Wood City on puurakentamiselle iso askel

Helsingin Jätkäsaareen nousee kokonainen uudenajan puukerrostalokortteli: kaksi Hekan rakennuttamaa kahdeksankerroksista asuintaloa sekä yhtä korkea peliyhtiö Supercellin pääkonttori ja hotelli. Asukkaat muuttivat Hekan yhteensä 98 vuokra-asuntoon maaliskuussa.

Kirjoittanut Vesa Tompuri Kuvat Heikki Kynsijärvi

Puu oli pitkään pelkästään pientalorakentamisen materiaali. Sellaisena sen käyttö Suomessa on ollut perinteisesti arvostettua, mutta kerrostalojen rungoissa puuta ei ole ollut mahdollista käyttää ennen viime vuosikymmeninä sahateollisuusyrityksissä tehtyä tuotekehitystyötä sekä rakennusmääräysten muutosta. Hyvä esimerkki tästä on kertopuuksi eli LVL:ksi kutsuttu havupuuviiluista liimaamalla valmistettu järeä palkki- ja puulevytuote. Esimerkiksi Wood Cityn runko on pantu kokoon LVL-kertopuusta.

Painetta puun hyödyntämisestä myös muussa kuin pientalorakentamisessa on lisännyt tarve torjua ilmastonmuutosta. Yleisesti hyväksyttyjen laskelmien mukaan jokainen rakennuksen puukuutio sitoo noin tonnin verran ilmakehän hiilidioksidia.

Puun uudenlainen käyttö on samalla herättänyt monissa epäilyksiä, kuten aina uusia rakentamisratkaisuja sovellettaessa. Käsitykset siitä, että järeässä rakentamisessa puun lujuus ei ehkä riitä tai ettei puurakenne ole paloturvallinen, istuvat sitkeässä. Nämä potentiaaliset ongelmat on ratkaistu menestyksellisesti jo tuotekehitysvaiheessa; puurungon lujuus- ja palotekninen mitoitus ovat nykyisin normaalia rakennesuunnitteluinsinöörin työtä, siinä missä vaikkapa betoni- tai teräsrakenteisenkin rungon mitoitus.

Kosteus- ja homeongelmien välttäminen on materiaalista riippumatta aina paljon huomiota vaativa suunnittelutehtävä. Kun esimerkiksi seinärakennekerrosten järjestys ja rakenteen toiminta on oikein suunniteltu ja rakennettu, ongelmat ovat vältettävissä.

Wood Cityssä kosteusongelma oli esillä, kun runkorakenteen yhdeksi komponentiksi valittu koivuvanerilevy pääsi kostumaan.

− Asia korjaantui, kun tämä liitososa vaihdettiin teräksiseksi heti, kun suunnitteluvirhe tuli huomatuksi. Muilta osin rakennusten puurunko on täysin kosteudenkestävä, jopa niin, että työmaalla ei tarvita sääsuojaa, kertoo Wood City -korttelin projektipäällikkö Antti Aaltonen SRV:stä.

Aaltonen pitää Wood City -korttelin rakentamista kaiken kaikkiaan erittäin merkittävänä etappina puun laajenevalle käytölle talonrakentamisessa.

− Kaikki isot rakennusliikkeet eivät ole satsanneet puurakentamiseen samalla tavoin kuin me. Muutaman vuoden sisällä näemme, kuinka nopeasti puurakentaminen yleistyy. Tekniikka on joka tapauksessa valmista turvalliseen kerrostalorakentamiseen, Aaltonen toteaa.

Tutustu Wood Cityyn videolla:

 

Heka Välimerenkatu 3

 • Kaksi puukerrostaloa
 • 98 Hekan vuokra-asuntoa
 • Kaikki asunnot on suunniteltu esteettömiksi
 • Isännöinti ja huolto: Heka Etelä Oy
 • Puukerrostalot ovat osa Wood City -korttelia, johon rakennetaan lisäksi hotelli ja Supercellin pääkonttori
 • Hekan puukerrostalot valmistuivat helmikuussa 2019
 • Supercellin pääkonttori valmistuu syksyllä 2020, hotelli arviolta 2020−21

Hekan puurakenteisia taloja

 • Eskolantien puukerrostalot
 • Wood City
 • Puu-Käpylä
 • Puu-Vallila