Heka ratkaisee: Milloin pihoja aletaan hiekoittaa?

Sää määrittää hiekoituksen aloittamisen. Hiekoituskausi alkaa yleensä, kun ensimmäiset lumityöt on tehty. Hiekoitus voi alkaa jo aiemmin, jos keli sitä muutoin vaatii.

Lumi- ja hiekoitustyöt tehdään mahdollisimman nopeasti, mutta kiinteistönhoitajat eivät välttämättä ehdi aina aamuvarhaisella joka kohteeseen. Hiekoitus suoritetaan kiinteistönhoitokoneella, käsin tai käsin työnnettävällä hiekoituskärryllä.

Jos oman rapun edusta näyttää liukkaalta, on useimmilla pihoilla tarjolla hiekoitushiekkaa omassa astiassaan, jota asukkaat voivat heittää liukkaisiin kohtiin.

Hiekoituksen vastuut vaihtelevat alueellisesti. Kantakaupungissa kaupunki vastaa ajoratojen aurauksesta ja hiekoituksesta, kiinteistöt niille kuuluvista jalkakäytävistä. Esikaupunkialueella kaupunki vastaa myös jalkakäytävistä.

Heka toivoo, että asukkaat raportoivat liukkaudesta tai esimerkiksi räystäiltä roikkuvasta lumesta ja jäästä alueen vikailmoitusnumeroon.

Talvisin pihalla liikkuessa kannattaa olla varovainen. Vaikka pihat on hiekoitettu, voi maa luistaa jalan alla. Kannattakin pukea lyhyillekin matkoille talveen sopivat jalkineet ja hidastaa tahtia.

Kysymykseen vastasi kiinteistöpäällikkö Reijo Nurmela Hekan lännen toimistosta.

Asiasanat