Asunnonvaihtojen asukasvalinta siirtyi Stadin asunnoille

Hekan alueyhtiöt eivät enää käsittele asunnonvaihtohakemuksia tai tee päätöksiä asunnonvaihdoista.

Vuoden 2017 alusta lähtien asunnonvaihtoa Hekan asunnosta toiseen hakevien Hekan asukkaiden asunnonvaihtohakemukset on jätetty Stadin asunnoille, Helsingin kaupungin asuntopalveluille. Hekan alueyhtiöt eivät enää käsittele asunnonvaihtohakemuksia tai tee päätöksiä asunnonvaihdoista. Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja sen voi uusia, jos asunnonvaihtotarve jatkuu.

Vaihtoasuntoa ja -kumppania voi myös etsiä omatoimisesti muista Hekan asukkaista Asunnonvaihtopörssistä osoitteessa www.hekaoy.fi/asunnonvaihtoporssi, jossa voi jättää ilmoituksen tai selata muiden ilmoituksia. Jos tarpeet vaihtoasuntojen suhteen kohtaavat, voi jättää hakemuksen keskinäisen vaihdon hyväksymiseksi Stadin asunnoille.

Jos sähköisen asunnonvaihtohakemuksen jättäminen ei ole mahdollista, vaihtoasuntoa voi hakea asioimalla Stadin asuntojen asiakaspalvelussa Kalsatamassa osoitteessa Sörnäistenkatu 1.

Asunnonvaihtajilta tarkastetaan muiden Hekan asuntoa hakevien tapaan varallisuus. Varallisuudeksi luetaan esimerkiksi asunto-osakkeet, kiinteistöt sekä arvopaperit. Varallisuudesta vähennetään siihen kohdistuvat velat.

Asunnonvaihtojen edellytykset säilyvät ennallaan. Asunnonvaihtoa hakevalla on oltava perusteltu tarve vaihtoasunnolle. Asunnonvaihtoa voi hakea esimerkiksi perhekoon muuttuessa, taloudellisissa vaikeuksissa tai terveydellisistä syistä. Ennen hakemista hakijan on pitänyt asua nykyisessä Heka-asunnossaan vähintään vuoden. Hänellä pitää olla toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus Hekassa.

Asunnonvaihtohakemukseen on liitettävä puoltava isännöitsijälausunto.

Vaihtoasuntoa hakiessa tarvitaan isännöitsijänlausunto, joka tilataan omasta alueyhtiöstä. Ohjeet isännöitsijälausunnon tilaamiseen toimitetaan asuntotarjouksen yhteydessä, ja isännöitsijälausunto tilataan vasta kun vaihto näyttää toteutuvan. Puoltavan isännöitsijänlausunnon saadakseen hakijalla ei saa olla maksamattomia vuokria tai muuta velkaa Hekalle. Hakijalla ei saa olla viimeisen vuoden aikana annettua kirjallista varoitusta. Ennen isännöitsijänlausunnon kirjoittamista tehdään myös asuntotarkastus hakijan nykyiseen asuntoon. Isännöitsijänlausunto on maksullinen ja voimassa vuoden.

Julkaistu Himan numerossa 4/2016. Juttua on päivitetty, kun Ara-asuntojen tulorajat poistuivat. 

Juttua päivitetty 5.2.2019. Juttuun päivitettiin Stadin asuntojen osoite.

Juttua päivitetty 8.10.2019, kun isännöitsijälausunto käytäntö muuttui