Heka ratkaisee: Miten irtisanon asuntoni?

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan aina kirjallisesti. Helpoiten se käy Hekan irtisanomislomakkeella, mutta myös esimerkiksi sähköpostitse toimitettu irtisanomisilmoitus kelpaa.

Kuvat iStockphoto

Kun Heka on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen, asiakaspalvelu vahvistaa sen tulleen perille. Irtisanomisaika on yksi kuukausi, joka alkaa kulua irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä. Jos irtisanomisilmoitus lähetetään Hekalle esimerkiksi 15.6., irtisanomisaika alkaa 30.6., jolloin vuokrasuhde päättyy 31.7.

Jos vuokrasopimuksella on useampi allekirjoittaja ja halutaan päättää koko vuokrasopimus, jokaisen allekirjoittajan tulee tehdä irtisanominen itse. Jos koko asunto irtisanotaan, kaikki siihen liittyvät muut sopimukset (esimerkiksi autopaikka tai saunavuoro) päättyvät myös, ja kaikki asunnon asukkaat poistetaan talonkirjoilta vuokrasopimuksen päätyttyä.

Jos molemmat puolisot ovat olleet päävuokralaisia, voi toinen irtisanoa sopimuksen omalta osaltaan, mutta tähän tulee pääsääntöisesti saada vuokrasopimusta jatkavan puolison suostumus. Jos vuokrasopimus irtisanotaan vain toisen päävuokralaisen osalta, ja halutaan päättää myös esimerkiksi autopaikka- tai saunavuorosopimus, on ne irtisanottava erikseen. Jos irtisanojan lisäksi on muita poismuuttavia asukkaita, heistä pitää tehdä poismuuttoilmoitus.

Omien vuokrasopimustietojen tarkastelu, sopimusten irtisanominen ja poismuutosta ilmoittaminen hoituvat kätevästi Hekan asukassivuilla.

Kysymykseen vastasi Hekan juristiharjoittelija Ville Sipponen.

Asiasanat