Hekan oma kiinteistönhuolto tuntee alueet, talot ja asukkaatkin

Hekan kiinteistönhoitajat pitävät huolen siitä, että pihoilla on siistiä ja että kohteissa kaikki toimii kuten kuuluukin.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Roope Permanto

Kello on vasta seitsemän aamulla, mutta Puotilassa sijaitsevan Hekan kohteen pihalla käy jo kuhina. Kiinteistönhoitaja Sami Kallio tyhjentää työparinsa kanssa roska-astioita, poimii irtoroskia maasta ja tarkistaa, että pihan yleisilme on kunnossa. Hetken kuluttua Kallio suuntaa seuraavaan kohteeseen ja toistaa saman.  

Parin tunnin työn jälkeen pihoilla alkaa olla valmista, joten Kallio ehtii istahtaa hetkeksi Asiakkaankadulla sijaitsevan huoltokeskuksen tietokoneelle. Nettisurffailusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan Kallio tarkistaa FIMX-järjestelmästä, millaisia vikailmoituksia järjestelmään on kirjautunut.  

– Jos apuani olisi tarvittu aamulla jonkin akuutin tapauksen hoitoon, puhelin olisi varmasti soinut jo tähän mennessä. Nyt katson vain, mitkä kohteet odottavat seuraavaksi huoltomiestä.  

Hekan oman kiinteistöhuollon tavoitteena on, että äkilliset, nopeaa reagointia tarvitsevat huoltotyöt korjataan heti. Pienempiin vikoihin huolto pyrkii reagoimaan kolmen arkipäivän kuluessa.  

Juuri nyt listalla on vain kiireettömiä tehtäviä. Kallio ehtii pitämään lyhyen kahvitauon ennen, kun hän matkaa taas seuraavaan kohteeseen.  

– Puotilan metroaseman lähellä olevan kohteen pesutuvassa on uusi ajanvarausjärjestelmä, joka on ilmeisesti takkuillut. Käyn katsomassa, mistä kiikastaa, Kallio huikkaa ja hyppää taas auton rattiin.

Kiinteistönhoitaja siirtymässä autoonsa. Taustalla kerrostalo.
Hekan kiinteistönhoitaja Sami Kallio siirtyy yleensä kohteesta toiseen taajamatraktorin avulla. Kun traktori on huollossa, kulkupelinä toimii oma auto. 

Normaalisti Kallio kulkee kohteiden välillä työkäyttöön suunnitellulla taajamatraktorilla. Tänään traktori on huollossa, joten oma auto saa toimittaa työvälineen virkaa.  

– Traktorilla on oma halli Haarniskatiellä. Yleensä aloitan työpäivän suoraan sieltä, jotta saan tilanteeseen sopivan kulkupelin heti käyttöön, Kallio selventää. 

Kiinteistönhoitajan työssä jokainen päivä on erilainen 

Kun auto on parkissa, Kallio suuntaa tottuneesti suoraan talon pesutupaan. Hiljattain uusittu varausjärjestelmä näyttää olevan kunnossa, mutta turhaksi paljastunut keikka ei Kalliota harmita.  

– Näiden käytössä on ollut hieman alkuhankaluuksia, joten on ihan hyvä käydä paikan päällä katsomassa, että laitteet toimivat kuten pitää, hän kertoo. 

Kallio on toiminut Hekan kiinteistöhoitajana viiden vuoden ajan. Koko alalta kokemusta on takana jo 20 vuoden takaa.  

– Alalle kun tulee, niin täältä on vaikea poistua. Pidän siitä, että kaikki työpäivät ovat erilaisia, eikä koskaan voi oikein ennustaa mitä seuraavaksi tapahtuu, hän nauraa. 

Vuosien aikana niin Puotilan alue kuin asukkaatkin ovat tulleet tutuiksi. Alueen tuntemisesta on hyötyä kohteiden huoltamisessa ja päivittäisessä työssä. Tutut asukkaat sen sijaan tekevät työnteosta mukavampaa. 

– Moni jäisi mielellään pidemmäksikin aikaa rupattelemaan, mutta valitettavasti en oikein voi jäädä istuskelemaan kahvikupin ääreen asukkaiden luokse. Työt kutsuvat. Mutta toki töitä on hauskempaa tehdä, kun tuntee talon asukkaat, hän kertoo. 

Viihtymiseen on vaikuttanut Kallion mukaan myös se, että Hekan huollon työntekijät pääsevät kouluttautumaan työn ohessa. Kalliokin on suorittanut esimiestutkinnon töiden ohella.  

– Kyseessä oli oppisopimuskoulutus, johon kuului myös vähän lähiopetuspäiviä. En ole vielä päässyt soveltamaan näitä taitoja käytännössä, mutta on tosi hyvä, että voisin tarvittaessa toimia myös esimiestehtävissä, Kallio selventää.  

Tavoitteena nopea reagointi 

Kello käy, joten Kallio hurauttaa taas seuraavaan työkohteeseen huoltokeskuksen kautta. Hekan kohteen alakerrassa sijaitsevan päiväkodin valaistus reistailee, joten Kallio nappaa huoltokeskukselta mukaansa pari polttimoa. 

Kiinteistönhoitaja pitelee käsissään lampun kupua.
Kiinteistönhoitajan työpäivään kuuluu hyvin monenlaisia töitä. Päiväkodin valaisimen polttimon vaihto on työtehtävistä helpoimmasta päästä. 

– Suurin osa työkohteista on ihan tavallisia asuintaloja, mutta alueelle mahtuu muutama päiväkoti ja yksi ravintola ja palvelutalokin. Lamppujen vaihdot eivät kuulu asuntojen huoltotöihin, mutta näissä erikoisemmissa kohteissa hoidamme nekin.

Päiväkodin ovella Kalliota ovat vastassa niin lapset kuin päiväkodin työntekijätkin. Ruokailutilan katossa oleva lamppu on vaihdettu hetkessä, ja samalla Kallio ehtii vaihtaa nopeat kuulumiset päiväkodin työntekijöiden kanssa.  

– Tänään on selvästi vähän leppoisampi päivä. Eilen selvittelin muun muassa sitä, miksi yhdellä alueella kaasut eivät toimineet lainkaan. Tyypillisimmät isommat viat ovat erilaisia vesihanojen tai wc-pönttöjen korjaustöitä. Niihin täytyy reagoida nopeasti, jotta kohteessa vältytään vesivahingoilta. Eilinen kaasunjakeluhaastekin selvisi lopulta, kun meille selvisi, että alueella tehtiin huoltotöitä. 

Hekan oman huollon kiinteistöhoitajat työskentelevät pääsääntöisesti puoli neljään saakka iltapäivällä. Iltaisin ja viikonloppuisin huollosta vastaavat päivystäjät.  

– Vesivahingoista ja muista vaativammista töistä kannattaa ilmoittaa aina heti. Jos me emme pysty itse hoitamaan jotain asiaa, tilaamme aliurakoitsijan paikalle, Kallio vinkkaa. 

Pihatöitä pitkin päivää 

Lampunvaihtotyön jälkeen Kallio matkaa Karhulantielle, jossa pihatyöt ovat jääneet aamulla kesken. Kesken ajomatkan puhelin soi. Langan päässä on Kallion työpari, joka tarvitsee apua isohkon pyörätelineen siirtämiseen.  

– Teline on tässä ihan lähellä, joten käyn sittenkin siirtämässä sen ensin, Kallio huikkaa. 

Muutaman minuutin kuluttua pyöräteline on oikealla paikallaan ja Kallio jo Karhulantiellä sijaitsevassa varastossa hakemassa lehtipuhallinta. Urakkaa riittää, sillä maahan tuntuu pudonneen parin päivän aikana koko syksyn lehtisato.

Kallion mukaan noin kolmasosa kaikista kiinteistönhoitajien tekemistä töistä liittyy tavalla tai toisella pihatöihin. Työt vaihtelevat sesongin mukaan.

Kiinteistönhoitaja talon teknisessä tilassa. Putkia ja taloteknisiä laitteita.
Pihavalot syttyvät päälle, kun Sami Kallio ajastaa ne digitaalisen keskuksen kautta. 

– Juuri nyt on tämä lehtienpoistokausi käynnissä. Talvella lumityöt ja hiekoittaminen teettävät lisätöitä, kevätkaudella taas hiekoitushiekan poistaminen kaduilta ja piha-alueilta. Oikeastaan ainoastaan kesällä taitaa olla rauhallisempaa, nurmikkoa kun ei tarvitse leikata joka päivä, Kallio pohtii.  

Niin lehtienpuhallus kuin lumityötkin tehdään useimmiten työparin kanssa.  

– Meillä on tällä alueella kaikilla työparit, joilta voimme pyytää apua tarvittaessa. Mutta suuri osa työtehtävistä hoituu yleensä ihan itsekseen.  

Huumorintaju kunniaan

Huollon alueet on jaettu kaupunginosien mukaan. Puotilan alue, jossa Kalliokin työskentelee, ulottuu Itäkeskuksen kulmilta aina Mellunkylään saakka.  

– Tänne mahtuu hyvin erilaisia kohteita ja hyvin monenlaisia ihmisiä. On hienoa, että meillä on työkavereiden kanssa hyvä henki, koska tällä alalla vaaditaan huumorintajua. Periaatteessa mitä tahansa voi tapahtua, ja vähän kaikkea pitää osata, Kallio kertoo pilke silmäkulmassa.   

Hän huomauttaa, että huumorintajun lisäksi kiinteistönhoitajilta vaaditaan pitkää pinnaa ja kykyä tulla monenlaisten ihmisten kanssa toimeen. Myös stressinsietokyvystä on etua. 

– Lisäksi tässä tarvitaan yllättävän paljon tietoteknisiä taitoja. Yhä useampi laite toimii digitaalisesti, joten erilaiset järjestelmät tulevat tässä tutuksi. Toisaalta arvostan sitä, että meillä on tosi hyvät ja uusimpien vaatimusten mukaiset työvälineet. Se helpottaa valtavasti työtä.  

Parin tunnin kuluttua Kallion täytyy taas jatkaa matkaa. Lehtipuhallin ja maahan jääneet lehdet jäävät odottelemaan seuraavaa aamua, sillä iltapäivän viimeisimpänä työnä Kallio käy vielä tarkistamassa yhden uuden teknisen järjestelmän toiminnan. Moneen kohteeseen on asennettu digitaalinen säätökeskus, jonka kautta voi säätää niin piha-alueiden valaistusta kuin vesihanojen lämpötilaakin.  

– Järjestelmä on tosi näppärä, koska tästä näkee suoraan myös, jos talossa olisi ollut jotain ongelmia, Kallio sanoo ja tarkistaa ruudulta vielä, että kaikki on kunnossa. 

Hekan kiinteistönhoitajalla ei ole tylsää työpäivää 

Kello lähenee kolmea, joten Kallion auto kurvaa jälleen huoltokeskusta kohti. Kiinteistönhoitajien päivä päättyy aina huoltokeskukselle toimistotöihin. 

– Työtehtävät kuitataan päivän mittaan, ja viimeisimmät käyn kirjaamassa tähän koneelle päivän päätteeksi. Jos asukas on tehnyt vikailmoituksen verkossa, hän voi seurata työn edistymistä linkin avulla lähes reaaliajassa, Kallio kertoo.

Kaaviokuva Hekan henkilöstöjakaumasta ammattinimikkeittäin: 254 kiinteistönhoitajaa, 28 korjausmiestä, 56 erikoisammattimiestä, 24 huollon työnjohtajaa, 10 RAU-valvojaa, 5 huollon kiinteistöpäällikköä. Yhteensä 377 huollon työntekijää.
Hekan kiinteistöhuollon henkilöstöjakauma ammattinimikkeittäin.

Puotilan alueella työskentelee Kallion mukaan 12 kiinteistönhoitajaa, mutta toimistolla on päivän päättyessä melko hiljaista.  

– Kaikki taitavat olla vielä työn touhussa, Kallio nauraa.  

Puoli neljään mennessä viimeisetkin työt on kirjattu koneelle ja työvaatteet ripustettu naulakoihin. Kun tietokoneet avautuvat seuraavana aamuna ja työvaatteet on taas puettu päälle, pihatyöt kutsuvat taas ensimmäisenä – tai sitten ei. 

– Kaikkein parasta tässä työssä on se, ettei koskaan tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu. Työ ei käy koskaan tylsäksi, Kallio huikkaa.