Aikuisten yhteisöasuminen on mahdollista myös Hekalla

Mitä, jos jakaisit asunnon muiden kanssa? Opiskelijoille kimppakämppäelämä on tutumpaa kuin muille aikuisille, mutta kuka tahansa voi valita yhteisöllisen asumismuodon.

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat iStock

‒ Usein ajatellaan, että yhteisöllisyydestä kiinnostuneet haluavat jaetun asunnon. Kuitenkin monipaikkaisuus lisääntyy ja mökkikulttuuri monipuolistuu, joten yhtä hyvin esimerkiksi kulttuuripalvelujen suurkuluttajat ja luontoaktiivit voisivat valita kakkosasunnokseen kimppakämpän, miettii asuntoasioiden asiantuntija Laura Hassi Kuntaliitosta.

Hassin mukaan edellisen kaltaiset ihmiset eivät ole kiinnostuneita asumisesta vaan tekemisestä. Yhteisöasuminen tarjoaisi satunnaista seuraa, tukikodan kamppeille ja paikan yöpyä. 

Yhteisöasumisessa tärkeää on luottamus

Hekalla yhteisöasujien määrästä ei ole tarkempaa tietoa, sillä heitä ei tilastollisesti eroteta pariskunnista tai monen sukupolven perheistä.

‒ Asunnon haku hoituu normaalisti hakemuksen täyttämisellä. Hakemukselle voi lisätä useamman aikuisen ja lisätiedoissa kertoa, että etsinnässä on kimppakämppä. Näitä hakijoita on ja heitä myös valitaan jonkin verran, kertoo tiimipäällikkö Kati Hytönen Helsingin kaupungin asuntopalveluista.

Jos päävuokralaisia on useampia, Hekan juristin Trinka Jusufin mukaan he ovat yhteisesti vastuussa asunnosta. Kaikkien luottotiedot tarkistetaan, vaikka maksuhäiriömerkintä ei välttämättä estä asunnon saantia.

Jos esimerkiksi joku vuokralaisista tuhoaa asuntoa tai ei maksa omalta osaltaan vuokraa, muiden pitää kantaa vastuu. Asuinkumppaneiksi kannattaa valita tuttuja, luotettavia ihmisiä.

Päävuokralainen on vastuussa asunnosta

Kun päävuokralainen ottaa alivuokralaisia, hän on myös vastuussa asunnosta. Vuokrasopimus tehdään hänen kanssaan. Lain mukaan puolet asunnosta voi vuokrata eteenpäin eli kyseessä pitää olla kaksio tai suurempi asunto, jotta siihen voi ottaa alivuokralaisen.

Jos asuinkaverin tuntee ja häneen luottaa, asuminen onnistunee ongelmitta. Hyvä vakuutus on aina tarpeen. Toisaalta kotivakuutuskaan ei välttämättä korvaa tahallaan aiheutettuja vahinkoja. Jusufi neuvoo tekemään kirjallisen sopimuksen alivuokralaisen tai muiden yhteisöasujien kanssa, jotta vahingonkorvausvelvollisuus olisi selvä sopimuksen perusteella.

Yhteisöasuminen on ekologista

Yhteisöasumisessa on paljon etuja. Jusufin mukaan asuminen on edullisempaa ja ekologisempaa – ja hauskempaa.

‒ Yksin elävät kärsivät eniten esimerkiksi pandemian aikana, yhteisössä on aina juttukaveri ja asioita voi jakaa. Yhteisöasujat myös jakavat asumiskustannukset keskenään.

Hassi toteaa, että hyvä kaupunkiympäristö on moniulotteinen. Kaupunkikulttuurin monimuotoisuus luo erilaisia asumistapoja erilaisiin tarpeisiin. Siellä yhteisötkin löytävät sijansa.