Amos Rex ja Lasipalatsin peruskorjaus palkittiin Rakentamisen Ruusulla – Heka kisasi kahdella ehdokkuudella

Vuoden 2018 Rakentamisen Ruusu myönnettiin Amos Rex -museolle ja Lasipalatsin peruskorjaukselle. Heka jännitti tulosten julkaisua loppuun asti ollen ehdokkaana kahdella kohteella. Rakentamisen Ruususta kisasivat Käärmetalon peruskorjaus sekä uudiskohde Vuokkiniemenkatu 11.

Kuvat Kari Palsila

Raadin mukaan voittohanketta leimasi korkealuokkainen yhteistyö ja sen tuloksena syntyi laadukas ja rohkea kokonaisuus. Sitä pidettiin uudenlaisena taidemuseorakentamisena Suomessa: Amos Rexin näyttelytilat on rakennettu maanalle. Lasipalatsin huolellinen ja harkittu peruskorjaus sai kiitosta. Vanhat tilat säilyttivät käyttötarkoituksensa suurilta osin. 

Amos Rexin ja Lasipalatsin peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimi JMKK Arkkitehdit Oy:n Asmo Jaaksi. 

Hekan Käärmetalot ehdokkaina 

Käärmetalo on Mäkelänkatu 86:ssa sijaitseva 1951 alun perin valmistunut sodanjälkeisen ajan arkkitehtuurin ja sosiaalisen asuntorakentamisen huomattava esimerkki. Käärmetalo sai aikoinaan lempinimensä käärmeenomaisesti kiemurtelevan muotonsa vuoksi. Rakentamisen Ruusu -ehdokkuuden perusteluissa kehutaan kaupunkilaisten arkiseen asumiseen tarkoitetun vuokratalon kunnianhimolla toteutettua peruskorjausta.  

Vuokkiniemenkatu 11:sta todetaan rakentamisprosessin sujuneen erinomaisen hyvin ja mutkattomasti suunnittelusta rakennuslupamenettelyyn ja aina toteutusvaiheeseen asti. Hankkeessa on saavutettu varsin onnistunut suunnitteluratkaisu haastavan asemakaavan pohjalta. Myös Vuokkiniemenkadun uudiskohde muistuttaa muodoltaan käärmettä. 

Käärmetalon peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimi Mona Schalin, Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy. Vuokkiemenkatu 11:n pääsuunnittelijana toimi Niklas Sucksdorff, L Arkkitehdit Oy. 

Rakentamisen Ruusu on Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston antama vuotuinen tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Palkinto jaettiin nyt 24. Kerran.