee ja Seppin työ samalla helpottuu.

Seppin mukaan siivoojan antamat ohjeistukset on otettu hyvin huomioon, ja asukkaat pitävät nyt itsekin mielellään tilat siisteinä. 

– Pelkkä seinään kiinnitetty lappu ei riitä, tehokkainta on käydä sanomassa asioista suoraan asukkaille. Lopulta se helpottaa minun työtäni, ja onhan asukkaillakin varmaan mukavampaa asua täällä, kun paikat pysyvät siisteinä, hän kertoo ja pyyhkii vielä nopeasti tasomopilla pyykkituvan pesukoneiden päälliset. 

Riittävästi aikaa siivota

Kun talon yleiset paikat on tarkastettu, Sepp siirtyy siistimään rappukäytäviä. Siivottavia rappuja on yhteensä kymmenen, ja kun kerroksia on monta, työtä riittää useammaksi tunniksi.

– Rappujen matot imuroidaan ja muut tasot mopataan, lisäksi pyyhin pintoja myös siivouspyyhkeellä. Pitkät käytävät siistiytyvät yhdistelmäkoneella, Sepp sanoo, moppaa lattian puhtaaksi ja siirtää työvälineet hissiin ja taas seuraavaan kerrokseen. 

Siivoojan työssä on helppo viihtyä, kun siivousvälineet ovat ajan tasalla.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen ammattitutkinnon suorittanut Sepp on työskennellyt vuosien ajan siivoojana. 

Hekalla hän on viihtynyt erinomaisesti, erityisesti siksi, että työhön on varattu riittävästi aikaa ja siivousvälineet ovat hyvät.

– Siivoojan kannalta on tosi tärkeää, että puhdistusaineita on riittävästi, ja että siivousvälineet ovat ajan tasalla, kertoo siivoustyönjohtaja ja Seppin esimies Jaana Lindqvist

Lindqvist piipahtaa viikoittain Seppin työpaikalla täydentämässä pesuaineita ja kyselemässä kuulumisia. Akuuteista asioista sovitaan puhelimessa, ja koko Lindqvistin tiimi tapaa kuukausittain tiimitapaamisessa. 

– Käymme läpi ajankohtaisia asioita, mutta tapaamiset ovat tärkeitä myös siksi, että siivoojan työ on usein melko yksinäistä, ja näissä tapaamisissa voi purkaa omia tuntemuksiaan, Lindqvist kertoo. 

Siivoustyönjohtaja Jaana Lindqvist ja siivooja Sirje Sepp keskustelevat porraskäytävässä.
Siivoustyönjohtaja Jaana Lindqvist piipahtaa ajoittain Seppin luona kysymässä kuulumisia ja tuomassa lisää siivousaineita.

Lindqvistin tiimiin kuuluu parhaillaan viisi siivoojaa, mutta tiimi kasvaa jatkuvasti. Hekan omien siivoojien lisäksi hän pitää huolta siivouksen ostopalvelun kohteista ja yhteistyöstä heidän kanssaan. 

– Kaiken kaikkiaan omia kiinteistöjä on tällä hetkellä noin 50 kappaletta. Olemme palkanneet paljon uutta väkeä. Se ei ole aina helppoa, sillä etsimme pitkäaikaisia työsuhteita, Lindqvist kertoo.

Toistaiseksi tavoitteissa on onnistuttu hyvin, sillä Hekan siivoojien vaihtuvuus on hyvin pieni. 

– Pyrimme järjestämään kaikille sopivat työympäristöt. Esimerkiksi Sirje toivoi kohdetta, jossa olisi mahdollisimman vähän rappuja ja rapuissa hissit. Joku toinen viihtyy kohteessa, jossa ei ole hissejä lainkaan. Lisäksi tarjoamme siivoojille mahdollisuuksia kouluttautua, ja moni opiskelee puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen ammattitutkinnon työn ohessa, hän kertoo.

Siivoustyössä on etua siitä, että tuntee talon kauttaaltaan

Rappukäytävässä alkaa olla puhdasta, joten Sepp suuntaa puhdistamaan vielä saunan. Seinät, lauteet ja lattiat pestään ja pyyhitään, ja kylpyhuoneen hanat pyyhitään lopuksi siivouspyyhkeellä. Vaikka sauna näyttää jo valmiiksi silmämääräisesti puhtaalta, Sepp tietää, missä kohden siivoojaa tarvitaan.

– Siivoojalle kehittyy ihan omanlaisensa silmä, tässä täytyy osata nähdä lika ja tietää, mistä sitä kannattaa etsiä, Sepp sanoo.

Myös eri talojen erityispiirteet täytyy olla hallussa. 

Sepp pakkaa puolen päivän aikaan siivousvälineet ämpäreihin ja suuntaa tien toiselle puolelle seuraaviin rappuihin. Lounastauko on ehtinyt kulua sitä ennen Seppille erikseen järjestetyssä pienessä taukotilassa. 

– Periaatteessa taukotiloja on myös meidän toimistolla, mutta siivoojan ei kannata lähteä kesken päivää ihan eri puolelle kaupunkia taukotilan perässä, Jaana Lindqvist tähdentää.

Siivoojan täytyy osata nähdä lika ja tietää, mistä sitä kannattaa etsiä.

Seppin iltapäivän aikana siivoamat kohteet ovat kaksi pienempää taloa. Niissäkin riittää silti siivottavaa. 

– Nämä talot ovat vähän vanhempia, joten niistä ei saa ihan samanlaisia kuin Osmontien talosta. On kuitenkin kiva, että kaikki kohteet ovat ihan vierekkäin. Siirtymiin ei mene aikaa, ja toisaalta koko naapurusto tulee tutuksi samalla. Työhön liittyy paljon myös asukkaiden auttamista. Moni kysyy apua rollaattorin kanssa, ja availen toki heille ovia sitä mukaa kuin tarvitsee, Sepp huikkaa.

Kaikki Hekan siivoojien työpisteet eivät aina sijaitse yhtä lähekkäin. Joskus matkaa talolta toiselle voi olla parikin kilometriä. 

– Monelle kohteesta toiseen siirtyminen on kuitenkin ihan tervetullut hengähdyshetki kesken työpäivän. Siirtymäaika on laskettu työaikaan, joten siivoojan ei tarvitse kiirehtiä. Kaikille paikoille on laskettu siivousmitoitus, jonka mukaan talot ja tilat siivotaan, Lindqvist lisää.

Siivooja tuntee kuitenkin itse jokaisen talon erityispiirteet ja sen, mitkä paikat tarvitsevat siivousta tavanomaista enemmän. 

– Siksi on tosi hienoa, että meille on annettu vapaus tehdä töitä omalla tyylillämme, omaan tahtiin. Siihen sisältyy toki myös paljon vastuuta, Sepp kertoo.

Sirje Sepp moppaa kerrostalon rappukäytävän lattiaa.
Raput imuroidaan ja mopataan tarkasti viikoittain. Jokaisessa talossa ja rapussa on omat erityispiirteensä, jotka täytyy osata ottaa huomioon.

Siivous on entistä tärkeämpää työtä

Koronavirus on laittanut kuluvana vuonna monen suomalaisen työn uusiksi. Seppin mukaan siivoojan työ ei ole muuttunut vuoden aikana kuitenkaan lainkaan. Ohjeistuksia muokattiin keväällä, ja pintojen puhtaudesta ja hyvästä hygieniatasosta pidetään huolta entistäkin paremmin.

Seppin siivousliina käy tiuhaan tahtiin ihan huomaamattakin, kun tämä liikkuu talon sisällä. Ovenkahvat, kaiteet ja hissien nappulat puhdistuvat oikeastaan aina, kun Sepp kulkee niiden läheltä.

– Korona on tuonut hyvin näkyväksi sen, miten tärkeä rooli hyvin tehdyllä siivouksella on. On tosi hyvä, että näistä asioista puhutaan ja siivoustyön saama arvostus nousee, Lindqvist huomauttaa.

Kun kello lähenee kolmea, Seppin työt alkavat olla valmiina. Hekan siivoojien työaika on liukuva, mutta Sepp aloittaa mieluiten päivänsä viimeistään seitsemältä aamulla, jotta työpäivä loppuukin ajoissa. Päivän päätteeksi hän kiiruhtaa takaisin Osmontielle, pyyhkii matkalla muutamat ovenkahvat ja poimii roskat – ja puhdistaa lopuksi työvälineensä. Mopit ja siivouspyyhkeet päätyvät pesukoneeseen odottamaan seuraavaa aamua ja sitä, että kone taas käynnistyy.  

Hekalla on yli sata siivoustyön ammattilaista

Hekassa työskentelee parhaillaan noin 110 omaa siivoojaa ja 11 siivoustyönjohtajaa. 

– Omien siivoojien käytöllä on iso merkitys asukastyytyväisyydelle. Myös siivoustyön ohjaaminen on helpompaa, kun siivoojat ovat valmiiksi Hekan omaa henkilöstöä, kertoo HR-päällikkö Satu Junninen.

– Siivoojien työyhteisö on hyvin monimuotoinen ja koostuu monenlaisista taustoista. Työssä viihdytään, ja moni kokee työn mielekkääksi. Syynä on varmasti se, että työhyvinvointi on huomioitu työn rytmityksessä. Emme tee liian tiukkoja aikatauluja ja pyrimme siihen, että työtehtävien sisältöä voidaan muokata tarpeen mukaan, Junninen jatkaa.

Siivousmoppeja kuivumassa.

Heka kannustaa siivoojia myös kouluttautumaan ja kehittymään omassa työssään.

– Siivousporukassa on mukana myös työnohjaajia, jotka tukevat opiskelua työn ohessa.

Tarvittaessa Heka ostaa siivouspalveluita talon ulkopuolelta.

– Meillä on ollut omia siivoojia alusta saakka. Ulkopuolinen työvoima täydentää hyvin heidän joukkoaan esimerkiksi silloin, kun tarvitsemme pitkäaikaisia sijaisia tai kun teemme raskaampia peruspesuja, Junninen lisää.

Junninen huomauttaa, että henkilöstö on Hekalle tärkeä voimavara ja siivoojat yksi tärkeä henkilöstöryhmä.

– Vietämme Hekassa kansainvälistä siivoojien päivää aina 15.6. kakkukahvien merkeissä, hän kertoo.