Turvallisia koteja senioreille

Myllypurossa hihat heiluvat seuraavan puolentoista vuoden ajan. Kun Myllymatkantie 4:n peruskorjaus on valmis, toistasataa ikäihmistä saa uuden kodin.

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Roope Permanto

Vanha Myllypuron sairaala ja entinen palvelukeskus on kokemassa sisätiloiltaan täydellisen muodonmuutoksen.

‒ Peruskorjaustyöt käynnistyivät jo keväällä ja kaikki uusitaan. Talosta tulee toiminnaltaan parempi ryhmäkotiasumiseen. Isossa projektissa työmaata ja haasteita riittää, määrittelee Hekan erityisasuntojen kiinteistöpäällikkö Timo Savolainen.

Parhaillaan 7-kerroksisessa talossa ovat purkutyöt käynnissä sisätiloissa. Samalla tehdään muun muassa välipohjavaluja ja asennetaan teräsrakenteita sekä aloitellaan sähkötöitä.

‒ Liki 40-vuotiaassa talossa ei pääse yllätyksiä karkuun, mutta työt ovat edistyneet suunnitelmien mukaan. Myös yhteistyö Hekan isot korjaushankkeet rakennuttavan Helsingin kaupungin asuntotuotannon, ATT:n, kanssa on sujunut hyvin. Kohteessa ollaan vielä alkuvaiheessa, mutta vuoden 2021 kesäkuussa kaikki on valmista.

Myllymatkantie 4:n peruskorjauksessa talon sisätilat uudistuvat kokonaan.
Myllymatkantie 4:n peruskorjauksessa talon sisätilat uudistuvat kokonaan.

Peruskorjatussa talossa on 136 asuinpaikkaa, jotka on tarkoitettu senioreille. Palveluasunnot sijaitsevat 3.‒7. kerroksessa. 12‒13-paikkaisissa ryhmäkodeissa on erilaisia yhteisiä tiloja. Aikaa voi viettää myös isoilla, lasitetuilla parvekkeilla.

Kahteen ensimmäiseen kerrokseen saadaan palvelukeskukselle, päivätoiminnalle ja kotihoidolle Myllypurossa hihat heiluvat seuraavan puolentoista vuoden ajan. Kun Myllymatkantie 4:n peruskorjaus on valmis, toistasataa käihmistä saa uuden kodin. Turvallisia koteja senioreille nykyistä toimivammat tilat. Talossa on kuntoutus- ja liikuntatiloja, keittiö ja ravintola, joka tarjoaa ruokapalveluja myös talon ulkopuolisille kävijöille.

‒ Uusi palvelukeskus on avoinna kaikille: alueen muutkin seniorit ja työttömät voivat osallistua ruokailuun ja toimintaan. Varsinainen päivätoiminta on tarkoitettu sosiaali- ja terveystoimen valitsemille kotihoidon muistisairaille, kertoo Savolainen. Pääsisäänkäynti on erillään olevassa matalassa rakennuksessa, johon tulee aula- ja toimistotiloja ja josta pääsee yhdyskäytävää pitkin asuinkerroksiin.

Erityisesti turvallisuuteen on panostettu: ikäihmisille halutaan tarjota huoletonta ja turvattua asumista.

‒ Talosta löytyy esimerkiksi kattava sammutusjärjestelmä ja monipuolista turvatekniikkaa. Asuntoihin tulee muun muassa kaatumisen ilmaiseva älylattia ja hoitajan kutsunappi. Käytettävät materiaalit ovat kulutusta kestäviä. Tilat ja kalusteet täyttävät invamääräykset ja -mitoitukset. Pyörätuolilla pääsee liikkumaan koko rakennuksessa.

Hekalla on eri puolilla Helsinkiä kaikkiaan 43 erityisasuntoyksikköä eli 2 500 asuntoa, jotka on vuokrattu kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle. Sosiaali- ja terveystoimiala puolestaan vuokraa kohteita asukkaille, kuten ikäihmisille, kehitysvammaisille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.

‒ Yksiköissä työskentelee pari tuhatta työntekijää, jotka pitävät asukkaista huolta ja tukevat arjen sujumista jopa ympärivuorokautisesti.

Myllymatkantie 4

  • Rakennusvuosi 1970
  • Peruskorjaus 4/2019–6/2021
  • Kerroksia 7 sekä 2-kerroksinen, matala rakennus sisäänkäynteineen
  • Asuinpaikkoja 136: 12–13-paikkaisia ryhmäkoteja 11
  • Huoneet 20–26 m²
  • Ryhmäkodissa olohuone, parveke, keittiö, ruokailutila, sauna, kodinhoitohuone ja henkilökunnan tila
  • Kiinteistöhuolto: Heka Kaakko Oy
  • Isännöinti: Helsingin kaupungin asunnot Oy, Erityisasunnot