Takaisin kotiin – Kulmahuoneisto päivittyi laajassa peruskorjauksessa

Pukinmäessä asuva Kirsi Maarela muutti yhdeksäksi kuukaudeksi pois peruskorjauksen alta. Kotona paluumuuttajaa odottivat valkoiset seinät ja puhtaat ovenkarmit.

Kirjoittanut Anitra Rönkkö Kuvat Tommi Tuomi ja Eeva Mynttinen

Säterintiellä Pukinmäessä on rauhallista lukuun ottamatta pihalla rullaavaa kaivinkonetta. Perjantaisena aamuna kerrostalon porraskäytävässäkään ei näy ketään. Vapaapäivää viettävä Kirsi Maarela avaa oven kerrostalon ylimmässä kerroksessa sijaitsevaan kulmahuoneistoonsa, joka kylpee auringonvalossa. Kaikki tavarat eivät ole vielä paikoillaan, sillä Maarela on muuttanut takaisin vasta muutamia viikkoja sitten. 

Elämä asettui uomiinsa Säterintiellä.

Ensimmäistä kertaa Säterintielle Maarela muutti eron tultua 23 vuotta sitten. Mukana oli kaksi pientä poikaa ja vähän tavaraa. 

– Aluksi olo oli vähän orpo, koska minulla ei ollut edes jääkaappia.

Sitten elämä alkoi asettua uomiinsa. Maarelan poikien serkku ja hänen äitinsä Nina tulivat usein käymään ja syömään. Eräänä uutena vuotena kaveripoppoo lähetti raketteja taivaalle ensimmäistä kertaa. Silloin mentiin kinoksen taakse turvaan, vaikka raketti oli pieni ja vaatimaton, Maarela muistelee hymyillen. 

Vuodet kuluivat ja pojat kasvoivat. Maarela antoi kolmion makuuhuoneet pojille ja nukkui itse olohuoneessa, johon hän teki tilanjakajalla ja kaapilla oman nurkkauksensa. Nyt aikuiset pojat asuvat jo omissa kodeissaan. Maarela itse muutti Säterintieltä pois  – mutta vain väliaikaisesti – kesäkuussa 2016, koska silloin talossa alkoi iso peruskorjaus.   

– Mietin pitkään, pitääkö väistöasunto ottaa vastaan. Punnitsin asunnon ottamista siltä kannalta, että sukulaisella asuessani voisin säästää rahaa vuokrasta. Kun selvisi, ettei väistöasuntoa ole pakko ottaa vastaan, asuin siskoni luona remontin ajan. 

Sunilantie 9 / Säterintie 30
Peruskorjauksessa aiemmin hissitön kohde sai asumismukavuutta lisäävät hissit kylkeensä.

Säterintien talossa oli aikanaan vaihdettu keittiökalusteita ja remontoitu pintoja, mutta eletyn elämän kerrostumat näkyivät jo monin paikoin. Joku oli esimerkiksi merkinnyt lastensa pituudet ovenkarmiin, mutta Maarela antoi merkintöjen olla. 

Odoteltuaan remontin valmistumista yhdeksän kuukautta Maarela kuitenkin kaipasi takaisin valoisaan huoneistoon, jossa on oma rauha.

Peruskorjaus päivitti kulmahuoneiston uuteen alkuun. Ovenkarmi on nyt puhdas. Pois lähti muovimatto ja tilalle tuli vaaleaa puuta jäljittelevä laminaattilattia. Seinät hohtavat valkoisina. 

Peruskorjaus toi esteettömän hissin kolmeen taloon.

Sunilantie 9 / Säterintie 30 kylpyhuone

Kylpyhuoneen ovi on entistä leveämpi ja laatat kiiltelevät uutuuttaan. Maarela kiittelee keittiöön tullutta ikkunaa, jonka saa helposti auki. Uusi liesituuletin puolestaan vie pahimmat rasvankäryt pois. Elämää helpottavat myös katossa sijaitsevat valaisinpistorasiat, joihin on vaivatonta liittää kattolamppu sokeripalan kanssa ähertämisen sijaan.

Enää porraskäytävän perusteellakaan ei pysty sanomaan, että Säterintien talo on rakennettu jo 1967. Kaikkien asuntojen porrashuoneiden ovet ovat uusia, samoin hissi, jota ei ollut aikaisemmin ollenkaan. 

– Naapuritkin ovat vaihtuneet, Maarela toteaa.

Maarela ei luokittele itseään sokeria lainaavaksi asukkaaksi, mutta rupattelee silloin tällöin vastaantulijoiden kanssa. Hän kuuluu myös Säterintien omaan Facebook-ryhmään, josta saa tarvittaessa tietoa talon asioista.

Kirsi Maarela
Kirsi Maarela on asunut Pukinmäessä jo 23 vuotta. Huhtikuussa hän pääsee muuttamaan takaisin kotiin peruskorjauksen jälkeen.

Parasta Pukinmäessä on Maarelan mielestä alueen rauhallisuus ja lenkkeilymaastot. Se, että luonto on läsnä kivenheiton päässä. 

Maarela innostui viime kesänä hyötykasvien viljelystä ensimmäistä kertaa elämässään ja nyt olohuoneen ikkunan edusta peittyy pienistä purkeista, jotka kurottelevat kohti valoa. Kohta kurkut, chilit ja basilikat pitäisi viedä kasvamaan Vantaanjoen varrella sijaitsevalle kaupungin viljelypalstalle. 

Palstalle voi viedä myös pojanpojan, joka kaivaa mullasta matoja kolmevuotiaan loppumattomalla tarmolla.  

Juttu on julkaistu Himan numerossa 2/2017.