Persoonallinen Kuninkaantammi näyttää ilmastoviisaan rakentamisen suuntaa

Värikäs ja uusi Kuninkaantammi on ilmastoviisaan rakentamisen koealue koko Helsingille. Kuninkaantammen tunnuspiirteitä ovat värikkyys sekä kaarevat muodot. Pääkatu Kuninkaantammenkierto on nimensä mukainen, spiraalinmuotoinen. Sen varrelle valmistui myös Hekan uudiskohde, joka sijaitsee osoitteessa Kuninkaantammenkierto 14.

Kirjoittanut Petja Partanen  Kuvat Jussi Hellsten

Persoonallista ilmastoviisautta ja ekologisuutta

– Suunnittelun tavoitteena on ollut tehdä Kuninkaantammesta persoonallinen alue. Kun näkee siellä otetun valokuvan, tunnistaa heti, että tuo on Kuninkaantammesta, kertoo alueen asemakaavoituksesta vastannut arkkitehti Suvi Tyynilä

Toinen alueen erityispiirre on ilmastoviisaus. Ekologisesti kestäväksi suunnitellulla asuinalueella törmää niin viherkattoihin, aurinkopaneeleihin kuin puurakentamiseen.  

– Kuninkaantammessa on tehty monia kokeiluhankkeita, jotka ovat sitten laajentuneet muualle Helsinkiin, Tyynilä kertoo.  

Tyynilän kädenjälki näkyy alueen rakentamista ohjaavassa asemakaavassa. Siinä on määräyksiä muun muassa rakennusten energiatehokkuudesta. 

– Tonteilla täytyy tuottaa uusiutuvaa energiaa, ja moni kortteleista on määrätty puurakenteiseksi, Tyynilä sanoo. 

Esimerkiksi kaikkien Hekan kerrostalojen katoilla on aurinkopaneelit sähköä tuottamassa.  

Kuninkaantammi on unelmapaikka ihmisille, jotka arvostavat luonnonläheisyyttä ja urbaania kylätunnelmaa.

Asemakaavan laatiminen alkoi jo vuonna 2010, ja viimeinen palanen suunnittelusta valmistui 2017. Vaikka varsinainen suunnittelutyö on jo tehty, työllistää uusi asuinalue Tyynilää edelleen.  

– Alueryhmämme seuraa jokaista rakennushanketta ja tarkastaa suunnitelmat ennen rakentamisen aloittamista, Tyynilä kertoo. 

Veden äärellä keskellä kaupunkia

Nyt Kuninkaantammen rakentaminen alkaa olla jo voiton puolella. Alkuvuodesta 2020 noin puolet alueen tulevasta 5 500 asukkaasta asuu jo kodeissaan. Rakentamatta on vielä alueen itäisin osa Keskuspuiston reunalle. Sinne on tulossa myös uimaranta, joka rakennetaan vuoden 2025 tienoilla vedenpuhdistamolta vapautuneeseen altaaseen. Altaaseen johdetaan Päijännetunnelin vettä, josta tehdään myös koko pääkaupunkiseudun juomavesi.  

– Siitä tulee hieno, alueen virkistyksen kohokohta, Tyynilä lupaa.  

Kun vettä tulee taivaalta, voi Kuninkaantammessa ihailla toista suunnittelijoiden ylpeydenaihetta, edistyksellistä hulevesien käsittelyä.  

– Siinä Kuninkaantammi on ollut edelläkävijä koko kaupungissa, Tyynilä toteaa. 

Alueen joka korttelissa on sadepuutarha, joissa viivytetään katoilta ja kovilta pinnoilta tulevia sadevesiä. Sieltä vedet ohjataan putkia pitkin läheisille puistoalueille, joille on rakennettu erilaisia sateella täyttyviä vesiaiheita, puroja ja lampia. Sateen jälkeen vesi virtaa hallitusti lähivesistöihin. 

Urbaania kylätunnelmaa

Ilmastoviisautta edustaa myös alueen joukkoliikenne, jota hoitaa tiheästi liikennöivä runkolinja 560. Sillä matka länteen Myyrmäen asemalle käy kätevämmin kuin omalla autolla. Idän suuntaan 560 taas oikaisee Keskuspuiston ali reilun kilometrin mittaista joukkoliikennetunnelia pitkin. 

– Kuninkaantammi on unelmapaikka ihmisille, jotka arvostavat luonnonläheisyyttä ja urbaania kylätunnelmaa, Tyynilä pohtii.  

Katso video kohteesta:

 

  • Kuninkaantammen uudessa kohteessa on 50 kerrostaloasuntoa ja 8 rivitaloasuntoa. 
  • Nelikerroksisen kerrostalon kaikissa asunnoissa lasitetut parvekkeet, kaksikerroksisten rivitalojen asunnoissa pihaterassit ja parvekkeet. 
  • Kohde valmistui maaliskuussa 2020.  
  • Yhteistilat: kerhotila juhlille ja harrasteille, saunaosasto ja terassi, talopesula.  
  • Huolto ja isännöinti: Hekan lännen toimisto.  

Hekalla on Kuninkaantammessa myös toinen kohde: Sienakuja 4. Kohteen neljässä rakennuksessa on yhteensä 137 asuntoa.