Heka ratkaisee: Mitä pitää tehdä, jos vuokranmaksu viivästyy?

Muuttuvat elämäntilanteet voivat heikentää talouden tasapainoa. Jos vuokranmaksusi vaikeutuu, ole ajoissa yhteydessä aluetoimistoon tilanteen ratkaisemiseksi.

Hekan asuntojen vuokrat erääntyvät maksettavaksi aina joka kuukauden 4. päivänä. Mikäli vuokra on maksamatta vielä kuukauden 21. päivänä, asukkaalle lähetetään perintäkulullinen (viisi euroa) maksumuistutus. Jos asukas ei saa maksettua vuokraansa muistutuksen saatuaan, hänen kannattaa olla yhteydessä Hekan vuokravalvontaan ja ilmoittaa vuokran poikkeava maksupäivä tai tehdä Hekan vuokrasihteerin kanssa maksusopimus vuokran maksamisesta osissa.

Jos vuokra jää maksamatta pidemmältä ajalta, asukkaalle lähetetään maksukehotus ja sen liitteenä kirje, jossa kerrotaan vuokranantajan aikomuksesta käynnistää oikeudellinen perintä.
Viimeistään nyt asukkaan kannattaa olla yhteydessä Hekan vuokravalvontaan tai asumisneuvojaan vuokrien maksamisesta tai maksusopimuksen tekemisestä välttääkseen oikeudellisen perinnän käynnistämisen.

Kun kohtaat vuokranmaksuongelmia, ota yhteyttä kohteesi vuokrasihteeriin tai vuokravalvontaan.

Asukkaalla on mahdollisuus kartoittaa tarkemmin omaa taloudellista tilannettaan asumisneuvojan kanssa. Asumisneuvoja voi auttaa esimerkiksi selvittämään, onko asukas oikeutettu Kelan maksamiin etuuksiin tai tukiin sekä ratkomaan mahdollisia asumiseen ja vuokranmaksuun liittyviä muita haasteita.

Mikäli asukas ei maksa vuokria tai noudata maksusopimusta, käynnistetään oikeudellinen perintä eli vuokranantaja hakee käräjäoikeudelta tuomiota vuokrasopimuksen purkamiseksi ja häädön toteuttamiseksi.

Kun kohtaat vuokranmaksuongelmia, ole yhteydessä oman alueesi toimistoon, josta saat vuokravalvonnan tai vuokrasihteerin yhteystiedot. Oman alueen toimiston yhteystiedot löytyvät talon rappukäytävässä olevasta tiedotteesta ja verkkosivuiltamme. 

Kysymykseen vastasi vuokravalvonnan tiimiesimies Mia Tissari Hekan koillisen toimistosta.