Lassila on pieni mutta monipuolinen

Pieni Haagan kaupunginosan alue Lassila viehättää puistoillaan ja hyvillä kulkuyhteyksillä. Laurinniityntielle valmistui vuoden 2017 alussa Hekan uudiskohde. 

Kirjoittanut Alisa Kettunen Kuvat Stadin asunnot

Pian valmistuvat Laurinniityntie 14:n rivitalot odottavat uusia asukkaitaan.

”Ihanan näköisiä noi talot.” 

Hekan Laurinniityntien rivitalot Lassilassa herättivät ihastuneita kommentteja Stadin asuntojen Instagram-tilillä. Luonnonläheiseen Lassilaan valmistui 25 uutta rivitaloasuntoa maaliskuun lopulla osoitteeseen Laurinniityntie 14, aivan leikkipuiston ja pienen puron kupeeseen.

Kuvassa Hekan kiinteistö Lassilassa osoitteessa Laurinniityntie 14. Kuvassa talojen takapihoja.

 – Hekan uudiskohde muodostuu seitsemästä kaksikerroksisesta asuinrakennuksesta, jotka ovat sekä perinteisiä rivitaloasuntoja että uudenlaisia kerrospientaloasuntoja, kertoo projektipäällikkö Anu Kairantaus Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistosta. Laurinniityntien uusiin asuintaloihin oli paljon kiinnostuneita hakijoita.

Vaikka Lassila on pieni alue, sillä on kuitenkin tarinoita kerrottavanaan. Lassila, ruotsiksi Lassas, on alkujaan ollut osa Talin kylää Pitäjänmäessä. Lassaksen perintötila siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen vuonna 1930, ja vuonna 1959 kaupunginhallitus liitti Lassilan osaksi Haagaa.

– Lassilan alueella oli pitkään rintamamiestaloja ja peltoja. 1970–80-luvuilla vanha asutus purettiin ja alueelle alettiin rakentaa ajalle tyypillisiä kerrostaloja, kiinteistöpäällikkö Rauli Lehtonen kertoo.

Valtaosa noin 4 000 asukkaan alueesta on rakennettu 1980–90-luvuilla. Lassilasta löytyy myös vuonna 1975 valmistunut Hekan kohde Lassinlaakso, johon kuuluu 247 asuntoa 13 rakennuksessa. Lisäksi kohteen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia selvitetään. 

Lapsiperheet viihtyvät Lassilassa.

Laurinniityntie 14:n rivitalot ovat puolestaan esimerkki Lassilan uudiskohteista. Lassilan alue on suosittu lapsiperheiden keskuudessa, ja sekä Lassinlaakson että Laurinniityntien Heka-talojen lähistöllä toimii päiväkoti. 

Mikä Lassilassa sitten viehättää?

– Lassilan läheisyydessä on loistavat ulkoilumaastot: Keskuspuisto, Mätäjoki ja Malminkartanon pellot, Rauli Lehtonen kuvailee.

Satojen hehtaarien Keskuspuisto tarjoaa ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia ympäri vuoden. Keskuspuistossa sijaitsevaan Pirkkolan urheilupuistoon on Lassilasta vajaa kolme kilometriä. Reippailuun ja aktiiviseen elämään kannustaa myös Lassilan oma liikuntapuisto, jossa voi harrastaa lajeja monipuolisesti yleisurheilusta luisteluun ja palloilulajeihin.

Monien puistojen lisäksi alueelle houkuttelevat hyvät kulkuyhteydet. Länsi-Helsingissä sijaitsevassa Lassilassa on Pohjois-Haagan rautatieasema, josta pääsee Helsingin keskustaan varttitunnissa. Lassilaa rajaava Kehä 1 on lähellä, ja myös Vihdintietä pitkin hurauttavat monet bussilinjat. 

Laurinniityntien uusien rivitalojen asunnot ovat kaksikerroksisia.
Laurinniityntien uusien rivitalojen asunnot ovat kaksikerroksisia. 

Kävelymatkan päässä, Kehän toisella puolella on myös kauppakeskus Kaari ravintoloineen ja liikkeineen. Kauppaan pääsee toki lähempänäkin – Pohjois-Haagan rautatieaseman vieressä on ruokakauppojen lisäksi kuntosali, apteekki ja ravintoloita.

Luonto ja rauhallisuus ovat Lassilan valtteja.

Asuinalueena Lassila on hyvin tyypillinen 70–80-luvun lähiö. Vaikka alueella on ollut viime aikoina täydennysrakentamista ja myös Laurinniityntie 14:n tapaisia uudiskohteita, tulevina vuosina lienee odotettavissa vanhempien asuinrakennuksien sekä aseman läheisten tilojen kunnostamista.

– Kymmenen vuoden sisällä alkaa varmaankin aikamoinen remonttirumba, Rauli Lehtonen toteaa.

Lassilan valttina pysyvät kuitenkin sen luonnonläheisyys ja rauhallisuus, vaikka suuria väyliä ja junarata ovatkin lähellä. Kun muutama vuosi sitten tarkasteltiin Lassilan ja Pohjois-Haagan asukkaiden kokemuksia alueesta, positiivisia ajatuksia herättivät erityisesti alueen puistot ja ulkoilualueet sekä ympäristöstä huolehtiminen.