Remontin alta kuoriutuu uudenveroinen koti

Peruskorjaus koittaa jokaiseen taloon jossakin vaiheessa. Sunilantie 9:n asukkaat saivat uudenveroiset kodit, kun remontti valmistui.

Kirjoittanut Jenni Uusilehto Kuvat Jenni Uusilehto

Pukinmäen Sunilantie 9:n kuudesta talosta kaksi on työmaa-aitojen takana. Ovista kulkee edestakaisin keltaisiin liiveihin ja kypäriin pukeutuneita työmiehiä. Yksi maalaa ulko-ovea ja kaksi pystyttää terassia. Sunilantie 9:n talojen peruskorjaus aloitettiin vuonna 2015. 

Peruskorjauksessa voidaan esimerkiksi uusia talon putkisto, viemärit ja sähköt sekä ilmanvaihto. Vaihtoon voivat mennä myös keittiöt, kylpyhuoneet tai asunnon muut pinnat ja kalusteet. 

Sunilantiellä tehtiin nämä kaikki ja lisäksi uusitaan ikkunat, ovet ja talon yleiset tilat kunnostettiin. Kolmeen taloon rakennettin myös hissit.

– Teknisten järjestelmien käyttöikä tulee jokaisessa talossa tietyssä vaiheessa vastaan. Putkivuodot lisääntyvät, ilmanvaihto ei toimi ja sähköt täytyy uusia. Usein kaikki laitetaan sitten kerralla uusiksi, kiinteistöpäällikkö Kai Juurtela sanoo.

Peruskorjauksen tarkoitus on pidentää talon käyttöikää. 

Putkivuodosta se Sunilantielläkin alkoi.

– Kun talo vanhenee, alkaa tulla vikailmoituksia. Sunilantiellä alkoi olla toistuvasti putkivuotoja ja ongelmia, sanoo tekninen isännöitsijä Timo Savolainen.

Putkien käyttöikä on tavallisesti 40–60 vuotta. Sunilantie 9:ssä putket olivat peräisin talon rakennusvuodelta 1967.

Hekan taloissa tehdään keskimäärin 11–15 peruskorjausta vuodessa. Nyt peruskorjauksen alla ovat 60–80-lukujen talot. Peruskorjauksen tarkoitus on pidentää talon käyttöikää.

Jokainen peruskorjaus lähtee liikkeelle tarveselvityksestä. Tarveselvityksessä talolle teetetään kuntotutkimus, jossa arvioidaan teknisten järjestelmien kunto. Jos korjattavaa ilmenee, tehdään hankesuunnitelma ja sen jälkeen varsinainen suunnitelma, joka kilpailutetaan urakoitsijoiden kesken. 

Yleensä suunnitteluvaihe kestää vuoden. Sunilantie 9:ään kuuluu kuusi taloa. Siksi myös suunnittelu kesti pidempään. Suunnittelu aloitettiin vuonna 2012 ja vasta vuoden 2014 lopussa nimet urakoitsijan kanssa olivat paperissa.

Asukkaille peruskorjauksen lähestyminen aiheuttaa helposti harmaita hiuksia, vaikka syytä ei olisi. Heka järjestää remontin ajaksi asukkaille väistöasunnon mahdollisimman läheltä nykyistä kotia. Asukkaita tiedotetaan väistöasunnosta hyvissä ajoin ennen muuttopäivää ja muutto hoituu muuttofirman avustuksella.

Kun talo on tyhjä, remonttikin käy nopeammin.

– Urakoitsijan on helpompi toimia, kun asukkaat ovat poissa. Se lyhentää rakentamisaikataulua huomattavasti ja helpottaa tiedottamista, Juurtela sanoo.

Remontin ajan asukasedustaja toimii linkkinä asukkaiden ja urakoitsijan välillä ja tiedottaa omalta osaltaan asukkaita ja talotoimikuntaa hankkeen etenemisestä muun tiedottamisen lisäksi.

Kun asukkaat muuttavat pois, alkaa talossa tapahtua.

Suurissa kokonaisuuksissa talot remontoitiin vaiheittain. Sunilantiellä peruskorjaus tehtiin kolmessa osassa: kaksi taloa kuudesta oli remontin alla kerrallaan.

Kun asukkaat muuttavat pois, alkaa talossa tapahtua. Kaikki huoneistot puretaan keittiö- ja kylpyhuonekalusteita sekä lattioita myöten. Sen jälkeen tehdään LVI-tekniikka-asennukset, valetaan uudet lattiat kylpyhuoneisiin, laatoitetaan, maalataan ja lopuksi asennetaan uudet kalusteet.

Sunilantiellä työskenteli yli 30 työmiestä kerrallaan. Kiireisimpinä aikoina heitä oli jopa 45. Rakennusalan erikoisosaajia tarvitaan laidasta laitaan.

– Kun talossa uusitaan kaikki pintoja myöten, se on sama kuin rakennettaisiin uudiskohdetta. Silloin tarvitaan niin kirvesmiestä, laatoittajaa, putki- kuin sähkömiestäkin, Juurtela sanoo.

Remontti kesti laajuudesta riippuen vuoden. Kokonaisuudessaan remontti valmistui kesällä 2017.