Yli satavuotias Aleksis Kiven katu 40 sai uuden ilmeen

Hekan omistama talo Aleksis Kiven katu 40:ssä kunnostettiin perusteellisesti. Yli satavuotias rakennus hohtaa nyt arvokkuutta kulmatontillaan.

Kirjoittanut Timo Hämäläinen Kuvat Sami Heiskanen

Aleksis Kiven katu 40 koki täydellisen muodonmuutoksen viimeisen puolentoista vuoden aikana. Hekan toiseksi vanhimmasta talosta on nyt uusittu lähes kaikki lukuun ottamatta runkoa ja hyväkuntoista vesikattoa. Rappaukset, maalaukset, sisä- ja ulkopinnat, kiintokalusteet, ikkunat ja ovet uusittiin tai kunnostettiin uudenveroisiksi. Myös piha-alue peruskorjattiin.

Valokuvaaja Kari Hakli on tullut katsomaan, millaiselta kotitalo ja oma asunto remontin jäljiltä näyttää. Rakentamisen ajan hän asui vaimonsa ja poikansa kanssa parin kilometrin päässä Hekan talossa Somerontiellä.

Kansallisoopperan kuvaajana päätyönsä tehnyt, nyt eläkkeellä oleva Hakli tarkastelee ympäristöään esteetikon silmin. Hän kuvasi aikanaan paljon kotikaupunkinsa arkkitehtuuria varsinkin Helsingin kaupunginmuseon toimeksiannosta. Viime vuonna häneltä ilmestyi valokuvateos Helsinki mielessäin – Helsinki in my mind.

Kari Hakli arvostaa vanhaa arkkitehtuuria.

– Seinien vihertävä väri ja lakattu uusia lautalattia ovat hyvin kauniita. Kylpyhuone, johon otettiin lisää tilaa eteisestä, on myös oikein hieno, Hakli toteaa.

Hakli on asunut aina vanhoissa taloissa. Hän arvostaa vanhaa arkkitehtuuria. Se sopii hänen mielenlaatuunsa.

Edellisen kerran kiinteistö peruskorjattiin vuonna 1978. Huonoon kuntoon päässyttä rakennusta uhkasi purku. Se päätettiin kuitenkin pelastaa ja tehdä siitä säilyttävän korjauksen esimerkkikohde. 

Viehättävät yksityiskohdat henkivät viime vuosisadan alun tunnelmaa.

Arkkitehti Vilho Penttilän suunnittelema, 1909 rakennettu talo on pysynyt pääosin alkuperäisessä asussaan. Sen ulkonäkö ja tyylilliset piirteet pidettiin ennallaan tälläkin korjauskierroksella. Esimerkiksi kaikki julkisivujen kipsikoristeet säilytettiin. Lautalattiat, kakluunit, erkkerit ja monet muut viehättävät yksityiskohdat henkivät viime vuosisadan alun tunnelmaa. 

Vuonna 1909 valmistunut rakennus on säilynyt pääosin alkuperäisessä asussaan. Se on asemakaavassa suojeltu merkinnällä sr-2, joten siinä ei saa tehdä sellaisia lisärakentamis- ja muutostöitä, jotka turmelevat katujulkisivujen tyyliä tai vesikaton muotoa.

Asunnossa on paksut seinät, syvät ikkunalaudat ja korkeat huoneet, mikä luo omanlaisensa tunnelman. Hakli huomaa kuitenkin, että jokin on muuttunut. Selviää, että sisäkatto on nyt 17 senttimetriä aiempaa alempana.
Hekan kiinteistöpäällikkö Kai Juurtela kertoo, että sisäkattoihin on asennettu niin kutsuttu jousirankakatto, joka vaimentaa askelmelua. Sisäkatto peittää myös talotekniikkaan liittyvän kaapeloinnin.

Kaapeleita on tarvittu rutkasti lisää, sillä koko talon sähkö- ja telejärjestelmä on uusittu. Sähkö- ja tietoteknisiä laitteita varten löytyy lattiarajasta nyt pistokkeita yllin kyllin.

Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun risteys pilkottaa puiden takaa, mutta sisälle vilkkaan liikenteen melu ei kuulu. Ikkunoiden äänieristys parani samalla kun ne uusittiin. Sisäikkuna on nyt kaksinkertainen.

– Ikkunoita on kuitenkin melusta huolimatta joskus hyvä avata lisätuuletuksen saamiseksi, sillä talossa on painovoimainen ilmanvaihto, Juurtela huomauttaa.

Ilmanvaihdon pitäisi toimia entistä paremmin, sillä urakassa vanhat tiilihormit kunnostettiin ja piippujen päihin asennettiin ilmanvaihdon tehostimet. Tuulessa pyöriessään ne parantavat vetoa. Lisäksi seiniin asennettiin lisää raitisilmaventtiileitä.

Asunnoissa oli aiemmin vain pieni keittiönurkka. Nyt tilalla on nyt keittiösyvennys uusine kaapistoineen, kylmäkalusteineen ja liesineen. Ruoanlaitosta syntyvät käryt johdetaan aktiivihiilisuodattimella varustettuun liesituulettimeen.

Kellarikerroksesta löytyvät entiseen tapaan yhteinen saunaosasto, pyykinpesuhuone laitteineen, kuivaushuoneet ja urheiluvälinevarasto. Sisäpihan puolella on sisäänkäynti pieneen kerhotilaan.

Oman osansa kellarista lohkaisi sinne rakennettu uusi jätehuone. Näin päästiin eroon sisäpihalla sijainneesta jätekatoksesta. Pihan laidalle sijoitettiin sen sijaan avonainen pyöräkatos.

Aleksis Kiven katu 40

  • Valmistunut vuonna 1909
  • Suunnittelija Vilho Penttilä
  • Kolme kerrosta
  • Ei hissejä
  • Peruskorjauksen jälkeen 45 asuntoa
  • Asuntojen keskikoko 38 m2
  • Kerhohuone 24 m2
  • Talopesula
  • Yhteinen saunaosasto
  • Kolme liiketilaa katutasossa

 

Juttu on julkaistu Himan numerossa 3/2017.