Vanhaan Myllypuron sairaalaan rakennetaan turvallisia koteja senioreille

Myllypurossa hihat heiluvat seuraavan puolentoista vuoden ajan. Kun Myllymatkantie 4:n peruskorjaus on valmis, toistasataa ikäihmistä saa uuden kodin.

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Roope Permanto

Vanha Myllypuron sairaala ja entinen palvelukeskus on kokemassa sisätiloiltaan täydellisen muodonmuutoksen.

‒ Peruskorjaustyöt käynnistyivät jo keväällä ja kaikki uusitaan. Talosta tulee toiminnaltaan parempi ryhmäkotiasumiseen. Isossa projektissa työmaata ja haasteita riittää, määrittelee Hekan erityisasuntojen kiinteistöpäällikkö Timo Savolainen.

Parhaillaan 7-kerroksisessa talossa ovat purkutyöt käynnissä sisätiloissa. Samalla tehdään muun muassa välipohjavaluja ja asennetaan teräsrakenteita sekä aloitellaan sähkötöitä.

‒ Liki 40-vuotiaassa talossa ei pääse yllätyksiä karkuun, mutta työt ovat edistyneet suunnitelmien mukaan. Myös yhteistyö Hekan isot korjaushankkeet rakennuttavan Helsingin kaupungin asuntotuotannon, ATT:n, kanssa on sujunut hyvin. Kohteessa ollaan vielä alkuvaiheessa, mutta vuoden 2021 kesäkuussa kaikki on valmista.

Sisätila, jossa kattoa, lattiaa ja seiniä on avattu korjausta varten.
Myllymatkantie 4:n peruskorjauksessa talon sisätilat uudistuvat kokonaan.

Peruskorjatussa talossa on 136 asuinpaikkaa, jotka on tarkoitettu senioreille. Palveluasunnot sijaitsevat 3.‒7. kerroksessa. 12‒13-paikkaisissa ryhmäkodeissa on erilaisia yhteisiä tiloja. Aikaa voi viettää myös isoilla, lasitetuilla parvekkeilla.

Kahteen ensimmäiseen kerrokseen saadaan palvelukeskukselle, päivätoiminnalle ja kotihoidolle nykyistä toimivammat tilat. Myllypurossa hihat heiluvat seuraavan puolentoista vuoden ajan. Kun Myllymatkantie 4:n peruskorjaus on valmis, toistasataa ikäihmistä saa uuden kodin. Talossa on kuntoutus- ja liikuntatiloja, keittiö ja ravintola, joka tarjoaa ruokapalveluja myös talon ulkopuolisille kävijöille.

‒ Uusi palvelukeskus on avoinna kaikille: alueen muutkin seniorit ja työttömät voivat osallistua ruokailuun ja toimintaan. Varsinainen päivätoiminta on tarkoitettu sosiaali- ja terveystoimen valitsemille kotihoidon muistisairaille, kertoo Savolainen. Pääsisäänkäynti on erillään olevassa matalassa rakennuksessa, johon tulee aula- ja toimistotiloja ja josta pääsee yhdyskäytävää pitkin asuinkerroksiin.

Erityisesti turvallisuuteen on panostettu: ikäihmisille halutaan tarjota huoletonta ja turvattua asumista.

‒ Talosta löytyy esimerkiksi kattava sammutusjärjestelmä ja monipuolista turvatekniikkaa. Asuntoihin tulee muun muassa kaatumisen ilmaiseva älylattia ja hoitajan kutsunappi. Käytettävät materiaalit ovat kulutusta kestäviä. Tilat ja kalusteet täyttävät invamääräykset ja -mitoitukset. Pyörätuolilla pääsee liikkumaan koko rakennuksessa.

Hekalla on eri puolilla Helsinkiä kaikkiaan 43 erityisasuntoyksikköä eli 2 500 asuntoa, jotka on vuokrattu kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle. Sosiaali- ja terveystoimiala puolestaan vuokraa kohteita asukkaille, kuten ikäihmisille, kehitysvammaisille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.

‒ Yksiköissä työskentelee pari tuhatta työntekijää, jotka pitävät asukkaista huolta ja tukevat arjen sujumista jopa ympärivuorokautisesti.

Myllymatkantie 4

  • Rakennusvuosi 1970
  • Peruskorjaus 4/2019–6/2021
  • Kerroksia 7 sekä 2-kerroksinen, matala rakennus sisäänkäynteineen
  • Asuinpaikkoja 136: 12–13-paikkaisia ryhmäkoteja 11
  • Huoneet 20–26 m²
  • Ryhmäkodissa olohuone, parveke, keittiö, ruokailutila, sauna, kodinhoitohuone ja henkilökunnan tila
  • Kiinteistöhuolto: Heka Kaakko Oy
  • Isännöinti: Helsingin kaupungin asunnot Oy, Erityisasunnot