Susitie 2:n peruskorjauksessa vaalittiin 50-luvun henkeä

Susitie 2 on Hekan 1950-luvun helmi, joka sai peruskorjauksessa upouuden talotekniikan. Näkyvät pinnat taas palautettiin kaupunginmuseon toiveiden mukaan alkuperäiseen asuunsa.

Kirjoittanut Petja Partanen Kuvat Sami Heiskanen

Hekan Itä-Helsingin vanhin kohde sijaitsee idyllisessä Länsi-Herttoniemessä osoitteessa Susitie 2. Peruskorjauksen jäljiltä kohteen 156 asuntoa hohtavat uutuuttaan kuin vasta valmistuessaan olympiavuonna 1952. 

– Tämä on ollut pitkä projekti, rakennusarkkitehti Tuija Peltonen Keiko ARK -arkkitehtitoimistosta kertoo. 

Ensimmäiset korjaussuunnitelmat olivat valmiina jo vuonna 2016. Kaupunginmuseon kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi arvioimat talot saisivat uudet pinnat sekä täydellisen keittiö- ja kylpyhuoneremontin. Tarkempi tutkimus kuitenkin paljasti, että myös heikkorakenteiset ilmanvaihtohormit ja asuntojen kaikki väliseinät pitäisi uusia. Lopulta myös arvotalojen ilmanvaihto ja sähköjärjestelmä päätettiin rakentaa uusiksi nykytekniikalla.  

 Hekan kohde Susitie 2 kokonaisuudessaan, droonilla otettu kuva yläilmoista.
Susitien peruskorjaus alkoi talvella 2018. Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistui 2020 ja toinen vaihe valmistuu syyskuussa 2021.

– Asunnot sen sijaan on remontoitu alkuperäiseen 1950-luvun asuun, Peltonen kertoo.  

Tämä näkyy pienissä yksityiskohdissa esimerkiksi keittiön kaapistoja tarkastellessa. Kaapistojen näkyvät rungot ja niklatut vetimet puhuttelevat tyylinikkareita. Kaapistot on valmistettu erikoistilauksesta 1950-luvun tyyliin ja niihin löydettiin yhdessä asukkaiden kanssa harmaanvihreä väri.  

Remontin alettua paljastui lisää haasteita. Julkisivujen rappaus oli päässyt niin huonoon kuntoon, että myös julkisivut piti rakentaa uusiksi.   

– Remontin pitkittyminen oli tylsä juttu asukkaille, mutta julkisivu kannatti ehdottomasti korjata samassa yhteydessä, Peltonen kertoo. 

Lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoinen. 1950-luvun moderni arkkitehtuuri on kestänyt hyvin aikaa.  

Susitien peruskorjauksessa huomioitiin asukkaiden toiveet 

Kaupunginmuseon suosituksesta nelikerroksisiin taloihin ei rakennettu hissejä, sillä ne olisivat rikkoneet alkuperäisinä säilyneiden rappukäytävien tunnelman. Porrashuoneissa tehtiin sen sijaan väritutkimus, joka paljasti alkuperäiset värivalinnat. 

– Ne on nyt maalattu alkuperäisillä 1950-luvun tehosteväreillä, jotka ovat hienot ja voimakkaat. 

Hekan Susitie 2:ssa sijaitsevan remontoidun asunnon keittiö.
Asuntojen keittiökaapistot valmistettiin 50-luvun henkeen tilaustyönä.

Peruskorjauksessa asuntojen kylpyhuoneista tehtiin tilavampia ja niiden ovet levennettiin nykymääräysten mukaisiksi. Alkuperäiset ikkunat ja parvekeovet uusittiin energiatehokkuuden parantamiseksi. Asukkaiden toiveesta puistomaisen pihan puusto pyrittiin säilyttämään entisellään.  

Susitie 2 sijaitsee Länsi-Herttoniemen arvostetulla asuinalueella 

Suunnittelijoille vanhan talon peruskorjaus on aina uudisrakennusta vaativampi urakka, kertoo Peltonen. Moni Susitien asukas ehti projektin aikana tulla suunnittelijalle tutuksi, sillä Peltonen vietti jo ennen rakennustöiden alkua paljon aikaa talojen tiloja inventoiden ja mittaillen. Uuden talotekniikan sovittaminen 1950-luvun taloon ei ollut aivan yksinkertaista.  

– Tämä on ollut kiva projekti. Olemme yrittäneet tehdä hyvää jälkeä järkevään hintaan. Iso hatunnosto Hekalle, että vanhoja rakennuksia laitetaan kuntoon. 

Herttoniemessä Susitie 2:ssa sijaitseva Hekan peruskorjattu talo ja piha.
Susitiellä viihdytään. Nyt valmistuvien asuntojen asukkaista hieman yli puolet on ilmoittanut palaavansa asumaan tuttuun pihapiiriin.

70 vuodessa Susitietä ympäröivä Helsinki on kasvanut ja muuttunut. Pian talojen valmistuttua rakentui Itäväylä, 1980-luvulla metro. Tänään Herttoniemen ja Siilitien metroasemien väliin rakentunut Länsi-Herttoniemi on arvostettu asuinalue, jossa viihtyvät kaikenikäiset asukkaat. Nuorimmille Susitien asukkaille on päiväkoti omassa pihapiirissä. Läheltä löytyvät hienot ulkoilumaastot ja Vanhankaupungin­lahden luonnonsuojelualue. 

Katso video Susitie 2:n peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa valmistuneista asunnoista:

 

Susitie 2 

  • Kolme nelikerroksista kerrostaloa sekä piharakennus, jossa päiväkoti sekä yhteistiloja. Rakennusvuosi 1952. 
  • Peruskorjaus alkoi talvella 2018. A-talon ja piharakennuksen peruskorjaus valmistui 2020, B- ja C-talojen (yht. 84 asuntoa) syyskuussa 2021.  
  • Asuntoja yhteensä 156 kappaletta.
  • Yhteistilat: talopesula, sauna, kerhohuone, 2 askarteluhuonetta, häkkivarastot.
  • Sähköautopaikkoja 39 kpl, autotalleja 4 kpl.
  • Isännöinti ja huolto: Hekan kaakon toimisto.
  • Asuntojen keskineliövuokra vuonna 2021 on 12,48 €/m2/kk.