Tyyppitalo nousi vanhan keskelle

Täydennysrakentaminen on ottanut Vuosaaressa askeleen eteenpäin, kun Hekan ensimmäinen Make-tyyppitalo saatiin valmiiksi syyskuun lopussa. Jatkoa on luvassa.

Kirjoittanut Jukka Nortio Kuvat Roope Permanto

Vuosaaren Pieni Villasaaren tie 4:ään on noussut ennätystahdissa viisikerroksinen kerrostalo, jossa on 21 Hekan vuokra-asuntoa. Talo sijoittuu 1970-luvulla rakennettujen pitkien kerrostalorivistöjen lomaan. Se noudattaa kaupungin strategisia tavoitetta lisätä täydennysrakentamista olemassa oleville asuinalueille.

– Kyseessä on pieni pistetalo, joka on rakennettu melko tiukkaan paikkaan kahden talorivin väliin. Tämä on pilottitalo, jonka mallin mukaan rakennetaan jatkossa mahdollisesti muita samanlaisia, Helsingin kaupungin asuntotuotannon projektipäällikkö Jussi Virtanen sanoo.

Talo on HPK arkkitehtien Jarmo Pulkkisen suunnittelema Make-tyyppitalo. Kaupungin piirustuksissa on samalle alueelle suunniteltu kaksi Make-taloa. Myös Myllypuroon on kaavailtu samanlaisia taloja. Uusista hankkeista päätetään nyt saatujen kokemusten perusteella.

Make-talojen ulkoasua voidaan jonkin verran räätälöidä kunkin ympäristön mukaan, mutta perusratkaisut toistuvat talosta toiseen samanlaisina.

Make-tyyppitaloissa on kiinnitetty huomiota asuntojen materiaaleihin ja asumisviihtyvyyteen.

– Sisämateriaalit ovat laadukkaita ja kestäviä. Huoneistot ovat valoisia, koska ne kaikki avautuvat kahteen suuntaan ja niissä on lisäksi parvekkeet. Ylimmistä kerroksista on lisäksi komeat maisemat yli vanhojen talojen, Virtanen hehkuttaa.

Pienen talon alakertaan on saatu mahtumaan kattava valikoima asukkaita palvelevia yhteisiä tiloja kuten sauna, verkkokomerot sekä pyykkihuone, jossa on kuivauskaappi ja mankeli. Pihamaalle on saatu mahtumaan seitsemän parkkipaikkaa talon asukkaille.

Villasaarentien talon lähistöllä on mainiot ulkoilualueet, muun muassa Mustavuoren ja Uutelan alueet luontopolkuineen sekä Aurinkolahden kaunis ranta.

Hyvä suunnittelu mahdollisti tiiviin tahdin rakentamisessa

Villasaarentien talon rakentaminen ja budjetti pysyivät hyvin ennakoiduissa. Selkeä ja yksinkertainen arkkitehtuuri mahdollisti urakoitsija City-Air Oy:lle 10 kuukauden tiiviin rakentamisen.

– Suunnitelmat ovat olleet hyvin selkeät, jolloin urakoitsijan on ollut helppo toteuttaa työt niiden mukaan. Arkkitehtisuunnittelussa ei ollut vaikeita tai erikoisia ratkaisuja.

Hyvät suunnitelmat ja pilottiprojektin hyvin toteuttanut urakoitsija ovat taanneet projektia vuoden johtaneelle Virtaselle rauhalliset yöunet.

– Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Olemme tehneet asukkaille tosi hienon talon, jossa on pienessä koossa kaikin puolin laadukkaat kodit ja hyvät näkymät, Virtanen myhäilee tyytyväisenä.

Hekalle kohoaa lähivuosina ennätymäärät uusia asuntoja. Esimerkiksi tänä vuonna valmistuu yli 700 uutta asuntoa, joista lukumääräisesti suurimmat ovat Herttoniemen 178 asunnon, Kalasataman 87 asunnon ja Jätkäsaaren 61 asunnon uudiskohteet. Asuntorakentamista lisätään myös Itä-Helsingissä, missä on runsaasti mahdollisuuksia täydennysrakentamiselle.

Pieni Villasaaren tie 4 sijaitsee Vuosaaressa lähellä palveluita.
Pieni Villasaaren tie 4 sijaitsee Vuosaaressa lähellä palveluita.

Pieni Villasaarentie 4

  • Yksirappuinen, viisikerroksinen kerrostalo.
  • Rakentaminen alkoi marraskuussa 2018.
  • Valmistui 23.9.2019.
  • Asuntoja yhteensä 21
  • Yhteiset tilat: talosauna, talopesula + kuivauskaappi + mankeli, ulkoiluvälinevarasto, lastenvaunuvarasto, irtaimistovarastot ja autopaikat.              
  • Huolto ja isännöinti: Heka Itä Oy.