Heka ratkaisee: Asuntoni pinnat ovat kuluneet. Onko pienten vaurioiden korjaus ja siistiminen asukkaan vai Hekan vastuulla?

Normaaleja asumisen jättämiä jälkiä kutsutaan asunnon tavanomaiseksi kulumiseksi. Vuosien aikana tapahtuva asunnon ikääntyminen on luonnollista, esimerkiksi seinä- ja lattiapinnat kuluvat jonkin verran aina, kun asunnossa eletään.

Tavanomaiseen kulumiseen vaikuttavat asumisen kesto, perhekoko, asunnon ikä sekä asunnossa käytetyt materiaalit. Mitä enemmän asuinvuosia on takana ja mitä suurempi on asukkaiden lukumäärä, sitä enemmän elämän jälkiä vuokranantajan on hyväksyttävä. Hekan vastuulla on vuokranantajana pitää huolta asuntojen kunnosta ja kunnossapidosta. Sen sijaan asunnon tahallisesta tärvelemisestä tai kunnossapidon laiminlyömisestä aiheutuu vuokralaiselle korvausvastuu.

Tavanomaiseen kulumiseen lasketaan muun muassa kohtuullinen määrä seinäkiinnityksiä, joita on tehty esimerkiksi tauluja tai hyllyköitä varten. Poikkeuksellisen suuret reiät seinissä, isot kolhut, kolot tai halkeamat lattia- tai seinäpinnoissa tai vastaavissa eivät ole normaalia kulumista.

Esimerkiksi kissan raapimat tapetit tai saunan lauteet ja koiranpennun järsimät jalkalistat sekä hajuhaitat eivät ole normaalia kulumista asunnossa, jossa lemmikit ovat sallittuja. Tällaisissa tapauksissa korvausvelvollisuus on vuokralaisella.

Jos havaitset kodissasi vikoja, vahinkoja tai puutteita, tee niistä vikailmoitus Hekalle.

On hyvä muistaa, ettei huoneiston muutos- tai korjaustöitä saa tehdä ilman Hekan suostumusta. Lupaa vaativia muutostöitä ovat esimerkiksi uusien kiinteiden kalusteiden asentaminen, seinien maalaus tai tapetointi, laminaattilattian asennus sekä turvalukon asentaminen oveen.

Kysymykseen vastasi asunnontarkastaja Jani Hämäläinen Hekan koillisen toimistosta.