Heka ratkaisee: Mitä voin tehdä, jos naapurini rikkoo tupakointikieltoa? Mitä tupakointikiellon rikkomisesta seuraa?

Hekan kaikissa taloissa tupakointi on kielletty yhteisissä sisätiloissa, kuten porraskäytävissä, saunoissa ja kerhotiloissa, sekä leikkipaikoilla.

Tupakointi on kielletty asuntojen sisätiloissa, jos vuokrasopimus on alkanut 1.6.2018 tai sen jälkeen. 1.1.2021 tai sen jälkeen alkavissa vuokrasopimuksissa on tupakointikielto myös parvekkeilla ja maaterasseilla. 1.1.2022 alkaen tupakointi on ollut kiellettyä myös  kiinteistön piha-alueella tai tontilla (mukaan lukien sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyys sekä lasten leikkialueet). Tupakointi on kuitenkin sallittu pihaalueella tai tontilla Hekan siihen erikseen osoittamassa paikassa, jos sellainen paikka on mahdollista osoittaa. 

Kokonaan savuttomia ovat ne uudis- ja peruskorjauskohteet, joiden rakentaminen tai peruskorjaus on alkanut toukokuun 2016 jälkeen. Näissä taloissa tupakointi ja sähkötupakointi on kiellettyä asuntojen sisätiloissa, parvekkeilla ja terasseilla sekä yhteisissä tiloissa.

Jos asukas rikkoo tupakointikieltoa, kyseessä on sopimusrikkomus. Savuttomissa taloissa tupakansavusta voi tehdä asumishäiriöilmoituksen, jossa on kahden todistajan tiedot. Lievässä tapauksessa Heka antaa huomautuksen ja muistuttaa vuokrasopimuksen ehdoista. Tupakointikiellon jatkuvasta tai räikeästä rikkomisesta voidaan antaa varoitus vuokrasopimuksen purkamisesta. Jos varoituskaan ei auta, Heka voi irtisanoa tai pahimmassa tapauksessa purkaa asukkaan vuokrasopimuksen.

Savuttomissa taloissa tupakansavusta voi tehdä asumishäiriöilmoituksen, jossa on kahden todistajan tiedot.

Tupakointikieltoa rikkoneen asukkaan on pois muuttaessaan korvattava aiheuttamiensa vahinkojen korjauskulut. Tämä on kerrottu myös vuokrasopimuksen ehdoissa. Tupakoidussa asunnossa joudutaan usein siivoamaan ja maalaamaan. Jo pelkät maalauskustannukset ovat tyypillisesti useita tuhansia euroja. Jos tupakointi on sallittu mutta se häiritsee, siitä voi tehdä ilmoituksen Hekan asukassivuilla kohdassa Palvelupyynnöt.​ Jos talon rakenteet eivät estä hajun tai savun kulkeutumista ja asukas ei muuta tupakointitapojaan, Heka voi hakea kohteeseen viranomaiselta tupakointikieltoa.

Kirjaudu asukassivuille

Kysymykseen vastasi isännöitsijä Jaana Vihreäluoto Hekan lännen toimistosta.

Artikkelia on päivitetty 3.1.2022: tehty lisäys tupakointikiellon koskemisesta myös piha-alueita 1.1.2022 alkaen. Artikkelia on päivitetty 10.5.2022: lisätty ohjaus Hekan asukassivuille.