Myllypuron seniorikeskuksessa viihdytään turvallisesti

Vanhasta sairaalasta tuli seniorikeskus yli parin vuoden saneerauksen jälkeen. Talo on jo täyttynyt asukkaista.

 

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Anni Koponen

Myllypuron seniorikeskuksen aulassa tulijat kohtaavat ensin taidetta: kivipallo pyörii veden voimalla rauhallisesti.

–Vierivä kivi ei sammaloidu, kuvaa tekninen isännöitsijä Ville Varjonen.

Kiteytys sopii hyvin seniorikeskukseen, jossa on toistasataa asukaspaikkaa pitkäaikaiseen asumiseen ja lyhytaikaiseen hoitoon. Taiteen lisäksi ala-aulasta löytyvät palvelualttiit vahtimestarit. Vieressä on myös kaikille avoimet ravintola ja kirjasto.

Lisäksi talossa on palvelukeskus, päivätoimintayksikkö, omaishoidon toimintakeskus ja kotihoidon tiloja.

Myllypuron seniorikeskus ulkoapäin.
Vanhasta sairaalasta saneerattiin toimiva seniorikeskus, jossa on 136 asukaspaikkaa.

Vanhasta sairaalasta saneerattiin moderni keskus, joka on täynnä nykyaikaista tekniikkaa. Varjosen mukaan entisestä jäljellä ovat vain seinät, peruspilarit ja hissit.

– Hanke kokonaisuutena oli mielenkiintoinen, haastava ja opettavainen kaikille osapuolille, määrittelee projektipäällikkö Katja Silén Helsingin kaupungin Asuntotuotannosta.

Silén toteaa, että rakennuttajan näkökulmasta hanke sisälsi jonkin verran haasteita. Sen vuoksi valmistuminen viivästyi kolmisen kuukautta.

– Perussaneerauskohteessa isompia ongelmia ei ollut. Mutta mitoitukset olivat 70-luvulta eli rakennusajankohdan mukaiset. Nykyiset sairaalasängyt ovat leveämpiä kuin silloiset ovet, joten sänkyjä piti purkaa ja koota uudestaan, kertoo Varjonen esimerkin.

Turvallisuus on tärkeää erityisasuntokohteessa

Turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Paloturvallisuusjärjestelmät uusittiin kokonaisuudessaan: keskuksessa on automaattinen sammutus- ja paloilmoitinjärjestelmä. Sprinklerit löytyvät jopa parvekkeilta.

Kuva Myllypuron seniorikeskuksen tilavalta parvekkeelta, jossa on valkoisia pöytäryhmiä ja matalia puisia nojatuolia.
Erilaisia yhteistiloja on seniorikeskuksen jokaisessa kerroksessa. Kuvassa parveke.

Turvallisuuslaitteita ovat asukkaiden älyrannekkeet, huoneiden turvanapit ja kylpyhuoneiden vetonarut, joista lähtee tarvittaessa hälytys hoitajille. Pyörätuolilla pääsee joka puolelle.

– Esteettömyys huomioitiin myös kalusteissa, esimerkiksi keittiön työtason korkeutta voi säädellä, kertoo Silén.

Asukaspaikkojen lisäksi kerroksissa on henkilökunnan tiloja, kuten esimerkiksi turvalliset lääkkeenjakohuoneet, jonne pääsee vain älyavaimella. Varjosen mukaan älylukitusjärjestelmä sisältää tiedot pääsyoikeuksista, aikarajoituksista ja avainten estolistoista.

Seniorikeskuksen tilat ovat avarat. Tosin osan korkeudesta nappaa tekniikka, muun muassa ilmanvaihtokoneet ovat valtavia ja niitä on kymmeniä. Katolla on myös aurinkokennoja.

Kuvassa asukashuoneen suihkutila.
Suihku- ja wc-tilat on varustettu turva- ja apuvälinein. Myös sammutus- ja palojärjestelmä tuo turvaa jokaiseen huoneeseen.

– Tilantunne rauhoittaa, on tilaa olla ja hengittää. Keskus on kuin pieni kaupunki kaikkine toimintoineen, määrittelee Varjonen.

Juttu on jatkoa verkossa julkaistulle ”Vanhaan Myllypuron sairaalaan rakennetaan turvallisia koteja senioreille” -jutulle.

Kurkkaa kohteeseen

Katso Kylässä Hekalla -video, jossa tutustutaan paremmin Myllymatkantien kohteeseen ja Myllypuron seniorikeskuksen toimintaan. Videolla haastateltavana ovat Hekan erityisasuntopäällikkö Tarja Närvänen ja Myllypuron seniorikeskuksen johtaja Mari Sairanen.

 

Myllymatkantie 4

  • Peruskorjaus tehtiin 4/2019‒8/2021
  • Suunnittelijana Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy ja toteuttajana Helsingin kaupungin Asuntotuotanto
  • Asukaspaikkoja 136: 12‒13-paikkaisia ryhmäkoteja 11
  • Huoneet 20‒26,5 m²
  • Autopaikkoja 59
  • Kerroksissa yhteisinä tiloina oleskelu- ja ruokailutila, tupakeittiö, iso parveke, sauna ja takkahuone, alhaalla ravintola, kirjasto ja kuntosali
  • Pihapiirissä terassialue, ulkoilutila, kuntoilualue, penkkejä ja istutuksia
  • Huolto: Hekan kaakon toimisto
  • Isännöinti: Heka, Erityisasunnot.
Myllypuron seniorikeskuksen esteetön sauna.
Keskuksen sauna on esteetön ja sinne pääsee myös apuvälineitä käyttävät.